Haşlanmış yumurta, çiğ haline geri döndü!

Pişmiş yumurta, tekrar çiğ hale gelebilir mi? Bilim adamları, işte bu "imkansızı" başardı!

Haşlanmış yumurta, çiğ haline geri döndü!

Higgs boson'dan Tupac'in hologramlarına kadar pek çok yeni gelişme ile bilimin inanılmaz bir şekilde ilerlemekte olduğu bir zaman içerisinde yaşıyoruz. Ancak UC Irvine ve Avustralya'dan bir kimyager ekibinin, haşlanmış bir yumurtayı çiğ haline geri döndüreceğini herhalde hiç birimiz beklemiyorduk...

Yumurtanın haşlanma işlemi, içinde bulunan su hazneleri içerisindeki dağınık protein moleküllerinin ısınarak daha hızlı hareket etmeleri ve bir noktadan sonra dağılarak yeni bir üç boyutlu ağ şeklinde bir araya gelmeleri ile gerçekleşiyor. Böylelikle de sıvı yumurta, katı bir hale geliyor. Tabii ki farklı sürelerde ısıya maruz kalan yumurtalar, farklı şekillerde katılaşıyorlar.

Bilim adamlarının yumurtaları ise 20 dakika boyunca kaynatılarak, neredeyse lastik toplara dönüştürülmüş durumdalar. Araştırmacılar, bu kaynatma işleminin ardından "üre" kullanarak yumurtayı pişmemiş haline geri çevirmeyi başardılar. "Üre" ise idrarda yoğun olarak bulunan maddelerden biri.

Tabii ki günümüzde ürenin pek çok cilt bakımı ürünü, şampuan veya bulaşık deterjanında kullanıldığını ve bu ürenin genellikle "doğal" yollardan değil laboratuvar ortamında üretildiğini belirtmekte de fayda var. Yani "mideniz kalkmadan" haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...

Bu noktadaki asıl soru, kimin ne amaçla pişirilmiş bir yumurtayı eski haline döndürmek isteyeceği. Bu işlem, tahmin edilebileceği gibi, yemek endüstrisinde muhtemelen büyük bir işe yaramayacaktır. Araştırmacıların söylediğine göre, bu deneyin asıl amacı, "test tüplerinden temizlemek için çok fazla zaman harcanan yapışkan proteinlerin" tekrar kullanılmasını sağlamak.

Deneyin anlatıldığı basın açıklamasında belirtilen tek avantaj ise laboratuvar çalışanlarına zaman kazandırmak değildi. Bu işlemin kanser tedavisini de içeren pek çok kullanım potansiyeli bulunmakta. Ucuz ve hızlı bir şekilde yaygın proteinleri tekrar oluşturabilme yetisi, protein üretimini ve kanser tedavilerini çok daha ucuzlatabilme olasılığını taşıyor.

Levent Öztürk

Okuyucu Yorumları

Toplam 14 Yorum

biyolojiden anlamasak yiyecez valla biraz araştırıp yazın. yumurta katılaşırken peptid a-b-c üç boyutlu yapısı bozulup düz zincir şekline gelince katılaşır.

aferın......

Esek sakasi icin yapilirBu noktadaki asıl soru, kimin ne amaçla pişirilmiş bir yumurtayı eski haline döndürmek isteyeceği

adamların önemli kişi olarak kabul ettikleri kişiler böyleyken bizimkilerin annelerinden bile tahrik olan sapıklar olması üzücü.

@31 Oca 2015 23:01 Her şeyin bi yeri var söylemek için. Yerini doğru bil öyle konuş. O kadar gözü pek isen seni daha ciddi yerlerde de görmek isterim. Takip edeceğim yorumu.

Yumurta eski haline dönmez. Çünkü yumurtanın biyolojisi değişir. Üre katılırsa katılaşmış yumurta çözülür(erime gibi birşey). Eski haline dönmez.

iyi tamam test tüplerindeki yapışkan proteinleri temizlerken artık test tüplerine işerler sorun halloldu.

ölüme bile çagre bulurlar ben inanıyorum belki bu yıl olmasada ilerki yıllarda kesin

@01 Şub 2015 12:13 çok heveslenme

@01 Şub 2015 12:13 fazla heyecanlanma

@01 Şub 2015 12:13 sen öldükten sonra bulsunlar

@01 Şub 2015 12:13 ''Her nefis ölümü tadacaktır'' ayetini okumadın herhalde

@02 Şub 2015 10:53 ölümün çaaresi var mezara gömersin olur biter...

Ürenin tedaviye katkı sağladığını, milletçe biz onlardan daha önce keşfettik, komplekse gerek yok! Elinden gelen bir iyiliği bile esirgeyen, cimri nekes pinti tipler için kullanılan bir deyim olan ''Yaralı parmağa bile işemez'' ne anlama gelir?!

Sen de yorum yaz

 



CHIP'i Takip edin
E-Posta listemize katılın
CHIP Dergi Mobil Cihazınızda

İlginizi çekebilir