Her kategoriden yıldız cepleri seçtik...

En iyi bar, kapaklı, kızaklı veya dokunmatik ekranlı cepler: İşte sınıflarının en iyileri...

Her kategoriden en iyiler

Cep telefonları ilk çıktıklarından beri görsel açıdan oldukça değiştiler. Kalın ve kaba bir dikdörtgenler prizması şeklindeki ilk modeller artık yerini ince, zarif, parlak modellere bıraktılar. Telefonlardaki bu değişim sebepsiz yere olmadı tabi ki. İlk başlarda cep telefonlarının sadece işlevselliğine dikkat eden kullanıcılar daha sonraları modeller arttıkça dış görünüşüne de önem vermeye başladılar. Üreticiler de bunu dikkate alarak birçok yeni model geliştirdiler.

Renkler ve zevkler tartışılmaz
1990'ların moda telefonları bar (candybar) tipli telefonlardı. İşin aslı başka cep telefonu türü ortada yoktu daha. 2000'li yıllara gelindiğinde ise Koreli üretici Samsung'un öncülüğünde (istiridye) kapaklı telefonlar ortaya çıkmaya başladı. O dönemin önde giden üreticisi Nokia ise bu harekete oldukça geç cevap verebildi.

Bugün ise kapaklı telefonlar devirlerini kapatmış dibe doğru gidiyorlar. Günün modası ise kızaklı ve dokunmatik ekranlı telefonlar. Aslında türleri bu kadar kesin çizgilerle ayırmak da doğru değil, çünkü sık sık karşımıza ara türlerden telefonlar da geliyor. Samsung S8300 UltraTouch hem kızaklı hem dokunmatik ekranlı bir telefon olarak bunun en güncel örneklerinden.

Sınıflarının en iyileri
Ortada bu kadar çok telefon ve birçok telefon türü varken biz de her sınıf için en iyi telefonları sizlerle paylaşmak istedik. İlerleyen sayfalarda her kategoride en yüksek puanlı telefonları, bunlara en iyi alternatifleri ve o sınıfın performans ve fiyat açısından en uygun olanını tanıtmaya çalışacağız. Listemizde Türkiye'de satışa sunulmayan bazı modeller de göreceksiniz. Bu başarılı modelleri yok saymak istemedik ve listemize dahil ettik...

Bar sınıfının en iyileri

Bar sınıfının en iyileri
i7110'un adına yakışır özellikleri var.

Bar sınıfı en eski ve köklü sınıf. Genellikle ekranları diğerlerinden daha küçük, ama bu onların daha kompakt olmalarını sağlıyor.

Sınıfının birincisi: Samsung i7110 Pilot
En iyi bar sınıfı telefon Samsung'dan i7110 Pilot. Çoğunlukla Nokia'da görmeye alıştığımız Symbian S60 sistemini kullanan i7110 bu başarısını ek yazılımlarına ve kolay kullanımlı arabirimine borçlu. Tabi teknik açıdan da neredeyse hiçbir eksiği yok: Hızlı internet için kablosuz ağ ve HSDPA, AMOLED ekran ve 5 megapiksellik oto fokuslu ve LED aydınlatmalı bir kamera. İsminden de anlaşılabileceği gibi telefonun bir de GPS özelliği var. Bunun içine araç montaj kiti ve araç şarj kiti de dâhil. Navigasyon yazılımı Route 66 ise iki sene ücretsiz kullanılabiliyor. i7110 Pilot'un eksik yönleri ise doğal gelmeyen sesi ve düşük bellek kapasitesi. Samsung'un telefona eklediği 1GB'lık SD kartın zaten 700 MB'lık kısmını navigasyon yazılımı işgal ediyor. Ama genel anlamda i7110 kalitesi ve paket içeriği ile alkışı hak ediyor. Fiyat/performans oranı ise oldukça iyi. Şimdilik ülkemizde bulunmayan telefonun Avrupa fiyatı ise sadece 270 avro.
Fiyatı: 270 Avro

i7110'un adına yakışır özellikleri var.Alternatif: Nokia E71
Eğer telefonunuzu iş ağırlıklı kullanmayı düşünüyorsanız size ince ve zarif bir iş telefonu olan Nokia E71'i önerebiliriz. Bellek kartı ile beraber 800 TL'ye edinebileceğiniz bu şık iş telefonunun rahat kullanılabilen QWERTY tuş takımının yanında kablosuz ağ ve HSDPA bağlantı seçenekleri de var. Bunun yanında i7110 gibi E71'de de GPS özelliği mevcut. 3 megapiksellik kamerası ise günlük çekimlerinizde yeterli kaliteyi sunuyor. Symbian S60 sisteminin sunduğu yazılımlar ve menü yapısı ise zaten çoğu kullanıcının onayını almış. Ses tonu ise biraz doğallıktan uzak. 2,4 inçlik ekranı ise ofis ağırlıklı işlemler için biraz küçük gelebilir.
Fiyatı: 800 TL

i7110'un adına yakışır özellikleri var.Uygun Fiyat: Nokia 6220 Classic
İlk bakışta çok ilgi çekici bir görünüşü olmayan 6220'nin aslında kasasının altında bir cevher yatıyor: HSDPA, GPS, 5 megapiksellik bir kamera ve daha bir sürü özellik. 6220'nin güncel akıllı telefonlardan tek eksiği ise kablosuz ağ desteği. 6220 de Symbian S60 sistemi ile çalışıyor ve sistemin artılarından faydalanıyor. Telefonun eksik yönü ise dış plastik kasası. İnsana biraz düşük kaliteli hissini veren kasaya Nokia biraz daha dikkat edebilirmiş.
Fiyatı: 600 TL

Kızaklı telefonların "en"leri

Kızaklı telefonların
i8510'un ekranı göz kamaştırıyor.

Kızaklı, kayar kapaklı telefonlar günümüzde oldukça moda. Sizin için derlediğimiz bu üç telefon ise bunların arasındaki "en"ler.

Sınıfının en iyisi: Samsung i8510 innov8
Kızaklı telefonlarda da Samsung başı çekiyor.i8510 innov8'in dış görünümü oldukça şık. İçinde ise kablosuz ağdan GPS'e en modern tekniği barındırıyor. Ama i8510''un en öne çıkan özelliği 8 megapiksellik güçlü kamerası ve oldukça uzun süre dayanan pili. i8510 pil dayanım süresi testimizde de 5,5 saatlik konuşma süresi ile sınıfının en iyi üçüncü olma ünvanını almıştı. Symbian S60 sistemini kullanan i8510'un artık Samsung'da klasikleşmiş bir dörtlü kontrol düğmesi ve bütünleşik bir "touchpad"i var. Yalnız i8510 kompakt telefonları sevenler için biraz büyük: 1,7 cm kalınlığı ve açık halde 15 cm olan boyu, küçük telefon sevenlere biraz büyük gelebilir. 8GB'lık modelinin fiyatı 975 TL, 16 GB'lık modelinin fiyatı ise 1.310 TL. Dokunmatik ekranı olmayan bir telefon için oldukça yüksek bir miktar aslında.
Fiyatı: 975 TL

i8510'un ekranı göz kamaştırıyor.Alternatif: Nokia E75
Her ne kadar iş sınıfı olsa da bütün multimedya işlevlerini mükemmel yerine getirebilen E75'in tek sorunu, ofis işleri için biraz küçük olan ekranı. 2,4 inçlik ekranı aslında diğer işler için uygun olsa da uzun e-postalar ve ofis belgeleri için dar gelebiliyor. Bunu dışında 1,4cm kalınlığındaki E75'in her şeyi dört dörtlük. HSDPA, WLAN, GPS ve uzun dayanımlı pili ile iş telefonları listelerinde zirvede. Arkaya saklanan ve yandan itilerek açılan QWERTY klavyesi ise E75'in önemli özelliklerinden. 1.125 YTL'lik fiyatı da yapabildikleri ile karşılaştırıldığında oldukça uygun.
Fiyatı: 1.125 TL

