Hangisi daha zararlı: Google mı, burger mi?

Google, her aramanın çevreye zarar verdiği iddialarını yanıtladı; fatura garip bir isme çıktı...

Google'dan daha zararlı!

Geçtiğimiz aylarda Harvard Üniversitesi'nde profesör olan Alex Wissner-Gross, Google'ın zararlarından bahsetmişti. Sıkı bir çevreci olduğu bilinen Wissner-Gross, yapılan her aramada Google'ın yaklaşık 7 gram karbondioksit salınımına neden olduğunu ve çevreye ciddi zarar verdiğini iddia etmişti.

Konuyla ilgili olarak Google'dan Urs Hölzle geçtiğimiz günlerde kişisel blog'unda bir yanıt yayınladı. Yanıt tam olarak bir profesöre verilecek ciddiyette çünkü Hölzle bilimsel olarak rakamlarla yanıt verdi.

Hölzle ilk olarak, Google'ın her bir aramada sadece 0,2 gram karbondioksit salınımına neden olduğunu söyledi. Ortalama bir gazetenin ise çevreye 850 Google araması kadar zarar verdiğini söyledi. Eğer sabah gazetenizi okurken yanında bir bardak portakal suyu içerseniz, bu da 1050 Google araması zararına daha denk düşüyor. Ardından arabanıza atlayıp örneğin 7,5 km uzaktaki iş yerinize giderseniz, Hölzle'a göre listeye 10 bin Google araması daha eklemeniz gerekiyor. Öğlen yemeğinde yiyeceğiniz bir burger ise çevreye 15 bin arama ile eşit derecede zarar veriyor. Dört kişilik bir ailenin evindeki aylık ortalama enerji tüketimini ise toplam 3,1 milyon Google aramasına eşit zarara sahip.

Hölzle, Google'da daha az enerji tüketmek için ciddi çalışmalar yaptıklarını ve kullanıcıların Google'da bir aram yapmak için kullandıkları süre boyunca kendi bilgisayarlarının çevreye daha fazla zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

Okuyucu Yorumları