Google, Yapay Zekanın Fişini Çekti!

Google, yapay zekaya ilişkin kurduğu etik kurulunu kapatma kararı aldı.

Google, AI Etik Kurulu'nu kapattı!

Google, geçtiğimiz haziran ayında, araştırma ve geliştirme ürünlerinde AI, yani yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılmasına rehberlik edecek Google AI İlkeleri'ni duyurmuştu. İç yönetim yapısnı ve ilkeleri uygulamada yardımcı olan süreçleri tamamlamak için de, Advanced Technology External Advisory Council, yani İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi, ATEAC'i kurmuştu. Bu grup ile Google'ın yapay zeka prensipleri kapsamında ortaya çıkan, makine öğreniminin kriterlerini belirlemeyi hedefleyen Google, anlaşılan bu konuda pek başarılı olamamış. Zira gelen yeni habere göre, Google, AREAC'ı feshetmiş.

Sekiz kişiden oluşan ATAEC üyeleri arasında; Alessandro Acquisti, Bubacarr Bah, De Kai, Dyan Gibbens, Joanna Bryson, Kay Coles James, Luciano Floridi ve William Joseph Burns gibi, önemli araştırmacılar yer alıyordu. Ancak bunlar arasında en dikkat çeken isim Kay Coles James idi.

Zira Kay Coles James, aynı zamand Heritage Foundation'ın da başkanlığını yönetmekte. Etkileri ve Amerikan Dış Politikasını değiştirme gücü bakımından Amerika Birleşik Devletleri'inin önemli siyasi aktörleri arasında sayılabilecek kuruluş, özellikle vergi politikası, silahlanma ve savunma sanayi alanlarında çalışmalar yürütüyor.

AI Etik Kurulu'nda isminin görünmesinden hemen sonra tartışmalar ortaya çıkarken, Kay Coles James'in bu kurula olumlu yönde katkı sağlayamayacağına ilişkin çok sayıda tartışma ortaya çıkmakta gecikmemişti. Sonunda ise olanlar oldu ve Global İlişkiler Kıdemli Başkan Yardımcısı Kent Walker tarafından ATEAC'in kapatıldığı açıklandı. Kent Walker, açıklamasında grubu dağıttıklarını, ancak yapay zekanın ortaya çıkardığı önemli konulardaki çalışmalarına ve sorumluluk almaya devam edeceklerini açıkladı.

Okuyucu Yorumları