Hatırla, hatırla 2006'yı...

Unutulmaz batarya ve konsol savaşını, Vista'nın gelişini ve Gates'in gidişini...

Hatırla 2006'yı...

Her ne kadar klişeleşmiş bir söz öbeği ile de girsek de yazıya "Bir yılın daha sonuna geldik" diyerek, CHIP Online 2006'nın kısa bir özetini sizlere sunuyor.

Dünyada, Türkiye'de, internette, yazılımda, donanımda, neler oldu 2006'da?

Gates giderken Vista geldi...

Gates giderken Vista geldi...

Microsoft'un kurucularından ve yazılım mimarı Bill Gates, 30 yıllık çalışma hayatından sonra 2008'de milyar dolarlarını cömertçe dağıtmak üzere Microsoft'tan ayrılıyor. Ray Ozzie Microsoft'u devralacak.

Windows Vista, 5 yıl üzerinde çalışıldıktan sonra Redmond Ofisini terkedip, 2007'de milyarlarca doları firmaya kazandırmak üzere görücüye çıkıyor. Yeni sistemlerini 27 Ekim'den sonra Windows XP ile almış olanlar, Vista'ya ücretsiz terfi edebilecekler ama acaba Windows Vista türünün son örneği mi?

Konsol savaşları, Blu-Ray ve Pil Skandalı

Konsol savaşları, Blu-Ray ve Pil Skandalı

Blu-ray mi, HD-DVD mi soruları kafalarımızı kurcaladı bir hayli, ama yine de kimse DVD'ye karşı açılan bu savaşta kimin yanında olacağını bilmiyor doğrusu.

PlayStation 3'e eklenen her Blu-Ray sürücüsü, firmaya konsol başına 100 dolara maloldu, en azından başlangıçta.

Blu-Ray sürücülerindeki üretim gecikmesi Avrupalılara patladı. Bahara sarkacağı söylenen Avrupa PlayStation 3, internet söylentilerine göre Eylül'de...

Önce Dell, daha sonra Apple derken izleyen IBM, Toshiba, Panasonic, Fujitsu ve Lenovo , Sony'nin yaptığı bataryaları geri çağırdı. Geri çağrılan 9.6 milyon pil, Sony'ye 429 milyon dolara maloldu.

Buna rağmen Sony hiç bir pilini geri çağırmadı!

Nintendo ise sattığı her Wii için kar ediyor. 4 milyon Wii satıldı bile.

Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda çıkan XBOX 360 ise, eski sürümünün kara talihini yenmiş görünüyor.

Elmanın yarısı iPod, diğer yarısı korsan müzik

Elmanın yarısı iPod, diğer yarısı korsan müzik

BitTorrent'in yeni sistemi ile p2p korsanlığına karşı içeriği koruduğunu söylüyor. Nedense film şirketleri buna inanıyor.

Real Networks'ün CEO'su Rob Glaser, iPod sahiplerinin müzik hırsızlığı yaptığını düşünüyor. "iPod'lardaki müziklerin yarıdan fazlası yasal olmayan p2p ağlardan veya arkadaşlarının CD'sinden alıntı olarak elde ediyor, kısaca yasal değil" diyor.

Billboard dergisine verdiği açıklamada Universal Music'in CEO'su Doug Morris de farklı düşünmüyor: "Bu aletler, çalıntı müziğin depolandığı yerler sadece, ve bu aletleri yapanlar da bunu biliyor"

Artık tüm iPod'lar üzerlerinde "Müzik hırsızlığı yapmayın" etiketleriyle piyasaya sürülüyor.

Öte yandan "iPod katili" Microsoft Zune da piyasaya sürüldü. Gariptir ki Vista uyumsuzluğu olan Zune, kısa bir süre önce bu uyumsuzluğunu kapatarak, yarışına devam etmek istediğini gösterdi.

Chip Savaşları Bölüm 2006

Chip Savaşları Bölüm 2006

Apple, tüm bilgisayarlarını bir iki pürüz (Apple bilgisayarlarda Windows çalıştıran hackerlar, OS X'i Dell sunucularda çalıştırmaya kalkanlar vb.) dışında başarılı bir şekilde Intel işlemcilere geçirdi.

Apple, kullanıcıların bilgisayarlarında Windows çalıştırabileceği bir program da yayınladı.

Intel Core2Duo AMD'yi kötü sarstı. Intel'in ucuz yeni işlemcisi AMD'nin aynı sınıftaki en iyi ve pahalı modellerini altüst etti.

AMD ise grafik devi ATI'5.4 milyar dolara satın aldı.

Sanki buna nispet yapar gibi nVidia da ATI'ye karşı GeForce 8800 GTX'i piyasaya sürerek, Core2Duo'nun AMD'ye yaptığı soğuk su banyosunu tekrar yaşattı.

