Gopher sunucusu 15 yılın ardından uyandı!

İnternetin ilk günlerine geri dönmek ister misiniz? Cevabınız evetse, size güzel bir haberimiz var!

15 yıl sonra geri döndü!

İnternette HTTP teknolojisi yaygınlaşmadan önce sitelerin yalnızca düz metin formatında sunulmasını sağlayan TCP/IP protokolü Gopher sunucusu, 15 yıllık bir kesintinin ardından blog sitesi MetaFilter üzerinden yeniden aktive edildi.

Tim Berners-Lee'nin 1989 yılında Hypertext Transport Protocol'ü (HTTP) kullanıma sunmasının ardından, Minnesota Üniveristesi'nden bir grup araştırmacı daha sonraki birkaç yıl daha Gopher sunucusunu kullanmaya devam etmişti.

1993'te Gopher'ın hedeflerine dair yapılan bir açıklamada Gopher arayüzünün bir dosya sistemini andıracak biçimde tasarlandığı belirtilmiş, bunun nedeni olarak da dosya sistemlerinin döküman ve hizmetleri konumlandırmak için iyi bir model olduğu gösterilmişti.

Önceleri daha çok bir dökünan ağacı arasında dolaşıyormuşsunuz gibi bir deneyim sunan Gopher, ardından metin dökümanlarını da açmaya başladı. Dünyanın dört bir yanında birçok cihazda kullanılan Gopher özellikle 1991 ve 1993 yılında WAIS ya da CompuServe'e göre çok daha eğlenceli ve havalıydı.

Gopher hafızalarda saygın bir yer edinmeyi başarsa da, zamanla kullanımı azalarak gözden kayboldu. MetaFilter'ın da aralarında olduğu bazı hayranları protokolü "2 ya da 3 MB RAM" harcaması nedeniyle kapatılana dek hayatta tutmayı sürdürdü. Nihayet daha fazla RAM kapasitesien sahip sunucuları olduğunu belirten MetaFilter, Gopher'ı yeniden hayata döndürme kararı aldı.

Bu nostaljik deneyimi yaşamak için gopher://gopher.metafilter.com/ adresine erişmek için iPhone'lardaki iGopher istemcisi ya da OverbiteFF Firefox eklentisi gibi aracılara ihtiyacınız olacak.

Okuyucu Yorumları