Hangisi daha iyi? Windows 7 mi, Linux mu?

Microsoft'un yeni gözdesi Windows 7 özgür işletim sistemi Linux'a karşı: Hangisi daha iyi?

Windows 7 mi, Linux mu?

3 yıl önce satışa sunulan, ancak beklenenin aksine Windows XP gibi pek fazla kullanıcılar tarafından çekici bulunmayan Vista, bu nedenle her ne kadar yoğun bir pazarlama faaliyeti yürütülmüş olsa da, Windows XP'nin kullanıcı kitlesini bu 3 yıllık süre zarfında bir türlü geçmeyi başaramadı.

Bu başarısızlığında hiç şüphesiz pek çok faktör önemli rol oynadı. Örneğin Vista'nın her bilgisayarda farklı performansla çalışması ve sistem kaynaklarını diğer işletim sistemlerinin aksine bir hayli çok kullanması, kullanıcıların gözünü korkutan önemli bir faktördü. Elbette bunun dışında Vista'yı kullanıcılar için cazip olmaktan çıkaran daha pek çok etken vardı; ancak Microsoft, Vista'nın üzerine gidip daha uzun yıllar kaybetmeyi göze almaktansa, tüm çalışmalarını Windows 7 üzerinde yoğunlaştırmayı tercih etti.

Kullanıcılara sunulan Windows 7'nin ilk görünümü bir hayli ilgi çekerken, alanında uzman pek çok isim de Windows 7'nin Vista'yı çok kısa sürede unutturacağında hem fikir.

Ancak Microsoft'un rakipleri de bu arada boş durmuyor elbette. Yeni sürümleri yayınlanan ve kullanıcılara sunulan Linux serisi işletim sistemleri, her geçen gün kendini biraz daha geliştirmesini biliyor.

Windows & Linux: Hangisi daha iyi?

Windows & Linux: Hangisi daha iyi?

Ancak akıllara takılan ve yanıtlanmayı bekleyen önemli bir soru var: Hangi işletim sistemi daha iyi? Ancak bu soruya kesin bir yanıt verebilmek aslında pek de mümkün değil. Bu nedenle asıl sorulması gereken soru aslında şu olmalı: Bu iki işletim sistemi bugün için neler yapabiliyor ve birbirine göre üstün yanları ya da dezavantajları nelerdir?

Release Candidate sürümü yayınlanan ve bugüne kadar yüzbinlerce kez internet üzerinden indirilen Windows 7, aslında daha kullanılmaya başlamadan ulaştığı bu indirme rakamıyla bir bakıma gelecek vaat ettiğini ispatlıyor.

Linux ise başka bir dünya... Farklı dağıtımlarla kullanıcıların karşısına çıkan Linux, Debian, Ubuntu, Red Hat, Fedora, SUSE, Pardus gibi kollarla kullanıcılara ulaşıyor.

Windows 7: Kullanıcı dostu arabirimiyle hep önde

Windows 7: Kullanıcı dostu arabirimiyle hep önde

Windows ile Linux'u doğrudan karşılaştırmak aslında pek kolay bir iş değil. Ancak bu iki işletim sistemini basitçe şu şekilde birbirinden ayırabiliriz:

Windows 7:

- Windows 7, Windows Vista'nın aksine sistem kaynaklarını çok daha etkin ve verimli bir şekilde kullanabiliyor. (Özellikle Vista kullanıcılarının çokça şikayet ettiği yüksek bellek gereksinimi problemi artık ortadan kalkıyor)

- Kullanıcı dostu arabirimi, son derece kolay kullanımı.

- Yeni teknolojilerden sonuna kadar faydalanıyor olması.

Linux:

- Linux'u kullanmanın kullanıcılar için herhangi bir maliyetnin olmaması.

- Donanımsal ve fiili standartlara fazla bağlı bir yapısının bulunmaması.

- Denemesi son derece kolay; CD takın, boot edin ve kullanın.

Sistem gereksinimleri

Sistem gereksinimleri

Bugün için yeni bir bilgisayar satın alıyorsanız, çok büyük bir olasılıkla bu bilgisayarınız, Windows XP başta olmak üzere Vista ve elbette Windows 7 ve Linux'u kolayca çalıştırabilecektir.

Zaten 2001 yılında yayınlanan Windows XP'nin sadece 128 MB sistem hafızasına ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüzde, Windows XP'nin çalışmama ya da düşük performansta çalışma ihtimalini düşünmek oldukça yersiz.

Vista'dan ise Windows XP'nin aksine 1 GB'ın altındaki sistem hafızalı sistemlerde tam olarak verim alınamıyor. Bu nedenle Vista'dan sonuna kadar faydalanmak isteyen kullanıcıların ortalama 2GB'lık bir sistem hafızasının olması gerekiyor.

Vista'nın en çok şikayet aldığı noktaların başında gelen yüksek sistem hafıza gereksinimi sorununu dikkate alan Microsoft mühendisleri ise Windows 7'de aynı hataya düşmeyecek gibi görünüyor; zira Vista'ya göre sistem kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanan Windows 7, ortalama her PC'de çalışabilir bir işletim sistemi olacak.

