Hacker'lar şimdi de Mac'i hedef aldı!

Artan Mac sayısı hacker'ların da dikkatini çekti. Apple'ın sistemleri artık o kadar da güvenli değil

Hacker'ların yeni hedefi!

Bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu Microsoft'un geliştirdiği Windows işletim sistemlerini kullanıyor. Ancak son zamanlarda Mac sistemlerin satışında da bir canlılık gözlemlenmeye başlandı.

Safari web tarayıcısının gün geçtikçe daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmesi, Mac sistemlerin de eskiye nazaran daha çok satabildiği anlamına geliyor.

Windows kullanıcılarının yavaş yavaş Mac sistemlerine geçmesinin en önemli nedeni artan virüs, spyware ve diğer tehditlerin bu platformu kullananları canından bezdirmesi denilebilir. Bu nedenle Apple'ın pazarın %8.5'ini elinde bulunduruyor ve bu hızlı büyüme sayesinde Mac sistemler, yılın son çeyreğinde 2,5 milyon adet satmayı başardı.

Sophos güvenlik şirketinde teknoloji danışmanlığı yapan Graham Cluley'e göre Mac sistemlerinin de Windows'ta olduğu gibi bazı zayıf noktaları yok değil; ancak Mac sistemlerin zayıf noktalarına ulaşmak çok daha karmaşık ve anlaşılması güç.

Şirketin açıkladığı son rapora göre bu yılın Şubat ve Haziran aylarında, Mac-ware dediğimiz iki yeni trojan tespit edildi. Haziran ayında tespit edilen ve Mac'lerdeki şifreleri çalabilen 'OSX/Hovy-A Trojan' isimli trojan, Şubat ayındakine göre daha tehlikeli bir trojan'dı.

Hacker'lar şimdi de Mac'i hedef aldı!

Hacker'lar şimdi de Mac'i hedef aldı!

Mac sistemleri üzerindeki söz konusu trojan'ın olumsuz etkileri ise şöyle:

- Sistem log'lamayı devre dışı bırakarak sistem log dosyalarını silmesi,

- Sistem güncellemelerini kapatması,

- Ateş duvarındaki portları açması,

- Üçüncü parti güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakması,

- Sisteme 'LogKext' isimli keylogger yüklemesi,

- ARD, VNC ve SSH servislerini başlatması,

Ancak bu gibi trojan'ların Mac sistemlerine bulaşması genellikle kullanıcıların hatalı davranışlarından kaynaklanıyor. Mac kullanıcılarının büyük çoğunluğu dosyaların güvenilir olup olmadığına dikkat etmeden bu dosyaları Mac'lere yükleyebiliyor. Mac kullandıkları için kendilerini daha güvende hisseden ve güvenliğine fazlaca dikkat göstermeyen Mac kullanıcıları, bu gibi trojan'ları Mac'lerine bulaştırabiliyor.

Okuyucu Yorumları