Hangisi en bereketli hareketi sunuyor?

Oyun dünyasının yeni bombalarını, hareket ile kontrol sağlayan teknolojileri mercek altına aldık...

Test: Move, Kinect, WiiMote

Nintendo'nun Wii ile başlattığı akımı Sony'nin Move ve Microsoft'un da Kinect ile takip ettiğini görüyoruz- tek bir yenilikle, farklı açılardan.

Hareket ile kontrol insanları gülümsetiyor. Hardcore oyuncular, zevk için oyun oynayanlar ve özellikle de çocuklar için bu yeni teknoloji gerçekten dikkat çekici. Öte yandan üç büyüklerin sunduğu bu farklı hareket kontrol sistemlerini masaya yatırdık ve test ederken epeyce eğlendiğimizi söylemeliyiz.

WiiMote ile Nintendo Wii bu işin öncülerinden: artık sadece belirli oyunları değil, büyük bütçeli ve daha gelişmiş oyunları da WiiMote ile kontrol edebiliyorsunuz. Yine bir klasik haline gelmiş Super Mario Galaxy gibi oyunlar da WiiMote ile daha eğlenceli bir hal alıyor.

Move ve Kinect piyasaya hareket getiriyor
Anlaşılan bu sonbahar sıcak geçecek: Sony, PlayStation 3 için Move'u Eylül'ün 15'inde duyurdu. Microsoft ise biraz gecikerek bütün XBOX 360 kullanıclarına sunacağı Kinect'i (Eski adı Natal) Kasım ayına bıraktı. Peki PC sahipleri ne yapacaklar? Bu konudaki bütün soruları cevaplıyoruz ve yeni teknolojilerin gerçekten de dünyayı sallayacak kadar mükemmel olup olmadıklarına bir açıklık getiriyoruz.

Teste başlarken...

İlk bakışta Kinect özellikle de her şeyi hareket ile kontrol etmek isteyenler için çok hoş bir oyuncağa benziyor. Kinect Adventures da bunu doğrular nitelikte sizi gayet eğlenceli bir atmosfere sokarken farklı hareketlerini TV2ye başarılı bir biçimde aktarıyor. Fakat bu oyun, 200 TL'den daha pahalı bir fiyata satılacak bir cihaz için karar vermemize yetecek bir test değil zira Kinect'in sadece temel özelliklerini kullanıyor ve burada yaptığınız her şey çok daha uygun fiyata satılan PlaysStation Eye ile de mümkün. Asıl karara varmamızı ise yeni çıkacak olan ve Kinect'in bütün özelliklerini kullanmamıza yarayacak olan oyunlar sağlayacak.

Oyun tasarım çalışması Milo & Kate, etkileşimli, insanlar ve gençler arasında geçiyor, Lionhead stüdyolarında yapım aşamasında ve gelecek için büyük bir devrim niteliğinde. Fakat Microsoft'un hareket algılama sistemi nasıl standart oyunlardan sıyrılıp gerçek oyuncuları da oyuna dahil etmeyi başaracak, büyük bir merak konusu. Bu ilk başlarda biraz zor olabilir zira kontrolcü hala ani hareketler veya çok hızlı işlemler için oyunun en merkezinde yer alan cihaz.

Kinect'in XBOX 360'ın Media Center özelliğini kullanmak için büyük bir potansiyeli mevcut. DVD arşivinizden herhangi bir kumanda olmadan filn seçebilmek veya klasörler arasında dolaşmak, benzer biçimde müzikleriniz arasında el hareketleriniz ile geçiş yapabilmek gerçekten de çok fütüristik. Fakat saf oyun kontrolü söz konusu olduğunda Kinect henüz algılaması çok iyi olan rakiplerine yaklaşamıyor. Yine de büyük oyunları beklemekte fayda var.

PlayStation Move: Kamera ve Kontrolcü birleşti

PlayStation Move: Kamera ve Kontrolcü birleşti

Sony'nin hareket ile kontrol etme yaklaşımı rakibi Wii'ye birçok yönden benzese de söz konusu algılama olduğunda epey bir yenilik sunuyor: halihazırda kullanılan PlayStation Eye ile Move'un gücü birleştiriliyor.

