Google yeni telefonu ile alkışı aldı ama...

Google yeni telefonu G1 ile iyi bir adım attı; ama bu adım iPhone 3G'yi geçecek kadar büyük mü?

Android ne kadar iyi?

Google, yeni telefonuyla geçtiğimiz günlerde kamuoyunun karşısına çıktı. G1 ismi verilen yeni telefonuyla birlikte Google, birçok sektöre el attığı gibi cep telefonu pazarına da girmiş oldu.

Deutsche Telekom AG'ye ait T-Mobile aracılığıyla kullanıcılara ulaşacak olan G1, aynı zamanda Google'ın Android mobil işletim sisteminin de babası olarak kabul edilen Andy Rubin tarafından geliştirildi.

Dokunmatik ekranıyla dikkatleri üzerinde toplayan Google'ın çiçeği burnunda yeni cep telefonu G1, tasarımı itibariyle iPhone'un sanal klavyesine bir türlü ısınamayan kullanıcıların da dikkatini çekmeyi başarıyor.

Hafta başında New York'ta detaylarıyla gün yüzüne çıkan G1, iPhone'un sunduğu birçok fonksiyonu da içerisinde barındırıyor: Bir web tarayıcı, oyun ve yazılımların satın alınabilmesi için bir online mağaza ve müzik oynatıcı.

Google servisleriyle bütünleşik bir G1

Google servisleriyle bütünleşik bir G1

Ancak bazı uzmanlar, G1'in getirdiği yeniliklerin yanında bazı negatif yanlarının da görülmesi gerektiğinde hemfikir; zira bazı analiz uzmanlarına göre G1, smartphone'larda (akıllı telefon) bulunan bazı özellikleri içermiyor.

Bir Jupitermedia analiz uzmanı olan Michael Gartenberg, Google'ın yeni telefonu için 'iyi bir başlangıç yaptı' ifadesini kullanırken, G1'in sonraki sürümlerinde hangi yenilikleri görmek istediğini de kaleme aldı.

Gartenberg'in ilerki G1 sürümlerinde görmek istediği özelliklerin başında G1 için hazırlanacak yeni bir arayüz geliyor ve hemen ardından Google'ın Google Maps ve Gmail gibi uygulamalara daha fazla entegre olması gerektiğini dile getiriyor.

Örneğin G1 kullanıcıları, bir kişiyle ilgili herhangi bir adresi girdiğinde G1, GPS teknolojisi sayesinde kullanıcıları doğrudan Google Maps'e yönlendirebilir.

Eğer G1 ile hala yer bulma konusunda endişeniz varsa; Googla Maps'in bir adım ötesine giderek G1'in Streetfinder'ı ile bina ve bölgelerden çekilmiş gerçek resimlere ulaşılabiliyor. Kullanıcılar, arkadaşlarının e-mail'lerine ulaşmak istediğinde, Gmail'e olan doğrudan geçiş ile aranılan bilgilere de kolayca ulaşılabilecek.

Siyah, beyaz ve kahverengi G1

Siyah, beyaz ve kahverengi G1

G1'in ilginç bir diğer fonksiyonu da G1'in kurulu olduğu güvenlik sisteminde saklı. Telefona giriş yapmak için şifre girmek yerine, kullanıcılar parmağını belirli noktaların üzerinde hareket ettirmek suretiyle telefonlarına girebilecekler. Yani kullanıcıların şifre unutma derdi de G1 ile son bulacak gibi görünüyor.

Bunun yanında 3 megapiksel dahili kamerasıyla da öne çıkan G1 ile fotoğraflar son derece hızlı bir şekilde paylaşılabiliyor ve dilendiği takdirde fotoğraflar Flickr gibi fotoğraf paylaşım sitelerine gönderilebiliyor.

Ayrıca Google, Android Market ile kullanıcılarına yaklaşık 2.000 kadar uygulamayı ücretsiz olarak sunuyor. Ancak T-Mobile'a göre, kullanıcılar yakın gelecekte uygulamaları ücretli bir şekilde edinebilecek.

G1, üç farklı renge sahip: Siyah, kahverengi ve beyaz. Telefon, T-Mobile USA mağazalarında 22 Ekim tarihinde satışa sunulacak.

Okuyucu Yorumları