GSM operatörleri korkutarak para kazanıyor

ABD'nin dev GSM operatörleri, sırf daha fazla kazanmak için bunu gerçekten yapıyor olabilir mi?

Operatörlerin çirkin oyunu!

Amerika'da telefon hırsızlığı önemli bir sorun haline gelmiş durumda. İstatistiklere göre her dakikada 113 telefon çalınıyor. İşin daha vahim noktası ise, geçtiğimiz günlerde 23 yaşında bir genç kızın telefonunu çalmak isteyenlerce öldürülmesi. Yani mesele artık hayati bir boyut da kazanmış bulunuyor.

Telefon üreticilerinin ise bu soruna pratik bir çözümler var: "Kapatma düğmesi". Üreticilerin her telefona ekleyeceği minik bir yazılımsal özellik sayesinde, GSM operatörlerinin çalınan telefonları uzaktan kapatabileceği ve kullanılamaz hale getirebilecekleri söyleniyor.

Ancak bu çözüme bizzat GSM operatörlerinin karşı çıktığının ortaya çıkması, işleri karıştırdı. Samsung ile konu hakkında görüşen bir avukat, firmanın kapatma düğmelerini telefonlara eklemek istediğini ama GSM operatörlerinden tepki alınca vazgeçtiğini kendisine anlattığını vurgulayarak bir gazeteye demeç verince, işin iç yüzü ortaya çıktı.

ABD'de GSM operatörleri, hırsızlık korkusu yaşayan abonelerine, aylık ücrete yansıyacak şekilde küçük bir hırsızlık sigortası yapıyorlar. Böylece telefonları çalınırsa, mağdura yeni bir telefon veriliyor. Fakat elbette sigorta yaptıranların sayısı çok fazla olduğu için GSM operatörleri çok büyük boyutlarda para kazanıyorlar ve bu gelirlerinden vazgeçmek istemiyorlar. Bu da, ABD'de telefon hırsızlığının önüne geçilememesinin asıl sebebi olarak görülüyor.

ABD şimdi, GSM şirketlerinin sınırsız kar etme arzularının mı yoksa hırsızlıklar nedeniyle insanların hayatlarını kaybetmesinin mi daha önemli olduğunu tartışıyor.

Okuyucu Yorumları