Sony'nin cihaza verdiği isim Move. Move, ülkemizde 149 TL'den başlan fiyatlarla satışa sunulmuş durumda. Sistemin temelinde doğal olarak bir adet PlayStation 3 oyun konsolu yer alıyor -hangi model olursa olsun. Ardından PlayStation Eye ve en azından bir adet Move kontrolcü gerekli. Cihaz daha çok bir mikrofonu andırıyor ve üzerinde, içinden renkli bir ışık çıkan plastik bir top yer alıyor. Kullanım esnasında farklı renklere bürünen bu top, Eye kameranın hareket algılamasında mümkün olan en iyi performansı sağlamasını amaçlıyor.

100 dolardan daha ucuz
Eğer Eye kameranız yoksa da sorun değil. Zira 149 TL'ye satılan Move Starter pack içinden bir adet Move kontrolcü, bir adet Eye kamera ve bir de Demo diski çıkıyor. Komple bir sistem satın almak istiyorsanız 850 TL'ye 250 GB sabit diskli bir PS3 ve Move paketine sahip olabilirsiniz.

Pratik kontrol: İlk hareket denemeleri
Move'un başlangıç evresinde Sony, birkaç sıradan oyunu piyasaya sürmeyi planlıyor. "Start the Party!" ile firma özellikle de arkadaşlarıyla birlikte TV karşısında eğlenmeyi amaçlayan gençleri hedefliyor. Oyunun içerisinde Move ile boyama yapabiliyor, sanal böcekleri öldürebiliyor ya da hayalet avcılığı yapabiliyorsunuz. Özellikle de yalnız başınıza oynadığınızda hareket algılama gayet iyi çalışıyor. Kontrolcünün kalibrasyonu ise daima kişiye özel yapılmak zorunda. Bu da demek oluyor ki herhangi bir oyuncu için ayarlar ayrı ayrı yapılmak zorunda ki algılamada mümkün olan en iyi performans elde edilsin. Bu durum bazen sinir bozucu bir hal alabiliyor. Çocuklar için de uygun bir ayar mevcut. Grafikler, zorluk seviyesi ve oyunlar bu grup için de uygun hale getirilebiliyor.

Sports Champions: Daima top ile

<strong>Sports Champions: Daima top ile</strong>

Sports Champions'da gayet eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Masa tenisinden plaj voleyboluna kadar birçok seçenek sunan oyundaki bu türlerin hepsini Move ile yönetebiliyorsunuz -Wii Sports'da olduğu gibi. Tabi bu esnada tam vücut hareketi gerekiyor. Ancak bu sayede oyundaki karakterinizi gerçek dünyadaki örneğine benzer bir biçimde hareket ettirebiliyorsunuz. Masa tenisinde topları kesmek için sağ kontrolcüyü kullanarak savururken Voleybol oynarken de kontrolcüyü kafanızın üzerinde tutuyor ve ardından kolunuzu aşağıya indiriyorsunuz. Eğer sakin ve strateji ile bir oyun oynamak istiyorsanız Boccia'yı deneyebilirsiniz. Özellikle de Bibione kumsalında oynarsanız bu oyundan çok daha fazla zevk alabilirsiniz. Burada ebeveynlerinizi de oyuna dahil etmek isteyebilirsiniz zira bu şekilde eğlencenin dozu çok daha artacaktır. Sonuç olarak Sports Champions her ne kadar takım olgusunu oluşturamasa da bütünüyle mükemmel bir deneyim.

PlayStation Move gerçekten de büyük eğlence sunuyor, algılaması çok başarılı ve hareket algılamada çok düşük bir gecikme payına sahip. 149 TL'lik fiyat etiketiyle de gayet uygun fiyata satıldığını söyleyebiliriz. Cihaz birçok alanda Nintendo'nun WiiMote'unu anımsatsa da algılaması ve kameranın da işin içine girmesiyle farkını ortaya koyuyor. Bir evcil hayvan ile eğlendiğiniz PS3 oyunu EyePet de Move ve kamera ile etkileşime geçebileceğiniz oyunlardan. Yine de evcil hayvanınız Move kullanılmasa da hareketlerinize tepki verebiliyor. Kontrolcü ile birlikte gelen ek özellikler ise başarılı ve çok mantıklı.