i8510'un ekranı göz kamaştırıyor.Uygun fiyat: Sony Ericsson C905
Eğer güzel fotoğraflar sizin için önemli bir kriter ise Sony Ericsson C905'i incelemeden karar vermemelisiniz. Xenon flaşlı 8 megapiksel kamerası karanlık odalarda bile harika sonuçlar verebiliyor. Donanımı ise diğerlerinden aşağı kalır değil: HSDPA, WLAN ve GPS C905'te de var. Pil ömrü ise dört buçuk saat konuşma süresi ile oldukça iyi. Kendine has işletim sistemi ilk başta kullanıcıya biraz yabancı gelse de anlaşılmaz değil. Daha Türkiye'de raflarda göremediğimiz bu C905 Avrupa'da 330 Avro civarında alıcı buluyor.
Fiyatı: 330 Avro

Kapaklı "en"ler

Kapaklı
Nokia'nın T-Mobile'a özel 6650 modeli en iyi kapaklı telefon.

Kapaklı istiridye telefonların devri geçti. Ama hala karşımıza güzel modeller çıkıyor. İşte size az ama öz kapaklı telefonlar.

Sınıfının en iyisi: Nokia 6650 T-Mobile
Kapaklı telefonlar yerlerini yavaş yavaş kızaklı telefonlara bıraksalar da Nokia 6650 T-Mobile hâlâ kapaklı ve güzel telefonlar olabileceğinin canlı bir kanıtı. Sağlam ve kaliteli işçiliğe sahip olan 6650'nin en dikkat çeken özelliği ise 5 saat 45 dakika sürekli konuşmaya dayanan pili. İki ekranı olan telefonun içerideki ekranı aslında biraz daha büyük olmalıydı. Tuş takımı ise telefonla biraz daha "uyumlu" olabilirdi. Bunun dışında güncel bar ve kızaklı telefonlardan pek bir eksiği yok 6650'nin: HSDPA, GPS ve oldukça güzel bir MP3 çalar. Kamerası ise ne yazık ki 2 megapiksel ile sınırlı. Türkiye'de raflara gelmeyen ve büyük olasılıkla gelmeyecek olan bu telefonun yurtdışı fiyatı ise 200 avro.
Fiyatı: 200 Avro

Nokia'nın T-Mobile'a özel 6650 modeli en iyi kapaklı telefon.Alternatif: Nokia 6600 fold
Eğer donanım sizin için çok önemli değilse ve asıl görünüşe önem veriyorsanız Nokia 6600 fold tam size göre olabilir. Siyah ve geçişli mor renkleri olan 6600 fold, kulak içi özel kulaklıklarıyla beraber geliyor. Bu sayede müzik sesi oldukça kaliteli. Nokia, bu telefonu alanın internetle işi olmaz diye düşünmüş olsa gerek, HSDPA ve UMTS gibi veri aktarım tekniklerine eklemeye gerek görmemiş. 6600 fold'un iki megapiksellik kamerası ise testlerimizde genelde bulanık ve telefonun rengi gibi kırmızı mor ağırlıklı fotoğraflar çekti. Fiyatı ise tasarımın gerçekten önemli olduğunu insana hatırlatıyor: 685 TL.
Fiyatı: 685 TL

