Rusya'ya şimdi de Google Play Store şoku: Rus geliştiriciler artık ödeme alamayacak!

Google, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara yeni Google Play Store kararıyla farklı bir boyut daha ekledi.

Rusya'ya şimdi de Google Play Store şoku

Ukrayna'daki savaş yakında Rus Android geliştiricilerinin çalışmaları için ödeme almasını da engelleyecek. Google, Batı'dan gelen yaptırımların bir parçası olarak, kullanıcıların artık Rus geliştiriciler tarafından oluşturulan ticari Android uygulamaları için ödeme yapamayacaklarını ve bu uygulamaları güncelleyemeyeceklerini söyledi.

Play Console web sitesinde yayınlanan bir duyuruda Google, "uyum çabalarının" bir parçası olarak Google Play'in 5 Mayıs 2022'den itibaren Rusya'da ücretli uygulamaların indirilmesini ve ücretli uygulamalara güncellemeleri engellemeye başladığını belirtti.

Ancak ücretsiz uygulamalar bu kurala dahil değil, yani kullanıcılar ücretsiz uygulamaları indirmeye ve güncellemeye devam edebilir. Google, ticari uygulamaların otomatik olarak engelleneceğini söyledi.

Duyuruya eklenmiş SSS (Sık Sorulan Sorular) listesinde şirket, geliştiricilerin yeni kullanıcılar için ödemesiz süreler ve ücretsiz denemeler sunması ile ticari uygulamaların indirilip kullanılabileceklerini söylüyor. Google, kullanıcıların uygulamaları ücret ödemeden kullanmaya devam etmelerini sağlayacağından dolayı ödeme yenilemelerini bir yıla kadar ertelemenin de bir seçenek olduğunu belirtiyor. Google, "Dilerseniz bu duraklama sırasında uygulamanızı ücretsiz olarak sunmayı veya ücretli abonelikleri kaldırmayı seçebilirsiniz" diyor.

Bu karar, Google'ın ülkedeki Google Play faturalandırma sistemini duraklatmasından tam iki ay sonra geldi. 10 Mart tarihinde, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların bir parçası olarak, insanların uygulama satın almaları, abonelikler için ödeme yapmaları veya uygulama içi satın alma yapmaları engellenmişti.

Yaklaşık iki hafta sonrasında Rusya, ülkede Google Haberler'i yasaklayarak ve “news.google.com”a erişimi engelleyerek yanıt vermişti.

Batılı ülkeler, güneybatı komşusu Ukrayna'yı işgal ettiği için Rusya'ya karşı ciddi yaptırımlar uyguluyor. Ülkenin bankaları SWIFT ödeme ağından ve Apple Pay veya Google Pay gibi hizmetlerden çıkartıldı. Facebook, Twitter, Microsoft ve diğerleri gibi büyük teknoloji şirketlerinin çoğu da ülkeden çekilme kararı aldı.