Google Arama'nın sevilen özelliği, sessiz sedasız ortadan kayboldu

Google'ın sevilen Zamanlayıcı özelliği, herhangi bir açıklama yapılmadan, sessiz sakin bir biçimde "buhar olup uçtu." Nedeni ise halen bilinmiyor.

Google'ın sevilen özelliği "buhar olup uçtu"

Kısa bir süre öncesine kadar, bir zamanlayıcı ayarlamanın en kolay yollarından biri, Google üzerinde bir zamanlayıcı araması yapmaktı. "10 dakikalık zamanlayıcı" (10 minute timer) gibi bir sorgu girmeniz ile beraber Google, sizin için on dakikalık bir zamanlayıcı kuruyordu. Ancak geçen ay, bu özelliğin herhangi bir uyarı yapılmadan Google'dan kaybolduğuna dair haberler ortaya çıkmaya başladı. SEORoundTable, 18 Temmuz'daki tweet'lere atıfta bulunarak, 20 Temmuz'da kayıp zamanlayıcı hakkında haber yayınlayan ilk isimlerden biriydi.

Web'in başka yerlerinde veya iOS ve Android üzerindeki varsayılan uygulamalar sayesinde zamanlayıcı sıkıntısı yaşamayacağınıza emin olmamıza rağmen, Google'ın içerisinde bulunan bu özellik basit ve erişilebilir bir alternatif sunuyordu. Ayrıca zamanlayıcının yanı sıra, aynı widget içerisinde bir kronometre özelliği de bulunuyordu. 2013'te tanıtılan bu özellik neredeyse on yıllık bir geçmişe sahipti.

Google, özelliğin kaldırıldığını henüz resmi olarak onaylamadı, bu nedenle bir hata bu özelliğin yanlışlıkla kaybolmasına neden olmuş olabilir. Google'ın genel arama sorumlusu Danny Sullivan ilk olarak 21 Temmuz'da sorunu inceleyeceklerini söyledi ve neredeyse bir hafta sonra 27 Temmuz'da ekibin "halen incelemeye devam ettiğini" söyledi. Eğer bu özelliğin ortadan kaybolmasına bir hata sebep olduysa, düzeltilmesi zor bir sorun gibi gözüküyor.

Son on yılın çoğunu arama sonuçları sayfasına yerel olarak daha fazla özellik eklemek için harcadığı göz önüne alındığında, Google’ın özelliği kasıtlı olarak kaldırmasının garip bir hareket olacağını söyleyebiliriz. Basit bir bağlantı listesi olarak başlamasının ardından, artık arama sorgunuzu doğrudan yanıtlamaya çalışan zengin içerik parçalarından, haberler için özel bir kutuya ve hatta uçak seferleri için yerleşik bir fiyat karşılaştırma aracı gibi daha spesifik özelliklere kadar hemen her şeyi içeriyor.