HD-DVD'den sonra Toshiba ne yapacak?

Toshiba, Warner'ın desteğini çekmesinden sonra HD-DVD'nin artık yaşam şansı kalmadığını itiraf etti.

Toshiba Ne Yapacak?

Toshiba yöneticisi HD-DVD'ye olan desteğini çekmesiyle ilgili olarak bunları söylüyor.

Blu-Ray ve HD-DVD'nin arasında çetin savaşı Blu-Ray kazandı. HD-DVD'yle daha dünya yeni tanışmıştı, ama dünyanın onu daha fazla tanıması maalesef mümkün olmadı. Bazı kesimler bu savaşın bir süre daha devam edebileceğini düşündüyseler de, Toshiba yönetimi 19 Şubat'ta HD DVD oynatıcılarını artık üretmeyeceklerini deklare edince HD DVD'nin sonunun geldiği görüldü.

Wall Stret Journal'a konuşan Toshiba'nın CEO'su Atsutoshi Nishida, bu konuda ortada dolaşan spekülasyonlara açıklık getirdi.

Nishida, Toshiba'nın HD-DVD'nin üretimini durdurma kararını, Warner Bros.'un HD-DVD'ye olan desteğini çekmesiyle verdiğini söyledi.

Nishida sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu kararı almamız için fazla vaktimiz yoktu. Bu nedenle insanlara fikirlerini söyleyebilmeleri için bir şans verebilirdik ve bu durumun tüketicileri ve bizi nasıl etkileyeceğini tartışabilirdik. Warner bizi bırakınca zaten pazarın sadece %20'sine hakim olabilirdik."

Bazı insanlar HD-DVD'nin düşüşünün altında yatan nedenleri araştırmadan Toshiba'yı haksızca eleştirebilir. Nishida, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, galip gelmek için bunu yaptık, ve bugün kazanamadıysak, elbette yenilgiyi kabullenip HD-DVD'yi geri çekmek durumundaydık. Özellikle tüketiciler tek bir formatın pazara hakim olmasını isterken yapacak daha fazla bir şeyimiz olamazdı."

"DVD player'lar hala çok satıyor."

HD-DVD üretiminin durdurulmasıyla, Toshiba, bu pazarda daha fazla büyüyemedi. Ancak Nishida bu konuda endişeli değil: "HD-DVD bizim şirket olarak büyümek için kurduğumuz stratejik yollardan sadece bir tanesiydi. Bu olmadıysa da, geri kalan 45 stratejik yolumuz var, bu bizi etkilemez."

Ancak ilginç olan bir şey var ki format savaşları halkın önünde böyle sürüp giderken, tüketiciler hala DVD oynatıcıya para harcıyorlar.

Bu konudaki görüşünü Nishida şu sözlerle ifade ediyor: "Hollywood, sadece Blu-Ray'e yönelmiyor, şu an dünyada standart olarak kullanılan DVD'lere de öncelik veriyor ve şu an DVD player'lerin sayısında ciddi bir artış var. Hollywood bunu gözardı edemez. Bizim oynatıcılarımızda standart DVD'leri izlerseniz, görüntüyü çok daha kaliteli izleme şansınız var çünkü player'larımız "upconverting" özelliğiyle donatılmış durumda. Biz bu standardı daha fazla geliştirmeye çalışıyoruz, yani yakın gelecekte kimse çkıp da HD DVD görüntüsüyle bu player'ların sunduğu görüntü arasında fark olduğunu söyleyemeyecek. Ve bu player'ler Blu-Ray player'lerden çok daha ucuz olacak."

Görünen o ki HD-DVD konusunda yenilgiyi kabul eden Toshiba, varolan DVD player'larıyla HD-DVD görüntü kalitesini sunacak ve pahalı olan Blu-Ray'e güçlü bir alternatif olacak.

Okuyucu Yorumları