HDD'niz ne kadar sağlıklı, ne kadar hızlı?

Sabit diskiniz için yolun sonu çok mu yakın? Bu iki bedava araçla cevabı kendiniz bulun!

Sabit diskiniz ne kadar iyi?

Mekanik parçalara sahip olmayan SSD'ler giderek popüler bir hale gelseler de 5400 veya 7200RPM ile dönen sabit diskleri hala kullanıyoruz. Her gün saatlerce dönen sabit disklerimizin sağlık durumunu da zaman zaman denetlememiz gerekiyor. Bunun yanında hangi diskimizin ne kadar hızlı olduğunu bilmemiz de bize birtakım faydalar sağlayabilir. İşte bu iki konuda sizlere yardımcı olacak iki ücretsiz araç.

Sağlık kontrolü için: CrystalDiskInfo

Ücretsiz bir araç olan CrystalDiskInfo, sürücünüzün kendini izlemesine yönelik S.M.A.R.T. arayüzü yoluyla size zengin bilgiler sunuyor. Bunlar arasında diskinizin kaç saattir çalıştığı gibi ilginç bilgiler de yer alabiliyor. Bu bilgi sayesinde üreticinizin "MTBF" veya "mean time before failure" olarak adlandırdığı, sürücünüzün çalışma ömrü ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

Bir diğer faydalı bilgi ise, sürücünüzün sıcaklığıdır. Örneğin Western Digital, sabit diski için 0 ile 60 santrigrat derece arasında bir çalışma sıcaklığı belirtiyor.

Hız: DiskBench

Hız: DiskBench

Hız: DiskBench

Sabit diskinizin sağlık durumunu gözden geçirdik, şimdi sıra onun performansını ölçmeye geldi. Bu iş için ücretsiz olarak sunulan DiskBench'i kullanabilirsiniz. Programı çalıştırdığınzda ekrana birkaç sekemeden oluşan bir arayüz gelecektir. Bu sekmeler yoluyla diskiniz üzerinde farklı testler gerçekleştirebilirsiniz.

Aracı kullanırken, blok boyutuna dokunmamaya özen gösterin. Blok boyutunu büyük bir değer seçtiğiniz takdirde işlemi büyük oranda yavaşlatabilirsiniz.

DiskBench ile elde ettiğiniz sonuçları değerlendirerek örneğin takas dosyanızı daha hızlı bir diske yerleştirebilir, önemli dosyalarınızı daha sağlıklı bir diskte saklamayı tercih edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları