Harici USB ve Firewire bileşenleri

Harici bileşenlere ilgi gösterenler artık sadece dizüstü bilgisayar sahipleri değiller. Masasüstü PC kullanıcıları da gitgide USB ve Firewire aygıtlarına yöneliyor.

Harici USB ve Firewire bileşenleri

Bilgisayarın genişletilmesi gündemdeyse, çoğu kullanıcının tercihi harici bileşenlerden yana. Bunu hızlı kar artışları da kanıtlıyor. Maxtor’un Avrupa'daki harici sabit disk satışları bir önceki yıla oranla yüzde 400 artış göstermiş.

İyi satışların başlıca üç nedeni var. İlki, dizüstü PC’lere yöneliş. Piyasa rakamlarına göre 2003 yılında Avrupa çapında dizüstü pazarının getirisi yüzde 45 ila 50 oranında yükselmiş. Kimi firmalar satılan USB ve Firewire çevre aygıtlarının aslan payını dizüstü bilgisayarlardaki bu patlamaya bağlıyor. Avrupalı bir yetkili dizüstü bilgisayarların genişletme olanaklarının sınırlı olduğunu vurgulayıp, Özellikle ses kartı, TV-Box ve depolama ünitelerinde dizüstü kullanıcılarının harici çözümlere muhtaç olduğunu hatırlatıyor.

Öte yandan tüm yeni bilgisayarlar yüksek hızlı USB ve/veya Firewire bağlantılarına sahip, öyle ki artık bağlantıda zorluk olabileceği korkusu yaşanmadan aygıtlar LAN partisine ya da tanıdıklara götürülebiliyor. LAN partilerinde harici sabit diskler başka bir avantaj daha sunuyor: 100 MBit LAN ile yalnızca saniyede 8 MByte aktarılırken, USB 2.0 yaklaşık 40 MByte/s hıza erişiyor. Hatta çoğu zaman sınırlandırıcı faktörü sabit diskin kendi hızı oluşturuyor. Özellikle büyük dosyaların kopyalanmasında harici diskler çok işe yarıyor.

TV ve ses kartlarında ise harici çözümlerin üçüncü avantajı gündeme geliyor. Harici aygıtlar, bir bilgisayarın kasasına hakim olan kirlilikten ve sinyal kalitesini rahatsız eden etkilerden zarar görmeksizin çalışıyor. Yani bazı durumlarda harici çevre aygıtları dahili bile- şenlerle yalnızca boy ölçüşecek kudrette değil, aksine onlardan üstün. Ayrıca bilgisayarların uzman bir kitlenin kullanımında genel olarak herkesimden insanın iş ve eğlence amaçlı kullanımına girmesi, bilgisayara donanım eklenip çıkarılması gerektiğinde daha kolay ve uzmanlık gerektirmeyen harici donanımlara olan ilginin bir başka nedeni.

Okuyucu Yorumları