Güneş Sistemi'nin yeni en uzak üyesi

Bilim insanları Güneş Sistemi'nin yeni bir üyesini, çok uzaklarda buldu!

Güneş Sistemi'nin en uzak üyesi

Bilim insanları, güneş sistemimizde şu ana kadar bulunan en uzak cismi belirlediler. Bu cisim o kadar uzakta ki, astronomlar cismi ilk gördükleri sırada "Farout" (Uzakta) adını verdiler. Tabi ki bu cisim "2018 VG18" şeklinde geçici bir resmi ismi de taşımakta.

Farout'un adı, bize Plüton'dan üç buçuk kat daha uzakta yer almasından kaynaklanıyor. Ayrıca Güneş Sistemi'nde bildiğimiz ardık en uzak ikinci cisim olan Eris'ten de 3.5 trilyon mil (5.6 trilyon kilometre) uzakta yer alıyor.

Hawaii Üniversitesi'nden ortak bulucu David Tholen'in bir açıklamada söylediğine göre "2018 VG18 hakkında şu anda bildiğimiz şeyler Güneş'ten muazzam uzaklığı, yaklaşık çapı ve rengi." Tholen'in söylediğine göre 2018 VG18'in uzaklığından dolayı yörünge hızı oldukça düşük ve "muhtemelen Güneş'in çevresinde bir tur atması 1000 yıldan fazla" zaman alıyor.

Bu mesafede detayları belirlemek pek kolay olmasa da astronomlar, bu cismin parlaklığının, yaklaşık 500 km çapında küresel bir cüce gezegen olduğunu gösterdiğini söylüyorlar. Güneş Sistemi'nin dış hatlarında yer alan diğer pek çok buzlu cisim gibi bu cisim de pembe benzeri bir tona sahip.

Bu keşif, aynı ekibin devam eden Güneş sisteminin kıyılarında yer alan uzak cisimleri bulma çabasının bir parçası olarak ortaya çıkmış durumda. Bu çabanın hedeflerinin birinin de gizemli 9. Gezegen'i bulmak olduğu söylenebilir.

Ekim ayında araştırmacılar, The Goblin takma adlı bir başka uzak cisim bulduklarını duyurmuşlardı ve bu cisim, görünmeyen bir süper Dünya boyutlu gezegen tarafından etkilenir gibi ilginç bir yörüngeye sahipti.

Ekip, henüz Farout'un da benzer bir (yada aynı) gezegenden etkilenip etkilenmediğini görmek için çok erken olduğunu söylüyor. Eğer bu etki gözlemlenirse, verilen adın tam olarak yerine olmadığı anlamına gelebilir, ancak o zamana kadar cismin ismini hak ettiği rahatlıkla söylenebilir.

Okuyucu Yorumları