Google-Yahoo birleşirse MSN'e rakip olur mu?

Google ve Yahoo sadece reklam ve arama konusunda değil IM konusunda da ortaklık kurarlar mı?

MSN'e karşı Google - Yahoo

Microsoft'un şimdiye kadar yaşadığı en büyük tehdidin Google ve Yahoo arasındaki ortaklık anlaşmaları olduğunu ve Microsoft'un bundan öcü gibi korktuğu bilinen bir gerçek. Son aylarda yaşanan Yahoo satıldı, satılmadı, Microsoft parayı artırdı artırmadı iddiaları kamuoyunu çok fazla meşgul etmiş ve konu belirsizlikle sonuçlanmıştı.

Görülen o ki, Microsoft'tan yakasını kurtaran Yahoo, Google ile daha sıkı ilişkiler kurmaya niyetli. Reklam servislerini ve bir kısım başka hizmetlerini birleştirip ortak olarak sunmayı planlayan iki firmanın aynı zamanda Microsoft'la kıyasıya rekabet etmek istedikleri de biliniyor.

Bu aşamada akıllara gelen bir soru, firmaların anında mesajlaşma protokollerini de birleştirip birleştirmeyecekleri. Anında mesajlaşma dünyası günümüzde artık oldukça ticari bir ortam haline geldi ve MSN bu ticarileşmede hem kar hem de kullanıcı sayısı açısından önce. Google ve Yahoo'nun anında mesajlaşma yazılımlarının birleşmesi pazardaki bu hakimiyete son verir mi?

Şu anda tüm anında mesajlaşma protokollerini tek bünyede destekleyen Miranda ve Trillian gibi yazılımlar olsa da bu yazılımlar yine de kullanıcıların tüm bu servislerde tek tek farklı hesaplara sahip olmasını gerektiriyor. Ancak Google'un Google Talk anında mesajlaşma ağı açık kaynak kodlu XMPP standardını kullanıyor ve teorik olarak sunucu bazında diğer ağlar ile iletişim kurabilecek yapıda. Yahoo ile bu tür bir ortaklığa gidildiğinde bir Google Talk kullanıcısının bir Yahoo Messenger kullanıcısı ile iletişim kurmasının önünde bir engel yok gibi görünüyor.

İki firma da bu konuda bir yorum yapmıyor, ancak bilgisayar dünyasında teoride mümkün olan projelerin pratiğe geçirilmesi için çok fazla zamana ihtiyaç olmadığı da bir gerçek...

Okuyucu Yorumları