Hem Türkçe, Hem Bedava!

StarOffice’in alt yapısına sahip, ama aynı zamanda ondan çok daha gelişmiş bir ofis paketi olan OpenOffice 1.0’ın Türkçe sürümü kullanıma hazır.

Hem Türkçe, Hem Bedava!

Microsoft Office belgeleriyle uyumluluk: OpenOffice paketi hemen her Word, Excel ve PowerPoint belgesini sorunsuz açabiliyor ve çoğu da daha önceki kaydettiğimiz biçimiyle karşınıza geliyor. Yazılım, sürümler seçeneğini aktif hale getirmenize gerek bırakmadan, yazarın yazıyla ilgili notunu da size gösterebiliyor. Ancak belgeler her zaman karşınıza eksiksiz olarak gelmiyor. Örneğin bir yazı belgesinde her düzenleme ile ilgili sorunlar yaşanabiliyor ya da tek bir sayfalık excel çalışma sayfası OpenOffice altında tek sayfaya sığmayabiliyor. PowerPoint altında da 3-D efektleri kaydedebiliyorsunuz. Bu noktada OpenOffice'in hala düzeltilecek bazı noktaları var gibi duruyor. Yine de gerçekçi olmak gerekirse, bu kadar farklı formatın, sürümün ve fontun olduğu bir dünyada belgelerinizi PDF olarak kaydederek tüm bu sorunlardan kesin olarak kurtulabilirsiniz. OpenOffice, PDF kayıt dışında belgeleri Microsoft'un formatına uygun olarak kaydedebileceği gibi kendine özel dosya biçimini de kullanabiliyor. Yavaş bilgisayarlar için üretilmemiş: OpenOffice'ın en kötü yanı eski bilgisayarlarda başarılı bir performans sergileyememesi sayılabilir. Eğer yazılımı yavaş bir işlemciye sahip bilgisayar üzerinde kullanıyorsanız, duruma göre herhangi bir pencerenin açılması saniyeler alabiliyor. Ayrıca metin seçimi ve taşınmasında da aynı sorunlar baş gösterebiliyor. Ama günümüz bilgisayarları için böyle bir sorun söz konusu değil.

OpenOffice, en az Microsoft Office kadar komplike bir program. Bu noktada karar verirken ucuz ve çekici, pahalı ve çekiciye göre daha ağır basıyor. Ayrıca OpenOffice'in geliştirici takımı, sorunları bulmakta ve çözmekte daha hızlı davranıyor. Örneğin yazılımın kullanıma sunulmasının üzerinden çok fazla bir süre geçmemesine rağmen, incelememizde de bahsettiğimiz birçok açık üzerine, kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda çalışmaların başlatıldığını www.openoffice. org adresi üzerinden şahit olabiliyorsunuz. Bu da demek oluyor ki kullanıcılar taleplerinin sonuçlarını bir sonraki güncellemeden itibaren görmeye başlayacaklar.

MATH: Ofis paketi içindeki en farklı bileşen olan ve özellikle öğrencilerin ve mühendislerin oldukça fazla işine yarayacak Math, matematiksel formüllerin girilmesi işlemini daha önce herhangi bir ofis paketinde olmadığı kadar basite indirgeyebiliyor. Daha sonra bu formüller istediğiniz diğer herhangi bir ofis bileşenine de kolaylıkla aktarılabiliyor.

Sıcağı sıcağına yeni sürümün en çarpıcı yönleri ve eksileri

Bir ofis paketi içinde yer alan en çok kullanılan bileşen kelime işlemci olduğundan biz de özellikle OpenOffice'ın Writer programı üzerinde daha fazla durduk. Alışıldık menüler ve araçlar: İlk etapta programın genel görünüşüne bakıldığı zaman uzun yıllar Microsoft Office kullanmış bir kullanıcının bile yabancılık çekmeyeceği şekilde belirlenmiş ve dizilmiş menüler oldukça başarılı sayılabilir. Burada farklı metin bloklarının simultane bir şekilde kopyalanması, silinmesi ve biçimlendirilmesi için seçilebilmesi, sayfa düzeni ve çizim araçları, biçimlendirme sihirbazı, mail merge, sürümler, dipnot, taslak, HTML kaydedebilme ve benzeri daha birçok önceden alışılmış araçlar ve seçenekler de yer alıyor.

Otomatik biçimlendirme: OpenOffice, Word içinde yer alan birçok otomatik biçimlendirme mekanizmasını da bünyesinde barındırıyor. Hatta bunların herhangi biri devreye girdiği zaman aynı Office yardımcısına benzeyen bir pop-up pencere bile ekranın sağ alt köşesinde beliriyor. Bu pencere üzerine tıklandığı zaman ise otomatik biçimlendirme özellikleri ile ilgili bilgiler veren tam ekran bir yardım penceresine ulaşılabiliyor. İstenirse pencere üzerinden ilgili otomatik düzenleme seçeneğini doğrudan kapatabiliyorsunuz. Bu özellik başta çekici gelse de zaman içinde can sıkıcı olabiliyor.

Bu durumda Araçlar menüsü altındaki Otomatik düzeltme/formatlama seçeneğini seçerek Otomatik düzeltme penceresine ulaşabilirsiniz. Seçenekler kartını seçtiğinizde karşınıza tüm liste gelecektir. Buradan istemediklerinizi kapatabilirsiniz. Tekrar aktif hale getirmek istediğinizdeyse “R” harfi kutucuğunu işaretleyerek yazım sırasında düzeltmeyi, “G” kutusunu işaretleyerek ilk açılışta düzeltmeyi belirleyebilirsiniz. Kullanımı kolaylaştıran yenilikler: Tüm taklitçi zihniyetine rağmen OpenOffice, yine de Microsoft’un kullanım açısından zayıf kaldığı bazı noktaları ufak tefek bazı araçlarla kapatmayı da unutmamış.

Örneğin aynı WordPerfect'de olduğu gibi sık kullanılan araçlara kısayol içeren dikine bir araç çubuğu ve aynı Microsoft’un Mac için hazırladığı Office’dekine benzer paragraf sitillerini içeren bir serbest pencere de ana çalışma alanı üzerine eklenmiş. OpenOffice'in font menüsü de her fontu kendi karakter biçiminde görüntüleyebiliyor. Ayrıca herhangi bir kelime aratmak için artık bir kısayol hatırlamanız ya da menülerde dolaşmanız gerekmiyor ve eş anlamlılar sözlüğü de alt menüler içinde gizlenmemiş. Kabul edilemez eksikler: Program üzerinde belirli düzenlemeler ve değişiklikler yaptıktan sonra, arabirimin Word’den pek bir farkı kalmıyor. Ancak yine de program, bir kelime işlemcide olmaması kabul edilemez eksikliklere sahip. Eğer Dosya menüsünde, özellikler seçeneği altındaki istatistikler kartı altında saklanmış sadece tüm belgedeki kelimeleri sayabilen özelliği saymazsanız program içinde sözcük sayımı özelliği yer almıyor. Ayrıca Format menüsü altında yer alan Change Case ise seçilen kelimeleri sadece büyük ve küçük harfe dönüştürebiliyor... Microsoft Office’dekiyle yarışmaktan oldukça uzak. Son olarak da Word kullanırken kullanmaya alıştığımız ALT tuşu yardımıyla blok seçim yapılması, OpenOffice ile çalışıren pek mümkün olmuyor.

Microsoft Office’in en büyük rakibini piyasaya çıkar çıkmaz inceledik. Evinizde ya da işyerinizde zaman zaman bilgisayar başında halletmeniz gereken işler olabilir. Ufak tefek yazışmaları ve küçük hesap işlerini gerçekleştirmek ya da bir şeyleri tanıtmak ve duyurmak için kullanabileceğiniz sunumları bir ofis yazılımını kullanarak hazırlamak her zaman daha basit olacak ve size zaman kazandıracaktır. Bu tür uğraşlar işinizin vazgeçilmez birer parçasıysa; biraz önce bahsettiğimiz bir kelime işlemci, hesap tablolama ve sunum yazılımlarından oluşan gelişmiş bir ofis paketi edinmenizde yarar olabilir. Ancak sadece arada sırada ihtiyacınız olabilecek bu tipte bir yazılım paketi için de yüksek bir miktar ödeme yapmanız pek mantıklı olmayacak.

