GPS teknolojisi gün geçtikçe gelişiyor.

GPS sadece yön bulmak için değil. Değişik GPS uygulamaları ile izleme ve erişim kolaylaşıyor.

GPS Yükselişte!

GPS aygıtları gün geçtikçe küçülüyor ve önümüzdeki birkaç sene içerisinde, uzaydaki uydularla bağlantı kurabilen çiplerle donatılmış çok daha fazla cep telefonu olacak. GPS ile bulunduğunuz lokasyonu görebileceksiniz. En azından teori olarak bu böyle öngörülüyor. Pratikte ise bu teknoloji üzerinde biraz daha çalışılması gerekiyor. Örneğin dünya devi Nokia, 2008 yılında GPS'le donatılmış 35 milyon adet dünyaya telefon ihraç etmeyi düşünüyor.

Ancak uzun yapılar hala GPS için problem teşkil ediyor. Yine de telefon üreticileri GPS tabanlı telefonların satışında patlama yaşanacağına inanmışa benziyor.

Her şeye rağmen, akıllı telefonlar gittikçe ufalıyor ve navigasyon yeteneği de buna paralel olarak yükseliyor.
Şu an için GPS işlevselliği, daha pahalı telefonlara entegre olmak için bekletiliyor. Fakat GPS çiplerine yapılan yatırımlar bu teknolojinin maliyetini de düşürüyor. Bu bağlamda, GPS desteğini arkasına alan telefonların yakında karşımıza çıkacağını söylemek mümkün.

Ancak mobil telefon üzerinden navigasyon teknolojisini kullanmak aslında bu hikayenin bir başlangıç noktası. Asıl amaç ileride lokasyon tabanlı hizmetler yaratabilmek. Bu anlamda GPS teknolojisi, ileride yapılacak bu tür atılımların önünü açmasından ötürü oldukça önemli.

GPS ile ebeveynler çocuklarını izleyebilecek!

GPS ile ebeveynler çocuklarını izleyebilecek!

GPS aygıtları, şu an zaten ünlü mekanları, otobanları rahatça gösterebiliyor. Mobil telefonlar güncellemeleri sabit şekilde alıyor, ama ilerleyen zamanlarda bir kişinin tam olarak nerede olduğunundan anında haberi olacak.

GPS şirketi Telmap'in yöneticisi Orem Nissim sözlerini şu şekilde ifade ediyor: "Cep telefonlarımız sadece bir harita görevi görmeyecek, aynı zamanda haritada yer alan yerlerle ilgili bilgilere de rahatça erişebileceğiz.

İtalyan geliştiriciler, Ubisafe adına bir yazılım yarattılar. Bu yazılım ebeveynlerin çocuklarının tam olarak o an nerede olduğunu öğrenmelerini sağlıyor. Mesela çocuğunun okula o gün gidip gitmediğini merak eden bir anne veya baba, bunu GPS ile rahatlıkla öğrenebilecek.

Ama bu konuda da bazı pürüzler var. Nitekim GPS'yi kullanarak yön bulmaya çalışan kullanıcıların ekranı reklamlarla dolabilir. Haritada yer alan herhangi bir ticari şirketin, eğer GPS'e erişim izni varsa, kendi reklamını yapmak için GPS'i kullanması mümkün. Bu da telefon ekranının reklamlarla dolup taşmasına yol açabilir.

Bu durum biraz sinir bozucu olsa da GPS'in iyi yanlarını düşündüğümüzde artılarının eksilerine nazaran bir hayli kabarık olduğunu görebiliyoruz.

Okuyucu Yorumları