'Görevimiz Tehlike' gerçek oluyor!

Cep telefonunuzun ellerinizin arasından eriyip gitmesi, yakın bir gelecekte mümkün olabilir!

Kendini yok eden çipler yolda

Yaşı müsait olanların Görevimiz Tehlike dizisinden hatırlayacakları "Bu mesaj 5 saniye içinde kendi kendini yok" edecek sahnesinin gerçek olmasına az kaldı. Üstelik dumansız olarak.

ABD'de üç üniversitenin ortaklaşa geliştirdikleri bir teknoloji başta akıllı telefonlar ve diğer pek çok elektronik aygıtın suda çözülebilir hale getirilmesini amaçlıyor. Dönüşebilir elektronik aygıtlar geliştirilmesinin önünü açacak çalışmanın ilk ayağı bir cep telefonunda yer alan çip ve devrelerin suya maruz kaldığında zamanla erimesi ve doğada kaybolmasına dayanıyor. Amaçlanan ise yakın gelecekte bütünüyle doğada çözülebilir aygıtlar geliştirmek.

Tıbbi implantlar ve çevre sensörleri başta olmak üzere tüm elektronik sektöründe çığır açması beklenen çalışma çip üretiminde magnezyum, silikon ve ipek kullanımını öngörüyor. Bu elementler su içerisinde - veya insan bedeninde - dakikalar veya senelere uzanabilen zaman aralıklarında çözülebiliyor. Çözülme işlemi sırasında zararlı kimyasallar veya atık da ortaya çıkmıyor.

Çalışmanın destekçileri arasında ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency -İleri Araştırma Projeleri Ajansı da bulunması da dikkat çekiyor.

Okuyucu Yorumları