Google tek başına web'in ne kadarına sahip?

İnternet uçsuz bucaksız sanal bir alem ama bu alemin büyük kısmı Google'a ait. Peki ama ne kadarı?

Web'in ne kadarı Google?

İnternet sunucularında kullanılan işletim sistemleri ile ilgili son rakamlar çok ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor. Google tek başına tüm internetin %13'ünü kontrol ediyor. Netcraft'ın yayınladığı rakamlara göre Google'ın yönetiminde olan aktif internet sitesi adedi tam 11 milyon.

Her ne kadar en yaygın sunucu işletim sistemi halen 44 milyon aktif site ile Apache olsa ve ardından ikincilikte 14 milyon site ile Microsoft'un Windows Server işletim sistemleri gelse de, Google'ın 11 milyon aktif sitesi gene de çok büyük bir önem taşıyor.

Tüm siteleri işleten Google değil!

Tüm siteleri işleten Google değil!

Çünkü Apache ve Windows Server işletim sistemleri her isteyen kişi tarafından kullanılabiliyor fakat Google'a ait sunucularda sadece Google'ın kendi özel sunucu işletim sistemi çalışıyor ve bu işletim sistemi halka açık değil. Yani sadece Google tarafından kullanılabiliyor.

Sadece yakın zamanda güncellenmiş internet sitelerini hesaba katan Netcraft bu rakamlara göre Google'ın tek başına aktif internet sitelerinin yaklaşık %13'ünü kontrolünde bulundurduğunu açıkladı. Tabi ki bu 11 milyon sitenin tamamı Google tarafından işletilmiyor. Sitelerin büyük kısmı Blogger, Google Docs ve Google App Engine kullanıcılarına hizmet veriyor.

Okuyucu Yorumları