Tüm bunların yanında Move için biraz daha beklerseniz Havy Rain'in Move sürümüne yıl sonunda kavuşabilirsiniz. Bu güzel oyunu Move gibi bir cihaz kullanarak vücudumuzla kontrol etmek ise daha şimdiden heyecan verici bir durum.

Move, eğer halihazırda bir PS3 sahibiyseniz uygun fiyatı ile mükemmel bir upgrade. Starter Pack için 149 TL çok uygun bir fiyat fakat oyunların da aynı fiyata satılması biraz ironik. Öte yandan eğer PS3'ünüz yoksa benzer özellikleri çok daha uygun fiyata bir Nintendo Wii ile de elde edebilirsiniz.

Microsoft Kinect: Kontrolcü sizsiniz...

Microsoft Kinect: Kontrolcü sizsiniz...

Microsoft yeni hareket algılayıcı sistemi ile kontrolcüyü tamamen bir kenara atıyor. Bunun yerine büyük bir kamera, oyuncunun bütün hareketlerini algılayıp bunları konsola aktarıyor.

Uzun zaman boyunca "Project Natal" olarak bilinen proje artık kitlelere XBOX 360'ın resmi hareket algılayıcısı Kinect olarak tanıtılıyor. Kinect'i Move ve WiiMote'dan ayıran ise ellerinizin tamamen özgür olması. Herhangi bir kontrolcü gerektirmeyen Kinect, bir kamera yardımıyla hareketleriniz algılıyor ve algılanana hareketler konsol tarafından işlenerek oyuna aktarılıyor. Doğal olarak bu teknoloji diğerlerine göre çok daha geleceğe dönük ve TV karşısında da epey bir boş alan gerektiriyor. Öte yandan Kinect'in yanında XBOX 360'dan başka bir şeye ihtiyacınız yok.

Kinect bu ay (Kasım 2010) bizlerle birlikte olacak ve XBOX 360'lar için ayrı bir aparat olarak satılacak. Ülkemizdeki satış fiyatı hakkında kesin bir bilgi olmasa da yurtdışı fiyatına bakarak 200 TL'nin üstünde bir etikete sahip olacağını söylemek mümkün. Diğer cihazlarda olduğu gibi Kinect'in kutusundan da Kinect Adventures adında bir oyun diski çıkacak ve bu diskin içerisinde mini oyunlar yer alacak. Kullanıcı TV karşısına geçerek bu oyunları kontrol etmeye çalışacak. Öte yandan Kinect Sports gibi diğer oyunlar 50 Euro'luk bir fiyat etiketine sahip olacak. Kinect için önerdiğimiz XBOX 360 cihazı ise Xbox 360 S 4 GB, yani Arcade'in yeni sürümü.

Zıplayın, eğilin, çökün

Zıplayın, eğilin, çökün

Bu yıl gerçekleşen GamesCom'da Kinect'i test etme şansı bulduk. Kinect Adventures, içerisinde farklı hareketler yapmanızı sağlayan uygulamalar yer alan kısa bir gösterim gibi duruyor. Birkaç dakika oynadıktan sonra buradaki mini oyunlardan zevk almaya başlayabiliyorsunuz. Özellikle avatarınızı hareketlerle yönlendirmek, onu zıplatmak veya bütün Power-Up'ları toplamak için kollarınızla bir daire çizmek hem zeki hem de eğlenceli bir uğraş. Fakat tüm bunlar daha çok çocuklara hitap eden aktiviteler. Bu yüzden de Kinect konseptini tam anlamıyla açığa vuracak ve tam vücut etkileşimi gerektiren oyunları beklememiz gerekiyor. Öte yandan Kinect ile aynı anda en fazla iki kişi oynayabiliyor.

Oyunlardan da öte
Klasik oyunların haricinde Kinect'in eğlenceli bir yönü daha var. Xbox-Dashboard, Xbox Live ve farklı mağazalara herhangi bir kontrolcü kullanmadan erişebiliyorsunuz. Öte yandan çoklu-ortam özelliklerini test etme şansı bulamadık fakat bunlar da gayet ilginç gözüküyorlar. Umuyoruz ki Kinect, koltukta oturduğunuzda hareketlerinizi algılayabilsin. Zira ancak bu şekilde Xbox 360 ve Kinect oyuncu olmayanların da ilgisini çekebilen bir konsol haline gelecektir.

