"Halk düşmanı" iPhone!

Sonında bu da oldu; iPhone'lar resmi olarak "halk düşmanı" ilan edildi. Hem de bakın nerede...

"Halk düşmanı" iPhone!

Çin'in en büyük ulusal yayın gruplarından olan CCTV'de yayınlanan rapor, iPhone'ları, ulusal güvenlik için önemli bir tehdit olarak değerlendirdi ve bir nevi "halk düşmanı" ilan etti. Bunun nedeni ise, iPhone'larda bulunan "Frquent Locations" işlevi.

Bu işlev, iPhone kullanıcılarının en sık bulundukları yerleri / konumları kaydediyor ve nerelerin sizin için önemli olduğunu tespit ediyor. Ancak Çin'in endişesi, bu işlev sayesinde tüm Çin halkının her hareketinin kayıt altına alınıyor olması şüphesi.

Apple her ne kadar, kullanıcının bilgisi olmadan tüm kayıtların telefonda kalacağını söylese de, özellikle NSA skandalından ve ABD hükümetinin karıştığı sayısız casusluk vukuatından sonra, Çin'in bu konuda "paranoyak" olmasını çok da haksız görmemek gerek. Yine de Apple, yaptığı yazılı açıklamada, kullanıcılarının gizliliğine her zaman önem verdiklerinin ve bu konuda tüm kontrolün kullanıcılarda olduğunun altını çizmeyi ihmal etmedi.

Açıklamanın tam metnini haberimizin ikinci sayfasında bulabilirsiniz...

İşte Apple'ın açıklaması...

İşte Apple'ın açıklaması...

"Apple tüm müşterilerinin gizliliğini koruma konusunda çok hassas davranıyor. Gizlilik ürün ve hizmet geliştirme sürecinin ilk aşamasından itibaren dikkate alınan bir faktör. Yorulmaksızın çalışarak dünyadaki en güvenli donanım ve yazılımları müşterilerimize sunmayı hedefliyoruz.

CCTV'nin müşterilere eğitim verme konusundaki çabalarını takdir ediyoruz. Bize göre bunun önemi çok büyük ve Çin'deki tüm müşterilerimizin kişisel bilgi ve gizlilik konusunda attığımız her adımdan haberdar olduklarından emin olmak istiyoruz.

Müşterilerimiz mobil cihazlarının, o anda bulundukları konumu, alışveriş ve seyahat noktalarını, en yakınlarında bulunan restoranları veya işyerlerine varmaları için gerekli olan süreyi öğrenmek amacıyla, hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit etmesini istiyor ve bekliyorlar. Biz bunu bir cihaz seviyesinde gerçekleştirebiliyoruz. Apple kullanıcıların konumlarını saptamıyor _ Apple hiçbir zaman bunu yapmadı ve hiçbir zaman da yapmayı planlamıyor.

Apple müşterilerin tüm cihazlarımız üzerinden konum verisi toplanması ve kullanımı üzerinde kontrol sahibi olmalarına olanak sağlıyor. Varsayılan ayar olmadığı için, müşteriler Konum Servisleri'ni aktive etmelidirler. Müşteriler fikirlerini değiştirirlerse istedikleri zaman yalnızca "Açma/Kapama" düğmelerini kullanarak bireysel uygulamalar veya servisler için Konum Servisleri'ni kullanmaktan vazgeçebilirler. Kullanıcı bir uygulama veya servis için konum verisini kapattığında veri toplaması durur.

Apple, dilediği zaman kullanıcıların iPhone'larında bulunan Sık Kullanılan Konumlar veya konum önbelleği ayarlarına erişimde bulunamaz. Önbelleği kullanıcının koymuş olduğu şifre ile şifreledik ve ayarlar herhangi bir uygulamanın erişimine kapatıldı. Cihaz kilitlendiğinde, şifre girilmeden kimse bilgileri görüntüleyemez.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Apple ürünlerimiz veya hizmetlerimizde izinsiz girişi sağlamak adına asla bir ülkeye ait resmi kurumla işbirliğine girmemiştir. Aynı zamanda biz de asla kendi sunucularımıza giriş yapılmasına izin vermedik ve vermeyeceğiz. Bu konuyu çok önemsiyoruz."

Okuyucu Yorumları