Görev tamam: Uçan halı gerçek oldu

Bugüne kadar sadece masallarda duyduğumuz uçan halı efsanesi gerçek oldu; ama Dünya'da değil...

Uçan halı gerçek oldu!

Japon Hava Araştırmaları Ajansı JAXA'dan haber var. Sizlere daha önce aktardığımız haberde JAXA'nın uzaya göndermeyi planladığı astronot Koichi Wakata'ya önerilen birbirinden ilginç uzay görevlerini aktarmıştık. Yerçekimsiz ortamda denenmek üzere seçilen 16 farklı görevi tek tek gerekleştiren Wakata, bazılarını kolaylıkla yerine getirirken, bazılarında ise çok zorlandı.

Ama en çok ilgi çeken görev "uçan halı" görevi oldu. Wakata, uçan halısı üzerinde uçmayı başardı fakat biraz yadım almak zorunda kaldığını itiraf etti. Ayaklarındaki özel bir bantı halıya yapıştıran Wakata ancak bu sayede halının kendi başına uçmasını engelleyebildi.

Fakat yer çekimsiz ortamda mekik çekme görevi başarısız oldu. Her mekik esnasında kendisini mekiğin tavanında bulan Wakata bu işte vazgeçti. Başarısız olan diğer bir deney ise çamaşır katlama görevi oldu. Su tabancası kullanma deneyi yine yeterli basınç olmadığı için hedeflenen başarıya ulaşamadı. Wakata göz damlası kullanma görevinde ise ancak gözlerini boşlukta süzülen damlaya gözünü yaklaştırarak tamamlayabildi.

Okuyucu Yorumları