Gözleriniz bayram edecek

Chip Online Crysis ile ilgili ilk incelemeyi gururla sunar!

Crysis: Son dakika!

GÜNCELLEME:
EA VE CRYTEK CRYSIS'İN YAYIN TARİHİNİ AÇIKLADI!
OYUN 16 KASIM'DA PİYASADA...

Crysis ile Alman yapım firması Crytek senenin en çok beklenen başlığı olma unvanını ele geçirdi. İlk kez E3'de oyunun tam olarak bir bölümü oyuna sunulmuştu. Chip Online oyun hakkında çok öncelerden beri konuşulan özelliklerin doğruluğunu test ediyor.

Kuzey Koreliler ve uzaylılar gerçekten de iğrenç bir karışım – en azından söz konusu Crysis yapımcıları ise. Oyuncuyu ise tropik adada süper asker olarak süper bir elbise içinde bir macera bekliyor. Orada ise uzaylılar kol gezmekte - hem de ET ile uzaktan yakından bir alakası olmayacak kadar iğrenç uzaylılar. Bir de bunun üstüne kuzey Kore ordusu cennet gibi adada ortaya çıkıyor. Far Cry 2.0 için temel hazır – ama Crysis salt bir devam oyun olmaktan çok daha ötede...

Crysis - Fragman

Ateş serbest: Ağır silahlar

Ateş serbest:  Ağır silahlar

E3 de oyunun ilk bölümü oynanabiliyordu. Uzaylılar oyunun ilerleyen bölümlerinde ortaya çıktığından onları göremedik. Ada seyahatimiz adaya adım attığımız gibi başlıyor ve kısa bir süre sonra radarımız arızalanıyor.

Bunun suçu tabi ki sinyallerimizi bozan bir verici inşa etmiş olan kuzey Koreli arkadaşlarımıza ait. İsteyen bunun peşinden koşabilir – iyi bir yön kestirme yeteneğine sahip olan oyuncu ise bundan vazgeçer. Zaten ilk önce ara yüz ve silah sistemi ile haşır neşir olma imkanı sunuluyor. Gelecekçi kıyafetimiz Asyalıların ve uzaylıların sadece rüyalarında görebileceği imkanlar sunuyor: Fare tekerleğine bir tık ile güç, hız, kamuflaj, kalkan ve silah modifikasyonları içeren bir menü açılıyor.

Daha fazla güç atışlarda yüksek kesinlik ve yakın savaşta daha fazla zarar anlamına geliyor. Hızla ise bir çita gibi stereoidlerin üzerine koşabiliyorsunuz. Kamuflaj ve kalkanın ne anlama geldiği isimlerinden belli oluyor.

Mükemmel: Güç arttırıcı ile düşmanlarınızı görünürdeki bir köşeye doğru fırlatabilirsiniz. Yaralı bir düşmanı denize atan yüksek bir ihtimalle kısa bir süre sonra bir köpek balığının hislerini takip etmesine şahit olacaktır. Silah modifikasyonları sayesinde silahlar her türlü ekstralarla donatılabiliyor. İlk başlarda elimizde olan makineli tüfek üzerine mesela lazer görüşü gibi hoş yenilikler ekleyebilirsiniz. Crytek'e göre tüm silahlara 3 taneden 5 taneye kadar modifikasyon yapılabiliyor. Ama bir istisna mevcut – acaba birileri "Big Fucking Gun" (Kahrolası kocaman silah) mı dedi?

Sam Fisher Serious Sam'e rastlar

Sam Fisher Serious Sam'e rastlar

Crytek geçmişte her zaman şunun altını çizdi: Lineer görevler ve amaçlar olmasına rağmen Crysis büyük bir hareket serbestisine sahip olacaktı ve cidden de öyle: Rambo benzeri aniden saldırışlar ve gizlice girişlerin yanında hedefe ulaşmak için Sam Fisher tarzı farklı birçok metot bulunuyor.

Bir ego nişancısı için hiç de alışıldık değil: Dikkatli ve önceden planlanmış davranışlar takdir görüyor. Serious Sam kıdemlileri kısa zamanda ardı adına silah boşaltmaya çalışırken kim kafasını kullanıp çevresini incelerse çok daha ender "Game Over" penceresini görecek. Ama buna rağmen oyuna tipik nişancı saldırgan tarzı ile de kısa zamanda hâkim olunabiliyor.

Bunun yanında Crytek'in yeni mottosu kesinlikle içi boş değil, bilakis beraberinde dopdolu bir nişancı tarzı getiriyor. Büyük kalabalıkta bir düşman tayfası sizi bekliyor ve onlar varsayılan olarak en az zorluk seviyesine sahipler. Duruma ve düşman tipine göre kimi zaman cepheden saldırabiliyorlar, kayıp gerçekleştiğinde diğer arkadaşlarının yanına çekilebiliyor ve etraftaki her nesneyi siper olarak kullanabiliyorlar. Tabi ki kaya, fıçı ve benzer saklanma yerleri uygun silah ile yok edilebiliyor – aynen çevrenin tamamının yok edilebildiği gibi. Oyunun ileriki zamanlarında bölümün görünüşü de dişe dokunur biçimde değişiyor – tabi ki silah koleksiyonunuzla orantılı olarak.

Mobil bir savaş tarzı...

Mobil bir savaş tarzı...

Süper kıyafetiniz size bir orduya yetecek nitelikte ateş gücünü sağlasa da, farklı araçlarda yerinizi alabilirsiniz. Taşıt yelpazeniz ise geniş: Arazi taşıtı, LKW'ler ve hatta gambot topçeker bile mevcut

Elbette düşmanlar sürücü koltuğundan da efektif bir şekilde öldürülebiliyorlar. Bir bazuka ile düşmanlarınıza toplu katliam yaşatıp yaşatmamak ise sizin seçiminize kalmış. En çok dikkat etmeniz gereken şey hiçbir kurşunun benzin tankınıza denk gelmemesi olacak çünkü sonuç sizin açınızdan hiç de sevindirici olmuyor.

Crysis'in etkileyici gözüktüğü bu sıralar ağızdan ağıza dolaşıyor. E3 demosu bile istisna değil: İleri teknolojide bir FPS oyunundan beklenen iyi detaylandırılmış bir çevreden tutunda tereyağı gibi yumuşak ve değişken animasyonlara kadar her şey mevcut. Tabi böyle bir görsel şölen yanında yüksek gereksinimleri de getiriyor – E3 demosundaki bazı kısımlar akıcı bir şekilde ilerlerken, sıcak çarpışmaların olduğu ve birden fazla düşmanın ekranda gözüktüğü sahnelerde kare oranı cidden düştü. Bu konuda Crytek biraz daha ince ayar yapmalı ama nasılsa çıkış tarihine kadar birkaç ay daha süreleri var.

Crysis - Fragman

Sonuç: Crysis bir hit olacak

Sonuç: Crysis bir hit olacak

Crysis mükemmel izlenim bırakıyor ve sadece grafiksel anlamda değil bilakis zeki düşmanlar ve değişken oynanış tarzı ile bizleri etkiliyor.

İlk izlenim çok iyi. Eğer Crytek diğer bölümleri de değişik şekillerde süslemeyi becerir ve iddialı grafiklerini performans gibi konularda geliştirerek ipleri elinde tutabilirse bu oyunun önünde hiç bir şey duramaz. Yayımcı olarak EA uluslar arası bir başarı elde etmiş olacak. Sene sonunda çıkacak olan devasa yapım için şimdiden seviniyoruz.

Crysis - Fragman

Okuyucu Yorumları