Hareket sensörünü mikrofon gibi kullandılar!

Bugün her telefonda olan hareket sensörü, meğer bakın kendi işinden başka ne marifetlere sahipmiş...

Mikrofon yerine sensör!

Telefonunuzun mikrofonunu kullanmak isteyen uygulamaların, öncelikle sizden bu izni almış olmaları gerekiyor. Peki ya cihazınızın hareket sensörünü kullanan uygulamalar? Sensörleri kullanmak için herhangi bir izne gerek yok. Yeni bir araştırma ise Android'li telefonlardaki denge çarkının, kabaca mikrofon işlevini görebileceğini gösterdi.

Stanford Üniversitesinden ve güvenlik firması Rafael'den araştırmacılar, Gyrophone adını verdikleri bir uygulama geliştirdiler. Bu uygulama, telefonunuzun içindeki mini hareket sensörünü kullanarak titreşimleri sese çevirebiliyor. Normalde telefonunuzun yönünü algılamakta kullanılan sensörler, Android'li çoğu telefonda 80-250 hertz aralığındaki hava titreşimlerini de alabiliyorlar. Bu frekanslar, insan sesiyle aynı frekansa denk geliyor.

iPhone'un sensörü sadece 100Hz'in altındaki frekansları kullandığı için, konuşmaları algılamakta kullanılamıyor. Araştırmacılar, sistemin sadece bazı kelimeleri ve konuşan kişinin cinsiyetini algılayabildiğini, ancak ses tanıma uzmanlarının onu geliştirip daha iyi bir hale getirebileceğini söylüyor. Araştırmacılar, önümüzdeki hafta yapılacak olan Usenix Security konferansında bulgularını paylaşacaklar. İyi haber ise Google'ın da araştırmayı yakından izliyor olması.

Okuyucu Yorumları