Google nasıl bir güç kullanıyor?

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google'ın ardındaki "müthiş güç" dudak ısırtacak kadar büyük!

Google'ın arkasındaki "güç"!

Google deyince aklımıza tabii ki ilk olarak dünyanın en büyük arma motoru geliyor. "Google'lamak" diye evrimleşen söz artık hayatlarımızın bir parçası olmuş durumda. Peki, Google'ın arkasında neyin olduğunu hiç düşündünüz mü? Nasıl bir güç kullandığını mesela?

Geçtiğimiz günlerde, doğrudan Google'dan gelen bir açıklamaya göre, arşivlerinde bulunan veri merkezleri, yapılan araştırmaları sonuçlandırmak için tam tamına 260 milyon vat güç tüketiyor. YouTube, Gmail ve birçok irili ufaklı hizmetin de dahil edildiği hesaplama, neredeyse bir nükleer santralin dörtte bir gücüne eşit.

Olayı biraz daha detaylı gözler önüne sermek istediğimizde, kullanılan bu gücün, Amerika'nın Utah eyaletinin başkenti olan ve aynı zamanda en büyük kenti olma özelliğini taşıyan Salt Lake City'nin tamamına yettiğine şahit oluyoruz. 186.440 kişinin ikamet ettiği bir şehre yetecek bu güç kullanımıysa, Google için kabul edilebilir bir rakam.

Google kullanılan bu gücün, insanları birçok alanda enerji tasarrufuna götüren ortak bir kaynak olarak görüyor. Buna verdiği ilk örnekse en azından kütüphanelerin harcadığı enerjilerin bir hayli ortadan kalkmış olması. Bir diğer noktaysa, ortalama bir Google kullanıcısının harcadığı enerjinin, üç saat boyunca açık kalan 60 vatlık lambaya eş değer nitelikte olması.

Okuyucu Yorumları