Hem zehirli hem insansı!

Daha önce bilinmeyen yeni bir canlı türü daha keşfedildi: Biraz insansı; bir hayli de zehirli!

Yeni bir tür daha!

Dünyada pek çok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ama gezegenin sırları hala insanları şaşırtmaya devam ediyor. Bilim insanları yeni bir primat türü keşfetti.

İnsana en yakın canlı türü olan primatlar, gelişmiş beyinleri ve insansı vücütları ile göze çarpar. Bugüne kadar bilinen şempanze ya da goril gibi yüksek zekalı primat türlerinin yanında bilim insanları şimdi de yeni bir primat türü keşfetti. Endonezya'daki Borneo ormanlarında keşfedilen yeni türe Nycticebus Kayan ismini verdi. Utangaç ama çok zeki olan bu yeni tür lemurlar ile yakın akraba görünüyor.

Bilim insanları, bu türlerin daha önce keşfedilmemesinin nedenini, teknolojinin yeterli olmamasına bağlıyorlar. Zira türler dışarıdan bakıldığında birbirine benzemesine rağmen, genetik olarak diğerlerinden ayrılan alt türler oluşuyor. Bilim insanlarının da bu ayrımları fark edebilmeleri için detaylı analizlerin yapılması gerekiyor. Bu sayede son yıllarda, 25 yeni canlı türünün keşfedildiği de biliniyor.

Bilim insanları bu yeni türün özellikle zehirli ısırığı ile de diğerlerinden ayrıldığının altını çiziyor. Bu zehirli ısırığın, küçük primatları büyük maymunların, yırtıcı kuşların veya yılanların saldırısından koruduğu anlaşılıyor. Ancak, Borneo ormanlarının giderek yok olma sürecine girmesi, tüm bu türler için, yırtıcı hayvanlardan daha büyük bir tehlike olarak ortada duruyor.

Okuyucu Yorumları