Google Maps'te isim savaşı!

Google Maps'te bu körfeze verilen isim, internet devi ve koca bir ülkeyi karşı karşıya getirdi!

Google Maps'te isim savaşı!

Kendine ait olduğunu iddia ettiği körfezin isminin Google Maps'teArabian Gulf (Arap Körfezi) olarak görünmesi, İran ve komşu Arap ülkelerinin arasını açtı.

Körfez; İran ve Arap komşuları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt ülkelerini çevreliyor.

İranlılar su yoluna Persian Gulf (İran Körfezi) denmesini istese de Araplar Arap Körfezi demekte ısrar ediyor.

İran, Google'ın "Haritalar" servisinde körfezin isminin değişmesi için baskı yapıyor. İran Dışişleri Bakanı Ramin Mehmanparast, eğer Google bu isim yanlışını düzeltmezse yakında resmi şikayette bulunacaklarını açıkladı.

Tartışma, bu ayın başlarında Google'ın Persian Gulf ibaresini haritalar servisinden kaldırmasıyla başladı. İnternet forumlarında ve bloglarda yazdıkları kınama yazılarıyla, karara binlerce İranlı tepki gösterdi.

Google'dan kısa bir cevap... Haberimizin ikinci sayfasında...

Google'dan kısa ve öz cevap...

Google'dan kısa ve öz cevap...

BBC'ye dünyadaki her yere özel bir isim vermediklerini söyleyen Google eleştirileri reddetti. İran ise körfezePersian adıyla hitap etmeyen ülke ve kuruluşlara tepki göstermeye devam ediyor.

2010 yılında İran, uçuş monitörlerinde körfeze Arabian Gulf ismi veren hava yolu şirketlerini, hava sahalarından men edeceğini açıklamıştı. Aynı yıl içinde İranlı ve Arap organizatörler isim üzerinde anlaşamadıklarından, İslam Birliği Oyunları (Islamic Solidarity Games) iptal edilmişti.

2004 yılında çıkardığı dünya atlasında iki ismi de kullanmayı tercih eden National Geographic, internet üzerinden yine de İranlıların büyük tepkisini çekmişti.

Okuyucu Yorumları