Olağanüstü fotoğraf, Güneş'in üzerinde yükselen bir plazma duvarını gözler önüne seriyor

Bir astrofotoğrafçı, Güneş'in yüzeyinde yükselen ve 100.000 kilometre yükseğe kadar ulaşan plazma perdesini arka bahçesinden böyle görüntüledi.

Güneş'ten bir olağanüstü fotoğraf daha

Güneş, mevcut aktivite döngüsünde zirve noktasına, güneş maksimumuna doğru ilerliyor. Bu ilerleyiş potansiyel olarak daha endişe verici uzay hava olaylarının yanı sıra, Güneş'in yüzeyinde oluşan daha çarpıcı görseller anlamına da geliyor. Arjantinli bir astrofotoğrafçı, Kutup Taç Patlamaları (Polar Crown Prominence – PCP) olarak adlandırılan bir olayı mükemmel bir ayrıntıyla yakalamayı başardı.

Eduardo Schaberger Poupeau bu çarpıcı fotoğrafı 9 Mart'ta çekti. Plazma perdesi, Güneş'in yüzeyinin 100.000 kilometre üzerinde yükselirken görülebiliyor. Söylediğine göre, Ulusal Güneş Gözlemevi Küresel Salınım Ağı Grubu bu oluşumun varlığını kendisine haber verdi ve yaşadığı bölgede atmosferi tozlu ve çalkantılı hale getiren sıcak hava dalgasına ve kuraklığa rağmen iyi bir fotoğraf çekmek için işe koyuldu. En güçlü teleskopunu kullanarak bu muhteşem fotoğrafı yakalamayı başardı.

Schaberger Poupeau, “İyi bir çekim yapmaya kararlıydım, bu yüzden ekipmanımı hızla arka bahçeme kurdum ve daha iyi bir görüş elde etmek için en güçlü teleskopumu kullandım” dedi ve devam etti: “Dizüstü bilgisayar ekranımda gördüğüm görüntü gerçekten inanılmazdı, 100.000 km yüksekliğindeki bir duvardan aşağı damlayan yüzlerce plazma ipliğini gözlemleyebilmek beni kelimenin tam anlamıyla suskun bıraktı. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için atmosferik dengenin en yüksek olduğu anları bulmaya çalışarak fotoğraf çekmek için yaklaşık iki saat harcadım.

Güneş patlamalarının bir alt türü olan PCP'ler, Güneş'te oldukça yaygın olan oluşumlar. Güneş patlamaları, genellikle fotosferden uzaya uzanan ve tekrar aşağıya doğru uzanan akkor plazma halkaları olarak ortaya çıkıyor. Ancak PCP'ler döngü yapma eğiliminde değildir ve göreceli olarak kısa bir süre öncesine kadar neredeyse durağan olduklarına inanılıyordu. 15 yıl önce Japon Hinode uzay aracından alınan gözlemler, aslında ne kadar aktif olduklarını gösterdi.

Bu olaylar, Güneş'in her iki yarım küresinde 60 ila 70 derece enlem arasında bulunur ve kutup bölgelerinin etrafında dönebilmelerinden dolayı taç olarak adlandırılırlar. Diğer patlamalar gibi PCP'ler de manyetik alanlar tarafından şekillendirilir. Manyetik alan çizgilerini takip eden bu olaylardaki plazma, bir şelale gibi Güneş'e geri akar.