Hayatlarımızı değiştirebilecek bir devrim!

Bilimin 1 saniyenin trilyonda birinde yapmayı başardığı bu iş, eminiz çok konuşulacak!

Sonunda bunu da gördük!

Son zamanların belki de en önemli gelişmelerinden birisi yakın zamanda yaşandı. Kahve makinelerinden tutun da su kaynatıcılara kadar pek çok cihazı "işsiz bırakabilecek" gelişmede araştırmacılar suyu, 600 derecede, saniyenin trilyonda biri zaman diliminde kaynatmayı başardılar! Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan Free-Electron Laser Science ekibi tarafından gerçekleştirilen deney, şimdiden büyük yankı uyandırmış durumda.

Bir insanın göz kırpma refleksinden daha hızlı şekilde, örneğin kahve yapabilmemize olanak tanıyan bu gelişmenin temelinde, elektromanyetik dalgalar tarafından üretilen yoğun trilyon hertz (terahertz) gücündeki patlamaların, radyo dalgaları ve kızıl ötesi ışınlar arasındaki frekans izgesine düşmesi yer alıyor.

Zig zag şeklinde hareket eden ve işlem boyunca maddelerin hareket etmeye çalıştıkları eğilimler içerisindeki elektromanyetik dalgaları emme durumu, elektronlar üzerinde kullanılan özel bir lazer ile kolayca aşılabiliyor. Trilyon hertz gücündeki patlama su moleküllerine çarptığı andaysa, kendilerinin anında, yoğun bir şekilde titreterek neredeyse anında kaymana gücünü ortaya çıkartıyor.

Pek tabi bu teknik hakkında halen dikkate alınması gereken bazı sorunlar mevcut. Bunların en başında, gerçekleştirilen deneyin sadece teorik olması. Yani bu test sadece bir süper bilgisayar simülasyonu içerisinde gerçekleştirildi. Fakat Alman ekip teste gerçek hayatta devam edebilmek için gerekli alet edevatı yakın zamanda üretecek. İkinci sorunsa, testte bir litre suyun milyarda birinin kullanılmış olması. Bakalım test pratiğe geçirildiğinde ortaya çıkacak sonuç da bu kadar etkileyici olacak mı?

Okuyucu Yorumları