Bu durumda daha uygun alternatifleri değerlendirmeniz gerekir. Tabii aynı zamanda alacağınız ofis paketinin kullandığınız işletim sistemi altında çalışıyor ve dilinizi de destekliyor olması gerekir. Durum böyle olunca belki Microsoft’un pahalı ofis paketi rakipsiz gibi görünebilir. Ancak hepsi başarılı olmasa da aslında birçok alternatife rastlamak da mümkün.

OpenOffice, 1.0 sürümüyle en iyi MS Office alternatifi
Bunlar arasında hem ucuz, hem çok fazla işletim sistemi hem de dilinizi destekleyen ve aynı zamanda da özellik bakımından sektör lideri Microsoft Office ile yarışabilecek olanları ayırdığınız zaman karşımıza tek bir ofis paketi çıkacaktır.

Sun’ın StarOffice paketi ile aynı alt yapıya sahip ve ona paralel olarak geliştirilen, tamamen ücretsiz bir ofis paketi olan OpenOffice bu konuda tek sayılabilir. Özellikle de piyasaya en son sürülen ve artık sürüm olarak 1.0’a ulaşan yeni OpenOffice, sektördeki bu amansız yarışta nefesini Microsoft Office’in ensesinde hissettirmeye başlıyor.

Hatta artık iş hayatınızda ofis araçlarına yoğun olarak ihtiyaç duyuyorsanız bile OpenOffice, yüzünüzü kara çıkartmıyor. Üstelik en iyisi paranız cebinizde kalıyor. İşletim sistemleri üzerindeki tekelini başarıyla sürdüren yazılım devi Microsoft, Office paketi yazılımları sektöründe de rakiplerini bir bir eleyerek uzun süre tek kalmayı başardı. Sadece tek bir işletim sistemi platformu altında çalışan, artık bir standart haline gelmiş Office belgelerini sorunsuz olarak okuyup yazamayan, kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı sunmayan paketlerin bu sektörde dayanması zordu. Ancak artık tüm bu saydıklarımızın hepsinde başarılı bir yazılım olan OpenOffice 1.0 var ve üstelik de tamamen Türkçe.

Ayrıca ücretsiz olarak dağıtılan, opensource olan ve Office dosyalarıyla uyumlu bu yazılım paketi; Windows, Linux, Solaris ve Mac OS altında da çalışıyor. OpenOffice, özellik olarak birçok noktada Microsoft Office’i yakalıyor ve hatta bazen geçiyor. Ancak tam anlamıyla mükemmel değil. Çünkü çok eski bilgisayarlarda yavaş bir performans sergiliyor ve çok nadir olarak da karmaşık Microsoft Office belgelerini açarken aynı belge yapısını koruyamayabiliyor. Ancak kardeş yazılımı olan ve neredeyse aynı özelliklere sahip Sun Microsystems’in StarOffice 6.0’ının ortalama 100 dolarlık bir fiyata satılacağı düşünülürse tamamen ücretsiz sahip olabileceğiniz OpenOffice’deki bu ufak sorunlar göz ardı edilebilir.

Programın Sun sürümünde ek olarak bir veritabanı programı, ek fontlar, clipart’lar ve daha fazla dosya formatı desteği yer alıyor. Bunların haricinde iki paket tamamen aynı sayılabilir. Microsoft Office'in Word, Excel ve PowerPoint’ine karşılık gelen uygulamaları başarıyla sunan paket, maalesef Outlook’un karşılığında aynı başarıyı gösteremiyor.

Standart ofis paketinden çok daha fazlasını sunuyor
Günlük ofis içi ihtiyaçlarınız için bir ofis yazılım paketi satın almayı düşündüğümüzde genelde içinde en az 3 ana bileşenin olmasına dikkat ederiz. Bunun haricindekiler ise genelde standart paketlerde pek yer almazlar. Ancak OpenOffice bu geleneği bozuyor ve bir ofis paketinin içine, kelime işlemci, hesap tablolama yazılımı ve sunum programının yanında çok başarılı bir resim düzenleme yazılımı ve matematiksel formülleri daha rahat girmenize yardımcı olacak bir aracı da pakete dahil ediyor.

