Hapishane de hack'lenir mi?

Amerika'daki bir hapishane, kimsenin beklemediği bir anda tüm kapılarını açtı! Peki bu nasıl oldu?

Hapishane de hack'lenir mi?

Amerika'nın Miami eyaletinde bulunan "Turner Guilford Knight Correctional Center" isimli hapishane, Haziran ayında yaşanan bir olay ile başta teknoloji dünyası olmak üzere tüm dünya medyasının odağı olmuştu.

Hapishanede bulunan kapıların tamamının tek seferde, kendiliğinden açılması sonucu kısa süreli telaş yaşanan mekanda, bu zamana kadar yapılan araştırmalar sadece teknik arızaları baz alıyordu. Fakat bir internet sitesinden gelen son haberler, bundan iki ay önce yaşanan olayların ilk video görüntülerini ve fotoğraflarını gözler önüne serdi. Yeni görüntüler sayesindeyse yepyeni bir soru gündeme geldi: Kapılara ait olan klit sistemleri, hacker tarafından ele geçirilmiş olabilir mi?

Aniden açılan kapılar karşısında hükümlülerden bazıları ne olduğunu anlamadığı gibi, bazıları da sanki çok önceden hesaplanmış bir planın parçalarıymış gibi hareke ettiler. Özellikle bazı kesişme noktalarında sanki sözleşmiş gibi buluşan hükümlüler, davranışları ile olayın daha farklı bir boyuta taşınmasına yol açtılar. Hatta bir kişinin hiç düşünmeden kendi katından aşağı atlaması ve bileğini kırması, şüpheleri daha da arttırdı.

Hapishanedeki kapıların bu şekilde kendiliğinden ve hiçbir uyarı olmadan açılması, gardiyanları da meraklandırmış durumda. İkinci defa meydana gelen olayı, ilk seferde bir tatbikat olarak yorumlayan gardiyanlar, özellikle kendilerinin bu tarzdaki durumlara ne şekilde anlık tepki vereceklerinin ölçüldüğünü düşünüyorlardı. Hapishane gardiyanları ile röportaj yapan bir internet sitesi ise hapishanenin bilgisayar destekli güvenlik sisteminin çok dayanıksız olduğunu öğrendi. Gardiyanlara herhangi bir hacker saldırısından şüphelenip, şüphelenmediklerini soran aynı site muhabiri, an itibari ile her türlü ihtimalin araştırıldığını öğrendi.

Bu yaz başında Miami'de tam olarak ne olduğunu öğrenmek için öyle görünüyor ki bir süre daha beklememiz gerekiyor.

Okuyucu Yorumları