Google'da arama ustası olun!

Google'da arama yaparken Google'ın kendi araçlarından faydalanın, aradığınızı daha kolay bulun!

Google'da arama ustası olun!

Google, yaptığımız aramalarda karşımıza şaşırtıcı derecede isabetli sonuçlar getirebiliyor. Firma, bunu PageRank algoritması gibi çeşitli teknolojilere borçlu. Ancak her şeye rağmen bazen aramalarımızı filtrelememiz, aradığımızı bulabilmek için alakasız sonuçları ortadan kaldırmamız gerekebiliyor. Google'ın bu iş için size yardımcı olacak birkaç aracı var; üstelik hepsini arama sayfasından, herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.

1. Site arama: "site" komutunu kullanarak, örneğin site:chip.com.tr Windows 10 şeklinde yapacağınız aramalarla, arama işlemini belirli bir sitede gerçekleştirebilirsiniz. site:.com.tr yazdığınızda aramanızı sadece .com.tr uzantılı sitelerde gerçekleştirmiş olacaksınız.

2. Açıklamaları alın ve hesaplayın: define:sözcük aramasını kullanarak kafanızı kurcalayan sözcüğün açıklamasını Google'dan alabilirsiniz. Benzer şekilde aritmetik problemleri arama satırına girebilir, Enter'a basarak cevap alabilirsiniz (örn. 5*2). Aritmetik işlemleri Chrome'un adres çubuğuna girdiğinizde, cevabı Enter'a basmanıza gerek kalmadan, bir otomatik tamamlama önerisi olarak göreceksiniz.

3. Google Instant: Google Instant, arama sözcüklerini onları yazdığınız sırada Google'a gönderiyor ve ne yazacağınızı tahmin etmeye çalışıyor. Bu seçeneği www.google.com/preferences adresi altında değiştirebilirsiniz.

4. Görsel arama ipuçları: Google'ın görsel arama işlevi, resim arama konusunda oldukça başarılı. Arama terimlerini girdikten sonra en alakalı sonuçları en üstte göreceksiniz. Aşağı doğru kaydırdıkça resimler, yazdığınız konuyla ilgisini kaybedebilir. Yüz kızartıcı bir durumla karşılaşmamak için Güvenli Arama'yı etkinleştirmeniz yerinde olabilir.

Gelişmiş görsel arama ve fazlası

Gelişmiş görsel arama ve fazlası

5. Gelişmiş görsel arama: Aradığınız resmin belirli özelliklere sahip olmasını istiyorsanız, http://www.google.com.tr/advanced_image_search adresine gidin. Burada resimleri boyutuna, oranına, rengine, türüne ve biçimine göre filtreleyebileceksiniz. Dilerseniz, kullanım hakkına göre arama yapabilir, sadece web sitenizde kullanabileceğiniz resimleri aratabilirsiniz.

6. Görselle arama: Elinizdeki resme benzer resimleri aramak istiyor veya bir resmin orijinalini / büyük boyutlu sürümünü bulmak istiyorsanız, Google'ın Görselle Ara işlevini kullanabilirsiniz. Görsel arama sayfasındaki kamera simgesine tıklayın ve resmin URL'sini yapıştırın veya PC'nizdeki resmi kutuya sürükleyip bırakın.

7. Saat/tarih aralığı: Herhangi bir arama için tarih aralığı belirtebilirsiniz. Açılır menüyü kullanarak tarih aralığını belirtin ve aramanızı gerçekleştirin.

8. Google uçuşlar: Uçuş fiyatlarını Google Flights ile öğrenebilir, uçuş kodunu kullanarak uçakların kalkış ve iniş saatlerini izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları