GT5 ile yüksek çözünürlük çağına hoş geldiniz

Heyecan, yarış ve adrenalinden hoşlananlar için ileride yaşanacak olan bir ziyafetin tanıtımı.

GRAN TURISMO 5!

ÖMÜR TOPAÇ

Sene 1987... Accolade firmasının Test Drive'ı piyasaya sürdüğü tarih... Hatırladığım kadarıyla oynadığım ilk yarış oyunuydu; saatlerce başından kalkmadan oynardım. Gran Turismo 5: Prologue'a dahil edilen yeni kokpit kamerasından oyunu oynamaya başladığım zaman, birden o günler hatırımda canlandı. 20 sene önce Gran Turismo 5'i görsem, herhalde gözlerim yuvalarından fırlardı.

Gran Turismo 5: Prologue'u oynayan bir kişinin oyundaki arabalardan, pistlerden ve diğer tüm detaylardan etkilenmemesi mümkün değil. Oyunun tüm ihtişamı bir kenara dursun, beni en çok heyecanlandıran özellik, her arabanın kokpitinin ve içinin tüm ayrıntısıyla oyuna geçirildiğini görmem oldu. Burada yalnızca sabit bir görüntüden bahsetmiyorum; araçların iç mekanlarındaki göstergeler ve araç içindeki ışık ve gölge etkileri tamamen dinamik bir şekilde oyuna yansıtılmış. "Arabaları değil, içlerini görmek için yanıp tutuşuyorum" desem abartı olmaz. Şu anda bile yazıyı bırakıp oynamak istiyorum.

Gran Turismo serisi 1997'deki ilk günlerinden bugüne kadar geçen 10 senede, her yeni sürümünde liste başı oldu ve Aralık 2007 verilerine göre toplamda 48 milyon kopya satarak bir rekora imza attı. Serinin, Playstation 3 platformundaki ilk hamlesiyle ilgili olarak ise Gran Turismo serisinin yaratıcısı olan saygıdeğer Kazunori Yamauchi ustanın, yeni bir oyun değil, serinin 10. Yılı için bir şeref madalyası tasarlamış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gizli maliyetler

Gizli maliyetler

Bu oyunun hakkını vererek oynayabilmeniz, tamamen sizin oyun bütçenize bağlı. Bu noktada gerçeklerle yüzleşmek lazım; yeni nesilde Gran Turismo serisinin tadına varabilmek için yalnızca bir Playstation 3 sahibi olmanız yetmeyecek. Gran Turismo 5: Prologue'un tüm nimetlerinden yararlanabilmeniz için en kısa zamanda Full HD ve 1080p çözünürlük destekleyen bir televizyon sahibi olmalısınız.

Eskiden Gran Turismo, insanlara PlayStation konsolunu aldıran oyunlardan biriydi; artık televizyon seçimlerinize de hükmedecek gibi görünüyor. 1080p çözünürlüğe kavuştuğunuzda ise inanın ki gerçek nerede bitiyor, modelleme nerede başlıyor anlamanız mümkün değil. Oyunun sadece görsel tadını çıkarabilmek için başka birini oynarken seyretmeyi tercih ettim. Ayrıntılara hakim olmak istiyorsanız size de aynısını yapmanızı öneriyorum.

Diyelim ki Full HD ve 1080p destekleyen bir televizyon aldınız. Her şey bu kadar mı? Tabii ki hayır çünkü tam bu noktada gizli maliyetler bir bir ortaya çıkıyor. Gizli maliyetlerden kastım cazibesine kapılacağınız eklentiler için yapacağınız olası harcamalar. Orta seviye oyuncular, Logitech'in Gran Turismo 5 için piyasa sürdüğü resmi direksiyon ve pedal sistemi olan Driving Force GT alabilirler. Hayatını oyuna adamış olan fanatik bir oyuncu bununla yetinmeyecek ve bu seti bağlayabileceği bir yarış koltuğu takımını da edinmek isteyecektir; playseats.com adresine bir göz atmanızı tavsiye ederim.

"Televizyon, direksiyon ya da koltuk beni hiç ilgilendirmiyor" deseniz bile Gran Turismo, ileride Playstation Store'dan bir kaç Dolar'a indirebileceğiniz ekstra arabaları ve pistleriyle, cüzdanınızı mutlaka bir yerlerden yakalıyor olacaktır.

Ya şimdi oyna ya da...

Ya şimdi oyna ya da...

Yakın bir zamanda tam sürümünün çıkacağını bildiğiniz bir oyunun (Adı üstünde: Prologue) demo versiyonunu almalı mıyım diye soruyorsanız, sizi bu ikilemden kurtaracak birkaç haber verebiliriz. İlk olarak SCEA yapımcısı Chris Hinojosa-Miranda'nın resmi PlayStation Blog'da Gran Turismo 5'in en az bir yıl sonra piyasaya çıkacağını belirttiğini bilmelisiniz. Bunun dışında artık şunu kabul edelim; PlayStation 3, "Oyunu al ve içindeki neyse onunla yetin" türünden bir platform değil. Hiçbir oyun da artık bir Blu-ray'e sığmak zorunda değil. Artık bizim bir sabit diskimiz (Oyunun, cihazın içine otomatik olarak kurulduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Evet, oyun ciddi ciddi install ediliyor.) ve bir PlayStation Store'umuz var. Gran Turismo 5, 2009 yılında raflardaki yerini alana kadar emin olun ki bu süre boyunca yeni içeriklerle besleniyor olacaksınız.

