Google tekelleşiyor iddiasına jet cevap

Saygın bir ABD gazetesinin internet devine yönelttiği suçlamalar hiç de hafife alınacak gibi değil.

Google ateş altında!

Google, çok uzun zamandır beri internetin tarafsız, yansız ve engellenmeyen bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade eden bir kurum. Fakat ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Google'ın son zamanlarda bunun tam aksine bir yapı oluşturmak için çaba sarf ettiğini iddia ediyor.

İngilizce'de Net Neutrality olarak geçen ve internet tarafsızlığı olarak Türkçeleştirebileceğimiz kavram, temel olarak interneti oluşturan tüm ağlarda yer alan sitelerin, içeriklerin ve tüm ekipmanın bağımsız ve özgür olması anlamına geliyor. Fakat geçenlerde Google'ın büyük internet servis sağlayıcılarına birer Google sunucusu yerleştirme önerisinden sonra, başta Wall Street Journal olmak üzere, bazı kesimler ünlü arama motorunun artık bu konuda pek de samimi olmadığını düşünmeye başladı. Çünkü bu sayede Google tüm büyük servis sağlayıcılar ile bir anlamda iş birliğine gidecek ve alanında rakipsiz bir tekel oluşturabilecek yorumları yapılmaya başlandı.

Google'dan iddialara jet cevap

Google'dan iddialara jet cevap

Google ise hızla buna yanıt vererek, uygulamanın sadece servis sağlayıcıların Google servislerini daha hızlı iletebilmelerini ve dolayısıyla kullanıcıların zamandan ve maliyetten tasarruf edebileceklerini düşündüklerini açıkladı. Google ayrıca bu uygulamanın, diğer arama motorlarının benzerini yapmalarını engellemediğini, eğer uygulamanın faydalı olacağını düşünen başka arama motorları varsa onların da aynı yöntemi izleyebileceklerini savundu.

Şimdilik bu konuda hem Google, hem de iddia sahipleri geri adım atmış değil. Google'ın tekelleşme yolunca sessiz adımlar atıp atmadığıyla ilgili tartışmalar bir süre daha devam edecek gibi.

Okuyucu Yorumları