Google Waze Carpool ile, Uber'i kızdıracak!

Google'ın hayata geçirdiği yeni hizmeti, arasının zaten bozuk olduğu iki dev ile yeni bir rekabete yol açabilir!

Google'dan sürpriz hizmet!

İddialara göre Google, Waze Carpool (ortak araç kullanımı) hizmetini genişletmeyi planlıyor. Bu da arama devini, Uber ve Lyft'in doğrudan rakibi yapmakta.

Bu söylenti, The Wall Street Journal ile konuşan, konuyla alakalı ama ismi verilmeyen bir kişiden gelmekte. Google, bu yılın başlarında Waze Carpool için bir pilot program başlatmıştı ancak bu program, sadece San Francisco Bay Area'daki birkaç bin çalışana sunulmaktaydı. Hizmet, işe giderken ve işten dönerken insanların araç bulmalarına yardımcı olmayı ve yoldan fazlalık araçları kaldırarak trafik tıkanıklığını azaltmayı hedefliyor.

Eğer WSJ'nin duyumu doğru ise, Google'ın Waze Carpool hizmeti San Francisco Bay Area'daki herkesin bu güz mevsiminde sürücü veya yolcu olmalarına imkan tanıyacak. Kaynak kişinin söylediğine göre de eğer program başarılı olursa hizmet diğer şehirlere de genişleyecek.

Fiyatlar şu anda mil başına (yaklaşık 1.6 km) 54 sent bedeline sahip ve bu da hizmeti diğer araç paylaşımı seçeneklerinden çok daha ucuz yapmakta. Ayrıca Google elde edilen kardan da herhangi bir pay almamakta. Buna karşılık Uber'in fiyatı, isteğin boyutuna ve yolcuların istedikleri araç tiplerine göre geniş bir aralık içerisinde değişebilmekte.

Şu anda sadece bir söylenti olan Google'ın bu planı, Uber ile zaten gergin olan ilişkileri daha da bozabilir. Her ne kadar Google 2013 yılında firmaya 258 milyon dolar yatırım yapmış olsa da, iki firma giderek birbirlerini daha fazla rakip olarak görmeye başladılar. Uber, başlangıçta Google Maps'i tercih edilen navigasyon platformu olarak kullanmaktaydı ancak Temmuz ayında yaptığı duyuru ile Google'a bağını azaltmak için kendi haritalama hizmetini kullanacağını duyurdu.

Ayrıca gerginlik burada da sona ermiyor. The Information'ın söylediğine göre kısa bir süre önce Uber, Google'ın ana firması olan Alphabet'in yöneticilerini kurul toplantılarından çıkartmış durumda. Bugün de WSJ, Alphabet yöneticisi David Drummond'un Uber'in yönetim kurulundan ayrıldığını duyurdu ve firmaların arasında giderek büyüyen rekabete işaret etti.

Ayrıca Google ve Uber'in rekabeti, gelecekte araç paylaşımı için büyük bir rol üstlenebilecek olan kendini süren (otonom) araba teknolojisinde de devam etmekte. Google yıllardır kendi otonom arabasını geliştirmekteydi ve artık bu araçları sunmak için hazırlanmakta. Uber ise otonom araba araştırmasına yoğun bir yatırım yapmıştı ve bu ayın sonralarında kullanıcılarına otonom Volvo filosu ile yolculuk deneyimi sunmaya başlayacak.

Okuyucu Yorumları