Nintendo Wii: Geniş oyun yelpazesi olan klasik

Nintendo Wii: Geniş oyun yelpazesi olan klasik

Nintendo Wii halihazırda uzun zamandan beri piyasada olan bir ürün ve arkasında da büyük bir fan kitlesi yer alıyor. Bu zayıf konsolun her özelliği hareketli bir kontrolcü ile yönetiliyor.

Wii'nin kontrol edilmesindeki en baş etken WiiMote adındaki kontrolcü cihaz. Uzaktan kumandaya benzeyen bu yönetim cihazı Bluetooth üzerinden konsol ile iletişim kuruyor. İçerisindeki algılayıcılar konumu ve hareketi belirleyip gerekli bilgileri konsola gönderiyor. Burada, WiiMote'dan lazer algılayıcıya giden kızılötesi bilgiler de devreye giriyor. Bu lazer algılayıcı ise uzun bir plastik çubuk ve TV'nin altına ya da üstüne konuluyor. Çok büyük televizyonlar da düşünülerek kablo epeyce uzun yapılmış. Yine bu çubuk, ince TV'lere de kolayca takılabilmesi için beraberinde bir yapışkan ayak ile geliyor.

Rakiplerinden ucuz:
WiiMote'un yanında diğer eliniz içinde bir nunçhaku yer alıyor. Harekete dayalı olmayan, bu normal kontrolcü ile konsolu kontrol etmiyorsunuz. Wii'nin hareket kontrol mekanizması için cihazı upgrade etmenize de gerek yok. Her şey kutudan çıktığı halde çalışıyor. Tüm bu cihazların toplam maliyeti ise epey düşük. Wii Sports'un da pakete dahil olduğu konsolun fiyatı 500 TL. Rakiplerle kıyaslandığında bu fiyat gayet uygun gözüküyor. Öte yandan indirimlerle ülkemizde 599 TL'ye de artık XBOX 360 Slim bulunabiliyor.

Bolca oyun ile durmaksızın eğlence

Bolca oyun ile durmaksızın eğlence

Wii, daha en baştan hareket kontrolü ile yönetildiği için uzun süre zarfında birçok oyun kazandı ve geniş bir kütüphaneye sahip. Wii Sports da WiiMote'un temel işlevlerini kullanan eğlenceli ve gayet başarılı bir paket. Cihazın bir başka yanı da oyuncuyu fit tutması: sizi daima hareket haline tutmayı kolayca başarıyor.

Wii'de en çok eğlenceyi sunanlar ise bazı önemli oyunlar: Super Mario Galaxy bunlara bir örnek. Nintendo'nun yarattığı bu dünya o kadar güzel işliyor ki, konsol bu oyun için mi yaratıldı sorusunu sormadan edemiyorsunuz. Hareket kontrolü bu oyunda kendini çok iyi gösteriyor özellikle. Super Mario'nun maceraları sizi adeta içine çekiyor.

Oyunların yanında Wii'nin katma değerleri de yok değil. Örneğin sportif aktiviteler için Balance Board bunlara bir örnek. Yine WiiMote için tabanca aksesuarı, direksiyon ya da ışın kılıcı da diğer güzel aksesuarlar. Tüm bunlar oyunları daha gerçekçi ve eğlenceli bir hale getiriyor.

Nintendo'nun hareket algılama söz konusu olduğunda her zaman test cihazı olarak görülmesi bir mucize değil. Burada hem Move hem de Kinect'in biraz daha hareketlenmesi gerekiyor. Eğer binbir çeşit hareket yapmak ve zengin oyun yelpazesi içerisinden seçim yapmak istiyorsanız Wii sizin için şu andaki en doğru seçim. Motion Plus sayesinde kontrolcü daha da keskin bir hal alıyor ve Motion-Tracking kamera da rakipleri kadar iyi bir görüntü algılaması yapabiliyor.

