Google tarafsızlığı bir kenara mı bırakıyor?

Google'ın en son icraatı kullanıcıların kafasını karıştırdı: Google tehlikeli sularda yüzüyor...

Google ne kadar tarafsız?

Google insanların okuması gerektiğini düşündüğü yazarların bir listesini yayınlıyor. Seçilen yazarlar listesi ise internet forumlarındaki kullanıcılar arasında dev tartışmalara sebep oluyor.

Bu durumdan rahatsız olan kullanıcılara göre Google'ın listesinin pek tarafsız olduğunu söylemek mümkün değil. Aralarında hiç Google'ı eleştiren yer almıyor. Eleştiren bir yana hepsi birbiriyle bağlantılı yazarlar ve kapalı bir çember oluşturuyorlar.

Kısacası bu seçimler oldukça kısır; oysa internet bir çarpışma, kaynaşma kazanı ve sayısız farklı görüş yer alıyor. Google gibi bir dev, editörlük işlerine soyunduğunda işler çok tehlikeli bir hale geliyor. Tarafsız arama sonuçları sunmanın ötesinde tavsiyelerde bulunan Google, ortaya "kişisel tercih" koymuş oluyor. Bu Google'ın evrensel olmaktan çıkartıyor ve belli bir kitleye yönelik hal alıyor.

Google'ın bu hamlesi ne kadar doğru?

Google'ın bu hamlesi ne kadar doğru?

Google'ın anti-tekel denetimcileri tarafından sıkı bir şekilde takip edildiği bu günlerde atılan bu adım pek akıllıca sayılmaz. Çünkü Google'ın açılan davalara karşı ilk savunması içerik üretici veya seçici olmadığı, bir algoritma şirketi olduğu yönünde. Bu tür girişimler ise Google'a fayda sağlamayacağı gibi, gelecekte başına büyük işler açabilir.

Sözün özü, Google sadece bir algoritma şirketi olarak kalmakla, içerik oluşturucu veya seçici olmak, yani medya olmak arasında seçimi yapmak zorunda. Aksi takdirde fırsat kollayan rakipleri durumu değerlendirerek mahkemelerde Google'ın en büyük savunmasını alaşağı edecekler. Bunu Google arama sonuçlarından memnun olmayan herkesin dava açıp kazanması bile izleyebilir...

Okuyucu Yorumları