Şimdilik AMD'nin R600 ekran kartı beklenildiği ocak 2007'den daha da gecikecek gibi görünüyor.

Herkes 15 saniyeliğine ünlü oldu

Herkes 15 saniyeliğine ünlü oldu

Microsoft yeni Messenger'ı olan Windows Live Messenger'ı piyasaya sürdü. Eh, iş "sohbete" gelince, boş durmadık. Türkiye en çok MSN hesabına sahip 3. ülke.

Herkes 15 saniye için YouTube'da ünlü oldu. Hatta Yeni Zelandalı aktör Jessica Rose, sahte Lonelygirl15 tiplemesiyle ve hatta Ajdar bile!

Youtube'un ünü öylesine arttı ki, artık dedektifler bile zanlı teşhisinde kullanıyor.

Yeni yatırımlar oldukça kârlı çıktı. Del.icio.us , Yahoo'ya, YouTube ise açılmasının üzerinden yalnızca 18 ay sonra 1.6 milyar dolara Google'a satıldı. Bir diğer hesaplamayla YouTube haftada 20 milyon kazandı.

Google CEO'su Eric Schmidt, "Google çok şeyi aynı anda yapmaya çalışıyor" dedi. İlk kurban ise Google Answers oldu.

Wikipedia bürokrasiyle tanıştı. Bir çok konu değiştirmeye karşı "kilitlendi" ve onları değiştirmek için kayıtlı olma zorunluluğu getirildi.

Internette en çok aranan ünlüler listesi isimler değişse de, kategoriler değişmiyor. Bayanların aradığı Orlando Bloom ikinci, beylerin aradığı Paris Hilton birinci sırada.

Bazı alan adları hala değerini koruyor. Geçen ocakta sex.com, 12 milyon dolara satılmıştı, geçtiğimiz hafta ise vodka.com 3 milyon dolara el değiştirdi.

Bazı alan adları ise hala değersiz. .info, .museum, .aero hala görünen isimler değiller.

Spam ve Tarayıcı kızışması...

Spam ve Tarayıcı kızışması...

Bu yılın başında her ne kadar SPAM'e karşı önlemler çok daha arttırılsa ve anti-spam firmalarından vaadler verilse de, resim-spamler bir çok filtreyi altederek yine e-postalarımızı dolduruyor.

Internet Explorer 7 çıktı. Güvenliği ön planda tuttuğu söylenen tarayıcının daha ertesi gün 1-2 açığı bulunduğu söylentileri internette dolaşmaya başladı. Microsoft yanıt vermekte gecikmedi.

Çıkmasının üzerinden 2 ay geçmiş olan Internet Explorer 20'den fazla dile çevrildi. Türkçesi nedense hala yok.

Mozilla da, Internet Explorer 7'nin çıkmasıyla nedense bir anda çalışmalarını arttırdı ve Firefox 2.0'ı piyasaya sürdü ve yamasını geçtiğimiz günlerde 2.0.1 olarak çıkardı. Ama bir noktayı gözardı etmiş görünüyor.

Diğer popüler tarayıcılardan sessiz sedasız takipçisi Opera ise Nintendo Wii , Samsung ve Nokia telefonların resmi tarayıcılığını kaptı.

Türkiye'den manzaralar...

Türkiye'den manzaralar...

Herkes ADSL'li oldu. Türk Telekom'un portlarını açmasıyla hemen her evde interneti görmeye başladık.

Türk Telekom, Eylül ayında incir çekirdeği büyüklüğünde bir indirim sundu. Ayrıca tüm kotalı abonelerin internet hızını 1024 kbps'ye çıkardı. Pazarlama stratejisi olarak algılanan bu "indirim" tutmamış olacak ki, yeni yılda bizi bir süprizin beklediğini açıkladılar.

İçine bilgisayarın karıştığı suçlar artmaya başladı. İnternet üzerinden yayılan ünlülerin gizli yatak odası görüntüleri, MSN logları tartışmaları, MSN chatte yaşanan aile dramları, büyük kredi kartı vurgunları ve internetteki sohbetlerin sonucunda çıkan kavgalar ve cinayetler yazılı basınımıza da sıkça yansıdı.

İnternet kafelerde Counter-Strike devri bitti, Knight Online devri başladı. Bir çok TV kanalı / gazete de haber sıkıntısı yaşadığı dönemlerde bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerinde Kurtlar Vadisi'nden daha zararlı olduğuna inandırmaya çalıştırdılar velileri.

Milli Linux olarak da bilinen Pardus oldukça kısa bir beta süresinden sonra Pardus 2007 olarak piyasaya sunuldu. İndirmek isteyen coşkulu halkımız tarafından milli internet yavaşlığına sebep olan Pardus 2007, Ocak ayında CHIP dergisi ile birlikte veriliyor.

Okuyucu Yorumları