Nokia'nın T-Mobile'a özel 6650 modeli en iyi kapaklı telefon.Uygun fiyat: Sony Ericsson W980
Sony Ericsson'un Walkman-telefonunun en güçlü özelliği tabi ki müzik işlevleri. Neredeyse bütün müzik biçimlerini tanıyan üçüncü nesil "Walkman phone" W980, kapağı kapalıyken bile üzerindeki tuşlardan müzikleri değiştirmenize olanak tanıyor. Ses kalitesinin yüksek olmasının bir sebebi de telefonla beraber gelen kulak içi kulaklıklar. ShakeMe adındaki sallayarak müzik değiştirme ve müzik tanıma özellikleri de W980'in müzik konusundaki gücünü arttırıyor. Şarkılarınızın saklanması için ise 8GB'lık bir M2 bellek ürünle beraber geliyor. Telefonun 3,2 megapiksellik kamerası ise oto fokusu ve LED aydınlatması olmasa da oldukça güzel sonuçlar veriyor.
Fiyatı: 190 Avro

Dokunmatiklerin "en"leri

Dokunmatiklerin
Nokia 5800 XM sesi ve görüntüsüyle büyülüyor.

Her geçen gün karşımıza yeni bir dokunmatik ekranlı telefon çıkıyor. Kim ne derse desin dokunmatik ekranın getirdiği kullanım cep telefonlarında bir devrim yarattı.

Sınıfının en iyisi: Nokia 5800 XpressMusic
Geçtiğimiz Ocak ayında çıkan Nokia 5800 XM'in oldukça kaliteli bir dokunmatik ekranı ve doğal bir sesi var. Sürekli konuşmada 4,5 saat dayanan pili ise bu özelliklerini doya doya kullanmanızı sağlıyor. Symbian S60 sistemini arkasına alan 5800 XM'in tek sorunu ise biraz zor kullanılan sanal klavyesi. Ama Nokia'nin bunun için telefona özel kalem eklemiş olması ise artı puan. Sonuçta kullanıcısını hem müzik hem de internet açısından oldukça mutlu edebilen 5800 XM'i biz de çok beğendik ve en iyi dokunmatik ekranlı telefon olarak seçtik.
Fiyatı: 800 TL

Nokia 5800 XM sesi ve görüntüsüyle büyülüyor.Alternatif: iPhone 3G 16GB
Apple'ın iPhone'u testimizde LED ışığı ve videosu olmayan kamerasıyla, MMS işleminin olmamasıyla ve arka yüzeyinin çok kolay çizilmesiyle düşük puan alıyor. Ama iPhone'un şimdiye kadar diğer hiçbir markanın yakalayamadığı bir özelliği var: Mükemmel dokunmatik ekranı. Dokunuşlarınıza anında cevap veren ekran aynı zamanda çoklu-dokunmatik desteğe sahip. Dijital QWERTY klavyesi ise hassas ekran sayesinde oldukça rahat kullanılıyor. HSDPA, WLAN ve GPS gibi özellikler ise tabi ki mevcut. Tek eksiği üzerinde bulunmayan GPS yazılımı. GPS kullanmak isterseniz internete bağlanmak zorundasınız. Ayrıca iPhone almak isteyenlerin kabul etmeleri gereken bir diğer gerçek de fiyatlar: GSM anlaşması olmadan 1.810 TL'ye gelen iPhone 3G 16GB, anlaşmalarla ise 12 ayda topla 2.200-2.500 TL'ye geliyor.
Fiyatı: 1.810 TL

Nokia 5800 XM sesi ve görüntüsüyle büyülüyor.Uygun fiyat: LG KC910 Renoir
2008'in Aralık ayında çıktığında birçok yerde dokunmatik ekranlı telefonların en iyisi olarak seçilen LG KC910 Renoir hâlâ dokunmatik ekran sevenleri mutlu edebilecek yeteneklere sahip. iPhone kadar olmasa da oldukça hassas olan ekranı çok rahat kullanılıyor. Kamerası ise iPhone'dan kat kat iyi: 8 megapiksel. LG telefonun menüsünü ve işlevlerini güzel anlaşılır bir şekilde gruplamış. Bu sayede telefonun kullanımı oldukça kolay. GPS özelliği de olan telefonun ne yazık ki özel bir yazılımı yok. Bu yüzden "skobbler" gibi ücretsiz bir yazılım kullanmak zorundasınız.
Fiyatı: 250 Avro

Klavyeli Dokunmatiklerin "en"leri

Klavyeli Dokunmatiklerin
Dokunmatik ekranla klavyeyi birleştiren güzel bir örnek

Dokunmatik ekranlı telefonlar çalışanlar için pek pratik değil. Uzun e-postalar yazmak için fiziksel bir QWERTY klavye şart. İşte karşınızda hem dokunmatik ekranlı, hem klavyeli telefonlar.

