Google Play için en iyi ipuçları!

Android'in uygulama mağazası Google Play için en pratik ipuçlarını bir araya getirdik!

Google Play ipuçları!

Google Play'ı tarayıcıda nasıl çalıştırırsınız veya APK'lar (uygulamaların kurulum dosyaları) PC'de depolanabilir mi? Google'ın uygulama marketi hakkındaki merak ettiğiniz soruları cevaplıyoruz.

Google Play'in en önemli artılarından biri, kullanıcıların, doğrudan telefondan uygulama satın alma çilesine son vermesi. iPhone uygulamaları ancak cihazın içinden satın alınabilirken Google Play bu satın alma işlemini, isteyen kullanıcılar için, PC'lerin konforlu alt yapısına taşıyor. Satın aldığınız diğer uygulamaları veya satın almak istediğiniz uygulamalar hakkında detaylı bilgiyi bulabileceğiniz PC ortamında akıllı telefonunuzun ihityaçlarını çok daha net şekilde planlayabilirsiniz.

Elbette eğer uygulamadan memnun kalmazsanız, ödediğiniz parayı da geri alabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz, ABD sitesinden alışveriş yapabilir veya uygulamaların APK dosyalarını PC üzerinde saklayarak, onları daha sonra kurabilirsiniz.

Tüm bunları nasıl yapacaksınız? Devam edelim...

Uygulamayı geri verip paranızı geri almak

Uygulamayı geri verip paranızı geri almak

Google Play'i kullanırken bilmeniz gereken en önemli detaylardan biri, satın aldığınız uygulamayı beğenmezseniz, paranızı geri alabilecek olmanız.

Ancak bunun için sadece 15 dakikanız var. Google Play'de bir uygulamayı beğenip satın almaya karar verdiniz diyelim. Uygulama telefonunuza kurulduktan sonra 15 dakika içinde uygulamayı dikkatlice inceleyin. Eğer, hoşunuza gitmeyen bir uygulamaysa, uygulamayı telefonunuzdan silip paranızı geri alabilirsiniz. Bunun için şu adımları takip etmelisiniz.

1- Uygulamayı hızlıca test edin

Satın aldığınız uygulama telefonunuzda çalışmayabilir. Telefonunuzun işletim sisteminde sorunlar çıkarabilir. Ekranlar kilitlenebilir, fonkisyonları işinize yaramayabilir, uygulamanın tanıtımında verilen sözler pratikte anlamsız kalmış olabilir. Bu durumda Google sizi uygulama geliştiricilerin insafına bırakmıyor. Uygulama telefona kurulduktan sonraki 15 dakika içinde sorgusuz sualsiz para iadesi yapılıyor. Eğer geri iadeye karar verdiyseniz, zaman kaybetmeden Google Play'e girin, uygulamanın sayfasına gidin ve "geri ödeme" seçeneğini işaretleyin. Uygulama telefonunuzdan silinecek ve paranız kredi kartınıza geri ödenecek.

2- Büyük uygulamalara dikkat

Birkaç MB boyutundaki uygulamaların geri ödeme süreci büyük problem değil. Ama bazen GB boyutlarında 3D oyun uygulamaları satın almak isteyebilirsiniz. Geri ödeme için geçerli 15 dakikalık süre, daha bu uygulamaların download'ı sürerken bitecektir. Dolayısıyla, satın almak istediğiniz oyunlara para vermeden önce ücretsiz deneme sürümlerini indirip emin olmanızda büyük fayda var. Yoksa telefonunuzda hiç çalışmayan veya beğenmediğiniz bir oyun için onca dolar ödemiş oluverirsiniz.

Bazı uygulamalar ise önce küçük bir "installer" kurmanızı ister. Bunu kurduğunuzda 15 dakikalık süreniz başlar ancak uygulama henüz kurulmuş değildir. Üstelik hala indirmeniz gereken 1-2 GB veriniz olabilir. Böyle bir durumda, ücretinizi geri isteminizin tek yolu, geliştirici ile temasa geçip, 15 dakikalık sürenin download nedeniyle mümkün olmadığını ve uygulamayı satın almak istemediğinizi, paranızın geri ödenmesini söylemektir. Geliştiricilerle girilen bu diyaloglar can sıkıcı olabilir ama Google'a şikayete gitmeden önce bu aşamayı geçmeniz gerekiyor.