Vista'ya göre çok daha yüksek performans

Vista'ya göre çok daha yüksek performans

Şimdi isterseniz Windows 7'nin pratikte sistem hafızasını nasıl kullandığına tanık olalım. Bunun için elimizde bulunan Lenovo S10 Ideapad netbook'u kullanalım.

Sistem hafızası 1GB olan Lenovo S10 netbook'a Windows 7 kurduğumuzda, resimde de göreceğiniz üzere Windows 7'nin 1GB'lık sistem hafızasının sadece 500 MB'ını kullandığını görüyoruz.

Linux'a geldiğimizde ise Windows 7'de olduğu gibi kolayca kıyaslama yapamabilmemiz pek mümkün olmuyor; zira farklı dağıtımları nedeniyle farklı sistem gereksinimlerine sahip olan Linux serisinin biri diğerini tutmuyor denilebilir.

Ancak Linux'un size göre olup olmadığını öğrenebilmek aslında son derece kolay ve ucuz bir yöntem. Çünkü bedava olarak kullanılabilen Linux'u bilgisayarınıza kurduğunuzda, bu işletim sisteminden tam olarak performans alamazsanız, tekrar Windows'a dönebilme şansınız var ve bu deneme için herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmez.

Donanım ve 64-bit sürücü sorunları

Donanım ve 64-bit sürücü sorunları

Dikkat ettiğiniz üzere, bilgisayar dünyası gün geçtikçe 64-bit dünyasına geçiş yapıyor. Sunucular, masaüstü sistemler, son model laptoplar ve hatta netbook'lar bile 64-bit'e doğru hızlıca kayma eğiliminde.

Bu geçişin en büyük sebebi ise donanım üreticilerinin pek çoğunun geliştirdikleri yeni cihazlar için 64-bit Windows sürümlerini destekliyor olması.

Ancak donanım desteği konusunda Windows 7 ve Linux'un birbirinden oldukça farklı bir yapıda olmasından dolayı, bu işletim sistemlerinin donanım destek ağına bakarak da 64-bit'te çalışıp çalışmayacağına karar verebilirsiniz.

Windows altında bulunan sürücüler, genel olarak açık kaynaklı değidir ve bu sürücüler sadece donaım üreticileri ya da Microsoft tarafından kullanıcılara sağlanır. Linux'ta ise donanım sürücülerinin çok büyük bir bölümü açık kaynaklıdır.

Windows 7 ve program uyumluluğu

Windows 7 ve program uyumluluğu

Vista'nın kullanıcılara sunulmasıyla birlikte ortaya çıkan en büyük sıkıntı, Windows XP ve önceki Windows sürümlerinde çalışan birçok uygulamanın artık Vista tarafından desteklenmemesiydi. Başlarda ciddi bir problem olarak ortaya çıkan ve kullanıcıları canından bezdiren bu olay, Vista'nın aksine Windows 7'de yaşanmayacak.

Zira Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 7, Windows XP ve Vista altında çalışan hemen hemen tüm uygulamaları kolayca çalıştırabiliyor.

Linux'un programlarını ise farklı bir perspektiften değerlendirmek gerekiyor. Linux için geliştirilen uygulamaların büyük bir çoğunluğu mağazalarda satışa sunulmuyor ve genellikle bu yazılımlar, geliştiricileri tarafından internette kullanıcılara dağıtılıyor. Ancak Windows altında çalışan pek çok popüler program, Linux altında da çalışabiliyor.

Örneğin popüler web tarayıcı Mozilla Firefox, hızlı mesajlaşma yazılımı Pidgin ve Microsoft'un Office paketinin güçlü bir alternatifi olan OpenOffice paketi bunlardan sadece birkaçı. Eğer bu programları Windows altında kullanıyorsanız, o taktirde Linux'u kullanırken de bu uygulamalardan mahrum kalmayacağınızı söyleyebiliriz.

Sadece Windows altında çalışan uygulamalar

Sadece Windows altında çalışan uygulamalar

Bu noktada şu soruyu sormak yerinde olacaktır: Sadece Windows altında çalışan uygulamaları Linux altında çalıştırabilmek mümkün mü?

Aslında bu problemi ortadan kaldırması için geliştirilen birkaç yöntem yok değil. Bunlardan en bilineni ise, Linux'a kolayca ekleneblen ve Windows uygulamalarını doğrudan Linux altında çalışmasına olanak veren Wine isimli emülasyon aracı.

Wine sayesinde Windows altında çalışan uygulamalar, Linux altındayken de kendilerini Windows içinde algıladığından, Windows altında oynanabilen oyunlar bile sorunsuz bir şekilde çalıştırılabiliyor.

Ancak Linux'un şu eksiğinin de altını çizmek gerekiyor: Windows Vista'nın üzerine Windows 7'yi kurduğunuzda uygulama ve ayarlarınızın bozulmadan yeni işletim sistemine aktarıldığını fark ediyorsunuz. Oysa Linux'un her dağıtımında bu özellik yok.

Okuyucu Yorumları