Sınıfının en iyisi: HTC Touch Pro
Windows Mobile işletim sistemini kullanan HTC Touch Pro bütün ofis ihtiyaçlarınızı mobil olarak gidermenize sağlıyor. 2,8 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekranı oldukça net ve parlak. TouchFLO arayüzü çalışmayı eğlenceli bir hale getiriyor. Kayarak açılan klavyesinin kullanımı ise kolay ve rahat. Donanım açısından da hiçbir eksiği yok: HSDPA, WLAN ve GPS standart. 3,2 megapiksellik kamerası ise LED aydınlatması sayesinde güzel kareler yakalayabiliyor. Sürekli konuşmada üç saat 15 dakika dayanan pili sınıfı için güzel performans gösteriyor. Yakında çıkacak Pro2 modeli 3,8 inç ile oldukça büyük bir ekrana sahip. Ama ekran boyutlarıyla beraber, ağırlık ve tabi ki fiyat da büyüyor.
Fiyatı: 1.790 TL

Dokunmatik ekranla klavyeyi birleştiren güzel bir örnekAlternatif: Sony Ericsson X1
Sony ve Ericsson ortaklığının ürettiği Xperia X1 patentli bir panel yönetim sistemi kullanıyor. Bu küçük paneller X1'in farklı durumlarda farklı arayüzlere sahip olmasını sağlıyor. Bu sistemin tek sorunu ise arayüzler arası geçiş süresi. Bazen birkaç saniyelik geçişler insanın canını sıkabiliyor. Bunu fark eden Sony Ericsson'un yayınladığı firmware güncellemeleri telefonun geçişler haricindeki çalışma hızını olumlu etkiliyor. Ekolayzırı olmamasına ve sadece 3,2 megapiksellik bir algılayıcıya sahip olmasına rağmen Xperia X1 fotoğraf ve müzik işlerinde oldukça başarılı. Bağlantı yöntemleri açısından da eksiği yok: HSDPA ve WLAN her an hızlı internet sağlıyor.
Fiyatı: 430 Avro

Dokunmatik ekranla klavyeyi birleştiren güzel bir örnekUygun fiyat: T-Mobile G1
Alman T-Mobile GSM operatörü için özel olarak hazırlanmış G1, Google'ın Android işletim sistemini kullanan ilk akıllı telefon. Android her ne kadar yeni olsa da şimdiden Apple için bir tehlike oluşturuyor: Araştırma şirketleri 2009 tahminlerinde Android'in %300 yaygınlaşacağı, iPhone'un ise sadece %79 ile yetinmek zorunda kalacağını öngörüyorlar.
T-Mobile G1 hassas dokunmatik ekranı, HSDPA, WLAN ve GPS özellikleri ile Android'in güzel bir çıkış yakalamasını sağladı. QWERTY klavyesi ise kullanımı kolaylaştırıyor. Başlangıç ekranı Google'ın "widget"ları sayesinde istenildiği gibi düzenlenebiliyor. G1'in en büyük sorunu ise oldukça zayıf pili. G1 kullancıları her akşam fellik fellik priz aramak zorunda kalıyor. Ama bu G1'in bu kategorideki uygun fiyat ödülünü almasını engelleyemiyor. T-Mobile kontratı ile ücretsiz gelen telefonun anlaşmasız fiyatı ise 320 Avro.
Fiyatı: 320 Avro

Okuyucu Yorumları