Günün koşullarına ayak uyduran yazılım paketi, küçük ama daha güçlü belgeler için artık yeni XML dosya biçimini de destekliyor. Diğer taraftan, güçlü OpenOffice API’si, dışardan ekstra fonksiyonlar hazırlayıp, yazılım paketinin gücünü istekleriniz doğrultusunda artırmayı da mümkün kılıyor. Farklı yazılımların dosya biçimlerini de tanıyan OpenOffice, birçok programın taslaklarını da kullanabiliyor. Bu dosya biçimleri içinde HTML’den MS Office XP’ye kadar yelpaze genişleyebiliyor. Ayrıca Mozilla/Netscape 6.x ya da LDAP içindeki adres defterinizi de program içine dahil edebiliyorsunuz. Unicode desteğinin yanısıra, OpenOffice, içinde Türkçe de dahil olmak üzere 15’den fazla ülke dilini de destekliyor. Baskı kapasitesi ve özellikleri oldukça fazla geliştirilmiş program içinde yer alan Autopilot ise, kullanıcıya karmaşık belgeler ile çalışırken adım adım yardımcı olabiliyor.

WRITER: Ofis paketleri içinde en fazla kullanılan bileşen olan kelime işlemci, bu pakette Writer adıyla karşımıza çıkıyor. Harici e-posta yazılımlarıyla kusursuz bir şekilde direkt bağlantı kurabilen yazılım, bu şekilde belgelerinizin tüm dünyaya rahatlıkla gönderilebilmesini sağlıyor. Stylist özelliğiyse üzerinde çalıştığınız belgenin görünümünü bir anda değiştirebilmenize imkan tanıyor. Gelişmiş form ve mektup yönetimini kullanarak, daha önce sisteminizdeki adres defterinden yazılım içindeki veritabanına aktardığınız bağlantılara da hızlı bir şekilde mektuplar gönderebiliyorsunuz.

Sorunsuz çalışan sürüm özelliğiyse değişiklikleri görmeyi ve bir takım içinde çalışmayı kolaylaştırıyor. Microsoft Office’ten alıştığımız bir özellik olan Auto- Correct’in kullanılması da yazım sırasında hataları engelleyerek gereksiz zaman kaybının önüne geçebiliyor. İndeksleme fonksiyonu ile belge içinde dolaşmayı kolaylaştıran Writer içindeki sofistike mizampaj yöneticisi ise ekran üzerinde yer alan her şeyi istediğiniz gibi yerleştirmenizi mümkün kılıyor.

CALC: Microsoft Office içindeki Excel’in OpenOffice karşılığı olan bu programı kullanarak kolaylıkla StarBASIC makroları ve OpenOffice API’si ile Java ya da C/C++ kullanarak sofistike fonksiyonlar yaratabiliyorsunuz. ODBC ya da JDBC gibi harici veritabanı bilgileri de alıp işleyebilen program, DataPilot uygulamasını kullanarak diğer OpenOffice bileşenleriyle de bilgi paylaşımı yapabiliyor. Formülleri size kendi dilinizde sunan Calc, farklı çalışma sayfalarındaki hücrelerin içeriklerini de birleştirerek çalışmayı kolaylaştırabiliyor.

Senaryo yöneticisi ise what-if-when analizleri yapabiliyor. Program içindeki tablolama araçları da verileri hem 2D hem de 3D olarak çok başarılı bir şekilde görselleştirebiliyor. IMPRESS: Paket içinde yer alan diğer bir bileşen olan Draw içindeki tüm araçları ve efektleri de kullanabilen Impress, PowerPaint’in yaptığı işi görebiliyor. Buradaki AutoPilot özelliğiyse fikirlerinizi istediğinize en yakın şekilde gerçeğe dönüştürmenizi kolaylaştırabiliyor. Auto- Layout özelliğini kullanarak da sunumlarınızın daha profesyonel görünmesini sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca slayt efektlerini kullanarak sunumlara renk da mümkün oluyor. DRAW: Diğer ofis paketlerinde karşılaştırılacak bir bileşeni olmayan Draw, gerçekten de başarılı bir resim düzenleme yazılımı. Burada metinlere şekil vererek onlara daha fazla estetik katan FontWork özelliği oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca 3 boyutlu şekiller de çok hızlı ve basit bir şekilde tasarımlarınız içine dahil edilebiliyor. Daha yumuşak eğriler çizebilmek içinse program bezier curve kullanıyor.

Okuyucu Yorumları