HDTV aslında bilgisayarınızda

Dijital uydu TV kartları, geleceğin yüksek çözünürlüklü televizyon formatını gösterebiliyorlar. Ekran kartları da HDTV özelliğine sahip.

HDTV aslında bilgisayarınızda

Belçikalı yayıncı “Euro 1080” bir süredir Astra uydusu üzerinden alınabiliyor ve yirmi dört saatte bir HDTV formatında programlar yayınlıyor. Gerçi bu bir test yayını, ama HDTV’nin geldiğini kanıtlıyor. High Definition Television, yani yüksek çözünürlüklü televizyon ifadesinin kısaltması olarak kullanılan HDTV, 1.920x1.080’e piksel çözünürlüklü bir TV standardı. PAL standardını destekleyen (4:3 formatında 720 x 576, 16:9 formatında 1.024 x 576) geleneksel TV aygıtları bu yayınları izlemenize olanak vermese de, PC’niz size bu şansı tanıyor. Eğer yarı yarıya güncel bir bilgisayara sahipseniz, tam bir HDTV alıcısına çevirmek için küçük bir terfi yeterli. TV ve grafik kartı üreticileri, ürünlerine geleceğin televizyon standardını destekleyecek teknolojiler entegre etmeye başladılar bile. Sözgelimi, grafik yongası üreticisi S3 Graphics’in DeltaChrome 8 grafik işlemcisi, grafik kartının doğrudan VGA çıkışında DVD çalarların tanıyabileceği bir video sinyali verebiliyor ve küçük bir adaptör birlikte geliyor. Sinyal aynı zamanda tüm HDTV uyumlu çözünürlüklerde kullanılabiliyor. Ancak HDTV ile ilgilenen yalnızca S3 değil. ATI da kolları sıvamış çoktan. Radeon işlemcili tüm grafik kartları HDTV formatında kompozit video sinyali verebiliyor. Ne yazık ki nVidia’lar henüz bu yeteneğe sahip değil. Radeon’larda da yalnızca küçük bir adaptör ve uygun sürücüler gerekiyor. Söz konusu adaptör şimdiye kadar yalnızca ABD’de ve 30 dolara edinilebiliyordu. Ancak yetenekli donanımcılar bu adaptörü bir çırpıda kendileri de imal edebiliyor ve Avrupa’da test yayının da başlamasıyla, adaptör satışlarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Tek eksik HDTV yayıncıları

Teknik olarak tüm uydu TV kartları HDTV akışını çevirebilecek kapasitede. Ancak bu işlem PC’deki PowerDVD ya da WinDVD gibi ortam oynatıcılarının üzerinden yapılmak zorunda. Bu bir hayli hesaplama zahmeti gerektiği için işlemcinizin hızı 3 GHz civarında olmalı. Bilgisayardan giriş kabul eden televizyonu olmayanlar, tabii ki HDTV’nin tadını PC monitöründen de çıkarabilir. Dolayısıyla aslında tüm bilgisayar sahipleri, HDTV’ye hazır. Artık geriye yalnızca TV yayıncılarının HDTV’yi kabullenmelerini ve yayınlarını bu formata dönüştürmelerini beklemek kalıyor.

Okuyucu Yorumları