Görev tamam. İnternet uzaya çıkıyor!

Uzun zamandır üzerinde çalışılan hayal gerçek olmak üzere: İnternet çok yakında uzaya taşınacak...

İnternet uzaya çıkıyor!

Bu yeni bir hayal değil. NASA interneti uzaya taşımak için çok uzun zamandır çalışıyor. Fakat yıllardır süren çalışmalar henüz test aşamasının ötesine geçemedi. NASA ve BioServe Uzay Teknolojileri iş birliği ile Dünya'da kullandığımızdan biraz daha farklı bir şekilde de olsa uzayda internetin pratik bir şekilde kullanılabilir olması için artık çok az bir zaman kaldı.

Dünya'da kullandığımız TCP/IP protokolü uzayda kullanmak için elverişli değil. Onun yerine DTN (Delay Tolerant Networking) adı verilen özel bir internet protokolü geliştirildi. DTN'in TCP/IP'den en büyük farkı uzay boşluğunda en azından şu an için sürekli kesintisiz internetin var olmasının zorluğundan kaynaklanıyor. DTN'de iletişim bağlantı olduğu sürece devam edecek ve bir veri parçası gönderildikten sonra diğer veri gönderilmeden önce bağlantının tekrar kontrol edilmesi gerekecek. DTN'in diğer bir zorluğu ise bağlantı uydularının her seferinde elle yeniden ayarlanmak zorunda olması. Bunun sebebi ise sağlıklı bir bağlantı kurabilmek için uzay istasyonun, uyduların ve Dünya'nın o anki konumların sabit olmaması.

NASA bu yıl içerisinde DTN'in son şeklini alacağını fakat en erken 2011 yılında uzaya gönderilecek araçlarda kullanılabilir olacağını açıkladı.

Okuyucu Yorumları