PC'den Google Play'e ulaşmak

PC'den Google Play'e ulaşmak

Android telefonunuza uygulama indirmenin en hızlı yolu, telefondan Google Play uygulamasına girip uygulamayı seçmek ve yükle demek gibi görünüyor olabilir. Ancak, PC'den Google Play'e ulaşmanın da konforlu bir yanı var.

PC'de, tarayıcı üzerinden ulaşacağınız Google Play sayfasında, uygulama hakkında çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ekran görüntüleri, kullanıcı yorumları, benzer uygulamaların karşılaştırmaları, çok daha kolay erişilebilir haldedir.

Bunun için tek yapmanız gereken, Google hesabınızla Google Play'e login olmak. Login olduğunuzda, yüklediğiniz veya satın aldığınız uygulamaların bir listesine ulaşabilir, yeni uygulamaları yüklerken, hangi cihazınıza yükleyeceğinizi seçebilirsiniz.

Uygulamaları PC'de saklamak

Satın aldığınız veya yüklediğiniz uygulamaları doğrudan telefonunuza yükleyebilirken, kurulum dosyalarını PC'niz üzerinde saklamanız da mümkün. Google Play buna doğrudan izin vermiyor olabilir. Ama Google Chrome tarayıcısı için yazılmış bir uygulama, Chrome tarayıcısı ile Google Play üzerinden Android uygulamaların kurulum dosyalarını PC'nize indirmenize imkan tanıyor. Bunun için Google Chrome Market içinden "APK Downloader" eklentisini indirip tarayıcınıza kurmanız yeterli. Daha sonra bir APK dosyası indirirken, tarayıcınız bunun bir kopyasını da PC'de saklayacaktır.

Eğer PC'nizde sakladığınız bir kurulum dosyasını daha sonra telefonunuza kuracaksınız bunun için de bazı önemli detayları bilmeniz gerekiyor.

Android işletim sisteminiz, Google Play dışından gelen uygulamaları kurmaya engelli durumda olabilir. Bu durumda, Ayarlar menüsünden Güvenlik sekmesine ulaşıp "Bilinmeyen Kaynaklar" kutusunu işaretlemelisiniz. Artık elinizdeki APK dosyalarını telefonunuza atıp, kurulumu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz...

Doğru uygulamayı seçmek

Doğru uygulamayı seçmek

Google Play'de yüz binlerce uygulama bulunuyor. Bunların bazıları "çöp" niteliği taşırken bazıları sizin ihtiyaçlarınıza cevap vermeyecek kadar düşük kaliteli olabilir. Doğru uygulamayı bulmak için Google Play'ın bir iki yeteneğinden faydalanacaksınız.

1-Ücretsiz uygulamalar

Google, yeni güncelemesi ile Google Play üzerinde ücretli uygulamaları daha fazla öne çıkarıyor. Ancak bir uygulamayla aynı işi yapan ücretsiz bir uygulama da büyük ihtimalle bulunabilir. Bu uygulamaları bulunca, kullanıcı yorumlarını dikkatli okuyun. Eğer kullanıcılar uygulamadan fazlaca şikayet etmişlerse, muhtemelen siz de şikayet edebilirsiniz. Ücretsiz uygulamaların, telefonunuzdan istedikleri izinleri de dikkatli inceleyin. İhtiyacı olmayan verilere ulaşmak isteyen uygulama muhtemelen veri toplama amaçlı bir uygulamadır ve uzun vadede size zarar verebilir.

2-Editörün seçimi

Google Play'ın güzel bir özelliği de, Editörün Seçimi bölümü. Bu minik logoları bazı uygulamaların isimlerinin yanında görebilirsiniz. Böylece Google editörlerinin bu uygulamayı denemiş, beğenmiş, güvenli olduğuna da kefil olarak kullanıcılara tavsiye ettiğini anlayabilirsiniz. Bu tür uygulamalar zaten kısa sürede çok popüler olduğundan onları bulmanız zor olmayacaktır. Belli bir amaç için uygulama ararken, Editörün Seçimi logosuna sahip uygulamaları tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

3-İstek Listesi

Bazı uygulamaları satın almak isteseniz de o anda bütçeniz imkan vermeyebilir. Uygulamayı istek listenize ekleyerek daha sonra satın almak üzere bir liste içinde saklayabilirsiniz. Böylece ileride onları daha kolay bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları