Günümüz Konsollarındaki Güç Tüketimi

Konsolların ne kadar güç harcadığını ortaya çıkaran testin sonuçlarını yazımızda bulacaksınız

Konsollarda Güç Testi

Günümüzün lider oyun konsolları arasındaki savaş kesintisiz devam ediyor. Yılın bu anı için söylemek gerekirse Nintendo Wii satışlardaki liderliğini kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor. Wii'yi, XBOX360 ve Playstation 3 takip ediyor.

Bir konsol sahibi olmadan önce kendinize soracağınız en önemli soru tabi ki alacağınız makinada hangi oyunları oynayıp oynayamacağınızdır. Eğer bir Halo fanatiği iseniz XBOX360 almanız kaçınılmazdır. Eğer Gran Turismo oynamadan yapamam diyorsanız, Playstation 3 almaktan başka çareniz yok. Ancak ben Mario'ya yıllarımı verdim ve eski yeni her versiyonunu oynarım diyorsanız da Nintendo Wii'ye mutlaka sahip olmalısınız.

Oyun konsolları dünyadaki dev oyun pazarında lider olabilmek ve daha çok tüketicinin evinde vazgeçilmez olmak için sürekli karşılaştırılırlar. Konsolların oyunları, donanımları, aksesuarları, çalışma hızları, işlemci kabiliyetleri, bellekleri vs. Değişik haber kaynaklarında bu karşılaştırmaları sürekli görür ve duyarsınız. Bu yazımızda dünyanın önde gelen oyun konsollarının güç kaynaklarını, tükettikleri enerjiyi ve buna karşılık verdikleri performansları bulacaksınız.

Konsollar Watts Up Pro Watt Ölçerle Test Edildi

Konsollar Watts Up Pro Watt Ölçerle Test Edildi

Büyük oyun konsollarının tüm güç tüketimi testlerinde Watts Up? PRO power meter isimli güç tüketimi ölçüm cihazı kullanılmıştır. Bu cihazın yeni versiyonu test yaptığınız cihazın 2000 adete kadar gerilim kaydını aklında tutabiliyor. Testte bu kayıtlar her 10 saniyede bir cihazın hafızasına kaydedildi. Cihaz sahip olduğu USB desteği ve yazılımları sayesinde testte ortaya çıkan tüm verileri grafikler ve metin dosyaları kullanarak bilgisayar ekranında görüntüleme şansı veriyor.

Peki Testler Neye Dayanarak Yapıldı?

Peki Testler Neye Dayanarak Yapıldı?

Konsollar, video oyunu sırasında, film gösterimi yaparken, browser kullanılarak web sayfalarında gezinirken, multiplayer oyun oynanırken ya da download yapılırken sürekli test cihazına bağlı tutuldu ve bu işlemler sırasında tüm güç verileri hafızaya alınarak bir grafiği hazırlandı.

Tüm konsollarda birkaç oyun oynandı ve oyunda 30 dakikalık sürekli duraklama yapıldı böylece en düşük ve toplam güç harcaması incelenerek, konsol test cihazına bağlı bırakıldı.

Film izleme esnasındaki güç tüketimi testi ise, her DVD filminin 3 bölümü oynatıldı ve 30 dakika süren bir test yapılarak sonuçlar kayıt altına alındı.

Bir başka test ise, konsolda herhangi bir oyun, video dosyası açılmadan ve başka bir işlem yapıldan kendi menü ekranı açık bırakılarak yapıldı.

Son test ise konsollar stand-by konumunda iken bırakılarak teste tabi tutuldu.

Yapılan tüm testler 220V ve 50 Hz ortamda gerçekleştirilmiş ve konsolla birlikte kullanılanılan ekstra güç tüketilebilecek donanımlar da göz önüne alınmıştır.

Yapılan bu teste ek olarak bir PC konuldu. Acaba bir PC'nin harcadığı güç, bir konsoldan ne kadar fazla ya da az olabilirdi? İşte teste tabi tutulan bilgisayarın özellikleri:

CPU: Intel Core 2 X6800
Video Card: Foxconn GeForce 7950GT
Motherboard: Intel DX975XBX
Audio: Creative X-Fi Fatal1ty
Memory: 4GB DDR2 6400

DVD film izleme işlemi sırasında teste tabi tutulan cihazlardan biri ise Oppo DV-981HD adlı bir player oldu. Böylece bir oynatıcının, aynı işi yapan konsol ya da bilgisayarlara oranla tükettiği güç ortaya çıkacaktı.

Oyunlarda Güç Tüketimi

Oyunlarda Güç Tüketimi

Şimdi üç dev oyun konsolunun ve daha önce özelliklerini belirttiğimiz bilgisayarın, oyun oynanırken tükettiği güce bir bakalım. Playstation 3 NBA Live 2K7 ile teste katılırken, XBOX 360 Gears of War oyunu açıkken teste girdi. Nintendo Wii The Legend of Zelda: Twilight Princess ile ve PC ise PREY oyunu oynanırken güç testine tabi tutuldu.

Önceki sayfada belirttiğimiz gibi, oyunlar konsollarda çalıştırıldı ve en az 30 dakika boyunca oynandı. Gördüğünüz grafikte PC, Wii, XBOX ve Playstation 3'ün harcadıkları en az, en çok ve ortalama güçler watt değeri üzerinden açıkça belirtiliyor.

Grafikte gördüğünüz gibi sonuçlar bir konsol dışında birbirlerine yakınlar ancak Nintendo Wii'nin sonuçları gerçekten hayret uyandırıcı. Ortalama güç tüketimi sadece 18 watt olan cihaz diğerlerini açık ara geride bırakıyor. PC'nin tükettiği güç ise ortalama 198 watta ulaşırken, test cihazı bir ara en yüksek değer 209 wattı ölçtü.