Wii'nin asıl sorunu ise hareket algılama sisteminde değil, donanımında. Nintendo'nun konsolu şu an piyasadaki en zayıf konsol. Bu yüzden özellikle de grafik konusunda Wii'den fazla bir şey beklememekte fayda var. Wii'de bir de optik sürücü var ki en azından GameCube'dan daha ileride olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Tüm bunlara karşın ilk başta harekete önem veren ve grafik konusunda çok fazla bir şey beklemeyen herkese tavsiyemiz Wii. Fiyatı çok uygun, inanılmaz keskin ve geniş bir oyun ve aksesuar desteğine sahip.

PC: Burada da hareket eden bir şeyler var

PC: Burada da hareket eden bir şeyler var

Öncelikle PC, hareket ile kontrol edilmek üzere tasarlanmış bir cihaz değil. Klavye ve farenin klasik kombinasyonu yıllardır çalışma masasının ana objelerinden biri. Fakat bu demek değil ki PC'deki oyunları farklı cihazlarla kontrol etmek mümkün değil.

Bir TFT ekran Televizyon değildir ve genelde de TV'ye göre çok daha küçük boyutlara sahiptir. İşte bu yüzden PC'nin hareketle kontrol edilmesindeki en büyük engel bu ufak boyutlu ekranlar olmuştur. PC karşısında oturan kullanıcı, fare, klavye, joystick ya da gamepad kullanıyor. Çok nadir sayıdaki oyuncu ise masanın başından kalkıp hareket etmeyi tercih ediyor. İşte bu yüzden konsollar, hem büyük televizyonlar hem de daha çok alan olduğu için hareket ile kontrole daha elverişliler.

Tüm bunlara karşın PC için de hareket ile kontrol sağlayan cihazlar yok değil. En basitinden Nintendo'nun WiiMote'unu PC'nize bağlayabilirsiniz. Bunun için özel bir PC sürümü de gerekmiyor. Tek ihtiyacınız olan bir Bluetooth adaptör -ki eğer dizüstü bilgisayarınız varsa çoğu zaman Bluetooth adaptöre bile gerek yok. Bluesoleil ya da YouMove gibi yazılımlar kullandığınızda aygıt "Nintendo RVL-CNT-01" olarak sisteme tanıtılacaktır. Son olarak bir emülatör ile Wii oyunlarını PC'de oynayabilirsiniz.

PC için alternatif kontrolcüler

PC için alternatif kontrolcüler

PC için şimdiye kadar hareket ile kontrol konusunda çalışmalar yapıldığı su götürmez bir gerçek. Örenğin küçük oyunların web kamera ile kontrol edilmesi gibi. Fakat bu hiç bir zaman konsolların kontrol mekanizması kadar başarılı olamadı. Bazı söylentilere bakılırsa Microsoft, PC için bir hareket algılama sistemi üzerinde çalıma yapmış. Kinect'e benzer bir prensip kullanan bu sistemin ayrı bir algılayıcıya ihtiyacı yok. Bir kamera hareketleri algılarken PC bunları işliyor ve ekrana yansıtıyor. Fakat şimdiye kadar böyle bir Mcirosoft'tan böyle bir çalışma gelmedi. Buna karşın bu teknolojiyi açıklayan patentler alınmış durumda.

Bileşen uzmanı Razer, geçen yıl gerçekleşen CES'te eğlenceli bir konsept sergiledi. "Manyetik hareket algılayıcı" olarak adlandırılan cihaz PC oyunlarında keskin bir kontrol sunabiliyor. Nihai pakette iki adet kontrolcü olması bekleniyor ve bu kontrolcülerin milimetrik konumlandırılması da şart. Razer'ın bildirdiği üzere söz konusu ürün bu yıl piyasada olacak.

Hareket ile kontrol PC için heyecan verici bir özellik. Fakat PC'ler daha çok iş amaçlı aygıtlar gibi duruyor ve söz konusu oyun olduğunda da klavye ve fare bütün ihtiyaçları karşılıyor. Bu yüzden PC, bugüne kadar konsollardan hep farklı bir kulvarda yer aldı. Ama bunu birçok oyun türü için önemli bir artık olarak düşünebilirsiniz.

Microsoft ve Razer ile çok dikkat çeken teknolojiler yakında piysaya sürülebilir. WiiMote'dan daha iyi bir kontrol sunacak olan bu cihazlar için ise biraz daha beklemekte fayda var.

Okuyucu Yorumları