Güç kaynağı görüntüyü bozuyor

Bir CHIP okuru, yeni satın aldığı monitörünün de eski monitörü gibi düşük görüntü kalitesine ve aynı görüntü bozukluklarına sahip olması karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamış. Eski ekran kartının yepyeni bir ATI Radeon 7500 ile değiştirilmesi de yaşanan görüntü sorunlarının çözülmesini sağlayamamış

Güç kaynağı görüntüyü bozuyor

Problem: Bir CHIP okuru, yeni satın aldığı monitörünün de eski monitörü gibi düşük görüntü kalitesine ve aynı görüntü bozukluklarına sahip olması karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamış. Eski ekran kartının yepyeni bir ATI Radeon 7500 ile değiştirilmesi de yaşanan görüntü sorunlarının çözülmesini sağlayamamış.

Hata Tespiti: Test merkezimizde incelemeye aldığımız bilgisayarı farklı tüplü monitörlerde ve bir tane de TFT ekranda denedik. Görüntü devamlı olarak hafif bir şekilde titreyerek rahatsızlık veriyor ve bunun haricinde ekranın satırları da zaman zaman yer değiştirerek görüntünün ciddi anlamda bozulmasına neden oluyordu. İnce ekranın da aldığı sinyali doğru bir şekilde senkronize edemediği açıkça belli oluyor ve bu da görüntünün titremesini sağlı- yordu. Bir sonraki adımda ATI Radeon 7500 ekran kartını güncel bir Radeon 9600 ile değiştirdik. Ekrana gelen görüntü daha önceki gibi sorunluydu. Böylece sorunun aslında bilgisayarı n başka bir parçasından kaynaklandığından emin olduk. Tüm sistem bileşenlerini düzenli bir şekilde değiştirdikten sonra sorunun oldukça eski tarihli bir güç kaynağından ortaya çıktığını tespit ettik. Yaptığımız testler sonucunda güç kaynağının 5 ve 12 Volt gerilimlerinde sorunlar olduğunu gördük. Arızanı n frekansı 47 Kilohertz civarındaydı ve bu ekran kartının satır frekansına çok yakın bir değer. Frekans değerinin bu kadar yakın olması, monitördeki görüntünün bozulmasına neden oluyor. Normalde bu tür bozukluklar, bilgisayardaki diğer parçalara ulaşmadan önce bir süzgeç kondansatörü tarafından filtrelenir ama okuyucumuzun bilgisayarındaki söz konusu kondansatör arızalanmıştı.

Çözüm: Arızalı güç kaynağı değiştirildikten sonra bilgisayar ve satın alınan yeni monitör sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı.

Okuyucu Yorumları