Henüz maksimum hızımıza ulaşmadık!

Usain Bolt'un artık kırılamaz denen 100 metre rekoru aslında büyütülecek bir şey değilmiş!

Daha hızlısı olabilir mi?

Bilim adamlarının yaptığı son araştırmalara göre insanların saatte 65 kilometre hıza kadar çıkması mümkün.

Koşma hızının koşarken yerin bacak kaslarımıza yaptığı tepkiye bağlı olduğunu düşünen bilim adamları son yapılan çalışmalarla birlikte bu fikrin doğru olmadığını kanıtladı. Southern Methodist Universtesi'nden Peter Weyand araştırmayı şöyle açıklıyor:

"Koşucular koşarken bacak kaslarının her birine yaklaşık 400-450 kg arası güç biniyor. Önceden kasların buna katlanmasının imkansız olduğunu düşünsek de son yaptığımız çalışmalarla birlikte vücudumuzun bundan çok daha fazla güce bile dayanıklı olduğunu tespit ettik. "

Bilim adamlarına göre problem güç değil zaman. Daha açıklayıcı olmak gerekirse koşucunun yerle temas süresi. Profesyonel koşucuların koşarken yerle temas ettikleri süre saniyenin onda birinden daha az. Yerin koşucuya uyguladığı tepkinin süresi ise saniyenin yirmide birinden daha az.

Yapılan araştırmalar tek ayak üzerinde zıplayan bir insanın kaslarının bile koşuculardan daha fazla güce maruz kaldığını gösteriyor. Bilim adamları bu verilere dayanarak insanların 60-65 km hıza kadar çıkabileceğini düşünüyor.

Okuyucu Yorumları