Playstation 3, oyun yüklenirken ve basketbol oyunundaki çeyrekler arasında en az gücü harcadı. XBOX, Gears of War oyunu esnasında PS3'e oranla biraz daha fazla güce ihtiyaç duydu.

DVD Film İzlenirken Harcanan Enerji

DVD Film İzlenirken Harcanan Enerji

Eğer konsolunuzu daha çok film izlemek için kullanmayı planlıyorsanız, harcadığı enerjiyi bilmeniz de en doğal hakkınız. Bu teste 4 adet cihaz girdi. Bir PC, bir PS3, bir XBOX ve bir de Oppo DV-981HD adlı HD-DVD oynatıcısı. Bu 4 cihaza da aynı DVD film diski yerleştirildi (kült film Pulp Fiction) ve 3 Chapter izlendi. Tahmin edebileceğiniz gibi HD-DVD playerımız çok açık ara ile en az gücü harcarken, Playstation3 filmi oynatmak en fazla enerjiye ihtiyaç duydu.

Grafikten de anlaşılacağı üzere Playstation 3 480p'de gösterdiği DVD film için komple bir bilgisayarı bile geride bırakarak, tam 173 watt harcadı ve test merkezini şaşırttı. Bilgisayar ise, film izleme sırasında ortalama 147 wattlık bir güç tüketimi kaydetti. Microsoft'un XBOX'u ise 125 watt civarında bir değere ulaştı.

XBOX 360 oldukça gürültülü çalışmasına rağmen Playstation 3'ten 50 watt daha az güç sarfediyor, ancak XBOX DVD film izleme sırasındaki görüntü kalitesiyle diğer konsolların çok çok gerisinde kaldı.

High Definition Video Gösteriminde Harcanan Enerji

High Definition Video Gösteriminde Harcanan Enerji

XBOX ve Playstation3, yüksek çözünürlükteki videoları da başarıyla oynatabildiklerini iddia ediyorlar. Madem bu cihazlarla HD videolar izleniyor biz de bu işlem sırasında ne yaktıklarına bakalım. Playstation 3'e Blu-Ray bir film konuldu, XBOX360'a ise WMV-HD formatında bir film yerleştirildi. Playstation 3 kendi formatındaki filmi çok başarılı ve keskin şekilde oynatırken yine en fazla güç tüketimine ulaştı. XBOX 360 ise kendi formatındaki filmi DVD'ye oranla çok daha iyi görüntü kalitesiyle oynatırken güç sarfiyatı 140 wattlar civarındaydı.

Diğer İşlemlerdeki Güç Sarfiyatı

Diğer İşlemlerdeki Güç Sarfiyatı

Şu ana kadar oyun oynama ve film izleme sırasında tüketilen enerjiyi grafiklerle sizlere sunduk. Peki konsola herhangi bir disk konulmadan kendi ana menüsünde yapılan işlemlerdeki güç tüketimi ne boyutta? Üç konsolun dışında testimize PC'yi de ekledik, PC'deki test Windows açık bırakılarak gerçekleştirildi ve sonuçları açık bir şekilde grafikte görebilirsiniz.

Nintendo Wii önceki testlerimizde olduğu yine en doğa canlısı konsol oldu. En yakın rakibinin neredeyse 11 katı daha az güç tüketimiyle dikkatleri üzerine çekti. Bilgisayarımızın tüketimi ise XBOX ve Playstation 3'ten daha az olarak gerçekleşti. Eğer konsolların hepsinin 7/24 açık tutulduğu düşünülürse Playstation 3 kullanıcıları Nintendo Wii'ye 13-14 kat daha fazla elektrik faturası ödeyeceği kesin.

StandBy Konumunda Harcanan Güç

StandBy Konumunda Harcanan Güç

Grafikte görüldüğü gibi konsollar standby konumunda çok düşük enerji harcıyorlar ve değerleri de birbirlerine oldukça yakın. Wii ağa ve internete bağlıyken standby konumunda , neredeyse konsolda oyun oynanırken harcanan enerji sarfiyat değerlerine ulaştı. Cihaz tekrar connect of konuma getirildiğinde normal değerlere döndü.

Testin Özü...

Testin Özü...

Yapılan testlerin sonucunda kısaca şunları söyleyebiliriz :

- Nintendo Wii, şu an itibariyle en çok satan oyun konsolu ve harcadığı dikkat çekici düşüklükte enerjiyle tam bir elektrik faturası ve doğa dostu. Nintendo Wii'de dikkat etmeniz gereken tek şey cihaz standby konumundayken online konumda olmayın.

- Playstation 3 çok marifetli ancak bir o kadar da elektrik canavarı. Hemen hemen tüm enerji tüketimi testlerinde kimi zaman masaüstü bilgisayarı dahi geride bırakıcak kadar enerji sarfiyatı gerçekleştirdi.

- XBOX 360 da ki enerji tüketimi ortalama bir oyun konsolunun sarfiyatına uygun değerlerde çıktı. DVD filmi pek başarılı oynatmasa da kendi oyun ve film formatını başarıyla ekranlara taşıdı.

- Bir PC her zaman bir PC'dir. Siz ne yapmak isterseniz ona yaptırırsınız. Masaüstü test bilgisayarı her işi başarıyla yerine getirdi ve kimi zaman iki oyun konsolunun aşağısında değerlere imza atarak kullanıcıların vazgeçilmezi ve mecburiyeti olmaya devam edecek.

Okuyucu Yorumları