GPU'lar nasıl 570 kat güçlenir?

Nvidia CEO'sunun GPU'ların üç sene içerisinde 570 kat güçleneceği açıklamasının yankıları sürüyor...

GPU'lar ne kadar güçlenecek?

Daha önceki bir haberimizde Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang'ın önümüzdeki yıllarda GPU gücünün 570 kat artacağına dair bir açıklamasını ekranlara taşımıştık. Hot Chips sempozyumunda yapılan açıklamalar olay yarattı. Şimdi bu sözler tamamen olmasa da biraz daha açıklığa kavuşuyor.

Önümüzdeki yıllarda oyunlar 570 kat hızlı çalışmayacak ama GPU çok farklı işler için kullanılacak. Yani bahsi geçen geleneksel grafik hızlandırma değil. Bugün bir GeForce GTX 285 ekran kartı 500 milimetrekare alanda bir teraflopluk işlemci gücü sunuyor. Üç yıl içerisinde GPU teknolojisi iki ya da üç mimari nesil gelişecek. Bu 55nm'lik çipin yerini alacak olan 40nm'lik üretim teknolojisi hazır bile. Üç yıl sonra bu 22nm civarında olacak. Aynı alana sekiz kat transistör sığacak.

Daha iyi ön bellekler ve akış kontrolünün yanı sıra diğer gelişmeler de gücü arttıracak. Ancak bugün bilinenlerle bu hesap gerçekten abartı görünüyor. Hafıza bant genişliğinin bu derece genişlemeyeceği tahmin ediliyor.

Açıklamayı yapan Huang ya GPU mimarisinin esnekliği ve programlanabilirliği ile ilgili bir hesap yapıyor, ya da kimsenin bilmediği bir şeyleri biliyor...

Okuyucu Yorumları