HDMI 1.4 hakkında bilmeniz gereken 10 şey

HDMI 1.4 ile birlikte 3D TV ve çok daha yüksek çözünürlükler geliyor. İşte bilmeniz gerekenler...

10 adımda HDMI 1.4

Yeni HDMI 1.4 standardıyla uyumlu cihazlar 2010 yılında geliyor. Peki HDMI 1.4 hakkında ne biliyoruz?

HDMI arabiriminin gelecek nesli HDMI Licensing Consortium'un onayını taşıyor ve hiç de küçük bir adım değil. Entegre veri bağlantısı ve 3D desteği başta olmak üzere işte HDMI 1.4...

1. HDMI 1.4 entegre Ethernet kanalına sahip

Bu yeni HDMI standardı iki yönlü IP veri kanalı ekleyerek cihazların 100Mbps yani tam hızlı Ethernet bağlantısı kurmasını sağlıyor. Ayrı bir Ethernet kablosuna gerek kalmıyor.

Bu sayede HDMI kablosuyla internet bağlantısı da mümkün hale geliyor ve oturma odalarındaki kablo karmaşası azalıyor. Ev sinema sistemiyle internet üzerinden video izlemek, gelecekte standart hale gelecek.

Yüksek çözünürlük

Yüksek çözünürlük
Her türlü standarda destek veriyor

2. Dual-stream 1080p 3D desteği
HDMI 1.4 birden fazla 3D formatı tanımlıyor. Bu sayede HDMI destekli cihazlar frame alternative, line alternative ve field alternative, side by side, 2D plus depth metotlarından faydalanabilecek ve uyumluluk sorunu yaşatmayacak.

Bu yeni standart 1080p çözünürlüğe kadar 3D görüntüyü dual-stream olarak aktarabilecek. 3D TV geleceğin standardı olmayı başarırsa HDMI 1.4 standardı da daha en başından bunu destekleyerek iyi bir iş başarmış olacak.

Sadece TV de değil, 3D bağlantı PC ve PS3'teki 3D oyunlar için de deneniyor ve HDMI 1.4 bilgisayarlarımızda da geçerli bir standart olabilir.

3. HDMI 1.4 uç noktada yüksek çözünürlük destekliyor
HDMI 1.4 4K x2K çözünürlük destekliyor. Bu da etkin olarak 1080p'nin dört katı çözünürlük demek. Bu sayede HDMI 1.4 mevcut dijital sinema sistemleriyle aynı çözünürlüğü destekleyebiliyor.

HDMI 1.4'ün desteklediği standartlar arasında 3840 x 2160 piksel çözünürlükte 24Hz, 25Hz ve 30Hz; 4096 x 2160 piksel çözünürlükte 24Hz yer alıyor.

Audio Retun Channel...

Audio Retun Channel...
Uydu alıcı ve DVD oynatıcıyla ses bağlantısı

4. Yeni Audio Return Channel...
HDMI.org'a göre "Televizyonun dahili bir içerik kaynağına sahip olduğu durumlarda" Türkçeye çevirirsek dahili uydu alıcı veya DVD oynatıcı takılıysa, "Audio Return Channel sayesinde televizyon A/V alıcıya HDMI kablosu ile ses yollayabilecek" yani ekstra bir kabloya gerek olmayacak.


Uydu alıcı ve DVD oynatıcıyla ses bağlantısı 5. Daha çok renk standardı desteği
HDMI 1.4'te yer alan renk standartları arasında sYCC601, Adobe RGB, Adobe YCC601 yer alıyor.

Bu sayede renkler daha doğru gösterilebilecek. Hem televizyon izlerken, hem de televizyon ekranından fotoğraf albümlerine bakılırken yararlı bir özellik.

Micro Connector

Micro Connector
Cep telefonları gibi küçük cihazlara uyumlu mikro standart da mevcut

6. HDMI 1.4 iki yeni bağlantı seçeneğine sahip
İlk yeni HDMI formatı Micro Connector, cep telefonları, dijital kameralar ve taşınabilir medya oynatıcılarla bağlantı sağlanması için tasarlanmış. Type D olarak belirlenen Micro Connector, orijinal HDMI bağlantısının 19 pinlik ara yüzüne sahip.

HDMI 1.4 standardı aynı zamanda Type E otomatik bağlantı sistemini tanımıyor. Bu da bir araçta HD içerik paylaşımında kullanılmasına yarıyor.

7. HDMI 1.4 hali hazırda mevcut olan HDMI cihazlarda çalışmayacak
HDMI.org'un resmi açıklamasına göre HDMI 1.4'teki özelliklerin kullanılması yeni bir HDMI çip gerektirecek. Bu yüzden firmware güncellemesiyle HDMI 1.4'ün eski cihazlarda kullanıma açık hale getirilmesi imkansız.

Mevcut 720p ve 1080p HD TV kullanılmaya uzun süre devam edecek be HDMI 1.3 standardı bunlar için yeterli olacak. 3D TV'ye geçişe daha çok vakit var ve Ethernet bağlantısı da pek çok cihazda gelmeye başladı.

3D HDTV ve masraflar

3D HDTV ve masraflar
Yeni nesil bir televizyon gerekli

8. Yeni bir HD TV satın almak gerekecek
HDMI 1.4, 4K x 2K çözünürlüğe ve 3D'ye destek sunsa da günümüzün 1080p HD televizyonları bu kadar yüksek çözünürlükte görüntü sunamıyor. İşte bu yüzden HDTV'nin ve 3D TV'nin yeni nimetlerinden faydalanmak için yeni bir televizyon gerekecek.

9. Yeni HDMI kablolar almak gerekecek
Yeni kablo türleri tüketicilerin kafasını karıştırabilir. Farklı amaçlar için farklı HDMI 1.4 kablolar gerekecek. Standart HDMI kablosu Ethernet dahil gelecek ve 720p/1080i destekleyecek, High Speed HDMI kablosu ise 1080p, Deep Color ve 3D destekleyecek, otomobiller için ise araç içi video dağıtan ayrı bir kablo olacak. Bu kablolar pek de ucuz olmayacak.

10. HDMI 1.4 kullanan cihazları 2010'un ortalarına kadar görmeyeceğiz
Gelecek yılın tüketici elektroniği fuarlarında yeni HDMI 1.4 destekli cihazlar görebileceğiz. Belki de Berlin'deki IFA'da beklenenden daha çok HDMI 1.4 cihaz tanıtılır. NXG, Black Pearl Series HDMI 1.4 kablosunu tanıttı bile, ama bunu takacak uygun bir cihaz henüz ortada yok. Her halükarda gelecek yılın ortalarında ve daha sonrasında HDMI 1.4 yaygınlaşmaya başlayacak.

Okuyucu Yorumları