Hata yapan cebin pil ömrü 10 kat uzuyor!

Biten cep pillerinin devası, meğer onun hata yapmasına izin vermekmiş! İşte heyecan verici çalışma

Hata yapsın, pili bitmesin!

Modern işlemciler, hata düzeltme devrelerinde hatrı sayılır seviyede güç harcamasına sahipler. Hata riski nedeniyle yüksek voltajlarda çalışan işlemciler, bu nedenle daha da yüksek güç tüketiyorlar. Ancak araştırmacılara göre yeni bir yolla yazılacak kod sayesinde bu güç ihtiyacı azaltılabilir.

Illinois Üniversitesi bilgisayar mühendisliği asistan profesörü Rakesh Kumar ve Washington Üniversitesi'nden diğer bir profesör Luis Ceze, hatalara izin veren ve güç tüketimini azaltan yeni artıklama çalışmalarını yayınladı. San Jose'de yapılan yıllık toplantıda yeni çalışma sayesinde güç tüketiminin yüzde 50 düşürülürken, kararlılığın korunduğu gözler önüne serildi.

Yenilik, en büyük güç kazancı yazılımsal optimizasyonlar ile sağlıyor. Bunu bazı uygulamalarda hata denetlemeyi kapatarak ve rakamların ortalamasını alarak yapıyor. Sonuç olarak güç tüketiminde yüzde 20-25 kazanç sağlanabiliyor. Bir görevde ise yüzde 50 kazanç gözlenmiş.

Donanım ve yazılım optimizasyonları birleştirilerek güç kazancının yüzde 90'lara çıkarılması umuluyor. Profesör Ceze, amaçlarının pil ömrünü 10 kat uzatmak olduğunu söylüyor.

Okuyucu Yorumları