Tüm bunlara karşılık oyunun demo havasından kurtulamamasına neden olan bazı oyun özellikleri bulunuyor. Örneğin, Gran Turismo serisinin karakteristik özelliği olan araç upgrade'leri maalesef Prologue'da yer almıyor. Bunun dışında diğer bir hayal kırıklığı da dinamik hava koşullarının oyunda yer almaması. Bu gibi eksiler oyunun bütünlüğünden epeyce bir şey götürüyor.

GT 5: Prologue'u satın almak isteyen oyuncular bunu iki farklı şekilde gerçekleştirebilecekler. Oyun, mağazalardan Blu-ray üzerinde ve kutulu olarak satın alınabilir ya da PlayStation Store üzerinden 1.87 GB büyüklüğünde bir dosya olarak indirilebilir. Bu iki yöntem arasındaki tek fark, oyunun Blu-ray versiyonunda "Beyond the Apex" adında ekstra bir video bulunuyor olması. Belgesel tadındaki bu video, ekstra bir Blu-ray disk içinde geliyor.

Eski oyunlardan tek bir çöp bile kullanmayan Polyphony Digital, tüm araçları bu oyun için sıfırdan modellemiş. Tasarım ekibinin tek bir araba için, aracın üreticisinden çok daha fazla uğraştığını söylemeliyim. Gran Turismo 5: Prologue'da bir aracın, bir tasarımcı tarafından modellenmesinin altı ay sürdüğünü öğreniyoruz. Bunun normal bir sonucu olarak oyundaki görüntülerin gerçek mi yoksa modelleme mi olduğunu algılayamıyoruz. Tabii ki insan düşünmeden edemiyor: Sadece ilk sürümde görücüye çıkan 71 arabayı bir kişi modellese oyunun yapımı 35 sene sürer. Unutmayın ki bu henüz "prologue" versiyonu. Oyunun tam sürümünü düşünecek olursak ne boyutta bir ekipten bahsediyoruz, siz hayal edin. "Hayal etmek" derken, Polyphony eleman arıyor mudur acaba? 3D modellemede fena değilimdir hani. Araçlardan bahsetmişken şu önemli bilgileri aktarmadan geçmeyelim: C, B ve A sınıfı yarışlarının tümünü bitirdiğinizde açılan "Tuning" modunda, aracınızın üzerinde ayarlama yapabileceğiniz 15 farklı özellik bulunuyor.

Eğer bir oyunun sadece tek bir pistinin yapımı bir yıldan fazla sürüyorsa, o oyundan nasıl bir sonuç beklersiniz? Gran Turismo 5: Prologue'da kafanızda canlandırdığınız sahneyi altı ile çarpın. Oyunda sadece altı farklı pist bulunuyor ve bunların içinde daha önceki oyunlardan tanıdığınız pistler de var. Bir forumda pist gerçekliğiyle ilgili rastladığım şu yoruma çok güldüm. "Bu nasıl bir şey? Ağaçların yanından geçerken yapraklar arabanın rüzgarıyla kımıldıyor." Şaka değil, gerçekten tüm çevreniz artık tepki veriyor. Oyunda bize sunulan pistler ise şöyle: Eiger Nordwand, Daytona International Speedway, London City, Fuji Speedway, Suzuka, High Speed Ring.

Son dakika haberi: Hasar Motoru geliyor…

Son dakika haberi: Hasar Motoru geliyor…

Gelelim, "Gerçeğinden farkı yok!" diyerek havasını attığımız bu oyunun en çok tartışılan açığına. Serinin yaratıcısı Kazunori Yamauchi, şimdiye kadar araçlarının hasarlı gösterilmesine bir tabu gibi bakan otomobil üreticilerinin yavaş yavaş bu fikri kabullenmeye başladıklarını söylüyor ve ekliyor: "İkna edilmesi gereken çok az sayıda üretici kaldı, çok yakın bir zamanda GT serisi hasar motoruna kavuşuyor olacak." Sayısız farklı oyunda ürettikleri araçların dağılmasını kabul eden araba üreticilerinin, neden sadece bu oyunda işi yokuşa sürdüklerini ise hala anlayabilmiş değiliz.

Yazıyı ilginç bir bilgi ile kapatalım isterseniz; serinin yaratıcısı olan Yamauchi, şu andaki ekibinin Gran Turismo 1'i yeniden yapması söz konusu olsa, bunun yalnızca 2 hafta süreceğini söylüyor. O zaman ne kadar mı sürmüştü? Tam dört koca yıl.

Ve karar verildi…

Ve karar verildi…

GRAN TURISMO 5: PROLOGUE

ARTI

1080p desteği, araç içi kokpit kamerası, bugüne kadar gördüğümüz en gerçekçi grafikler, 16 kişi aynı anda multiplayer oynarken stabil kalan fps, etkileşimli çevre elemanları, yenilenmiş fizik motoru, ileri seviyedeki yapay zeka, Gran Turismo TV

EKSİ Oyunun tam sürüm ile demo arasında gidip gelen kimlik arayışı, bu oyuna da yetiştirilemeyen hasar motoru kullanım anlaşmaları, upgrade edilemeyen araçlar, dinamik hava koşullarının olmaması, oyunun oynanmadan önce install edilmesi


Yapım: Polyphony Digital
Dağıtım:Sony Computer Entertainment
Tür:Yarış


Gran Turismo 5 tam sürümü en iyi ihtimalle 2008 sonunda çıkacağından, Prologue çıktığı anda mutlaka alınması gereken bir oyun olarak öne çıkıyor. PlayStation 3 sahibi olmanın ayrıcalığını bu oyunla sonuna kadar hissedebilirsiniz. Oyunun PlayStation Store üzerinden sunulacak her bir eklenti içeriğini şimdiden sabırsızlıkla bekliyoruz. (Level notu: 8.5)

Okuyucu Yorumları