Google: İsmi geçmeyen başrol oyuncusu

Kai-Fu Lee: Bu ismi bilmiyor olabilirsiniz ama o, Google-Çin kavgasında başrolü oynuyor...

İsmi geçmeyen başrol oyuncusu

Microsoft büyük olasılıkla Google'ın Çin'den çekileceğini tahmin ediyordu. Google'ın önemli isimleri de uzun zamandır bunu düşünüyordu.

Çin'deki sansür baskıları bir yana, eski bir Microsoft çalışanı Google'ın Çin'deki faaliyetlerinde kritik bir rol oynuyordu. Kai-Fu Lee Tayvan'dan Amerika'ya çocukken göç etmiş. Akademik kariyerinden sonra birkaç yıl Apple'da ve Silicon Graphics'de çalışmış. Ardından 1998'de Microsoft'taki işine başlamış ve 1998'de Çin'e giderek Pekin'de Microsoft Research bölümü kurmuş. 2000 yılında Amerika'ya dönerek Microsoft'un interaktif hizmetler başkan yardımcısı olmuş.

2005 yılında Google'a geçen Kai-Fu Lee, Microsoft ile Google arasında kavga çıkmasına sebep olmuş. MS ile imzaladığı bir antlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava, Google ve MS arasında anlaşma sağlanmasıyla sona ermiş.

Kai-Fu Lee ne yaptı?

Kai-Fu Lee ne yaptı?
Artık kendi şirketinin patronu

Kai-Fu Lee, Çin'deki Google operasyonlarını kurmuş ve daha en başından Çin'deki sıkıntılarda arabuluculuk rolü üstelenmiş.

Google ile Çin'deki yetkililer arasında uzun süre arabuluculuk yapan Lee, sansüre karşın Google'ın Çin'de kalmasını savunmuş. Ayrıca iStock Analyst'in aktardığı iddialara göre Google bundan 2 yıl önce Çin'den çekilmek istemiş. Ancak günümüzde Amerikan Ticaret Bakanı olan, o günlerde uluslararası hukuk firması Davis Wrighy Tremaine LLP'de hükümet ilişkileri uygulamaları grubundan Çinli- Amerikalı Gary Locke'nin yardımıyla bu durumun önüne geçmeyi başarmış.

Bütün bu çabalarından sonra, geçen yıl aniden Google'dan ayrılan Kai-Fu Lee, kendi girişim sermayesi yatırım şirketini kurmuş. İşte o günden beri arabulucusuz kalan Google-Çin ilişkileri kötüye gitmiş. Eski elemanını tanıyan Microsoft ve diğer şirketler de bu durum hakkında tahmin yürütmüş olmalılar.

Okuyucu Yorumları