Her şey 40 yıl önce başladı!

40 yıl önce yapılan ilk cep telefonu görüşmesinin detaylarını hiç merak ettiniz mi?

Her şey 40 yıl önce başladı!

Bundan 40 yıl önce, Nisan 1973'de, Motorola iletişim biriminin başında bulunan Dr. Martin Cooper, ilk cep telefonu görüşmesini yaptı. Tarihe geçen o kısa telefon görüşmesi, yüzlerce kişilik ekibin 10 yıl süren araştırma-geliştirme faaliyetinin sonucunda gerçekleştirilebilmişti. Şimdi 85 yaşında olan efsane Martin Cooper, o günleri ve geldiğimiz nokta hakkındaki fikirlerini BBC ile paylaştı.

Tam 40 yıl önce, Cooper peşinde bir gazeteci ordusuyla New York sokaklarında gezerken bir Motorola DynaTAC cep telefonu prototipi kullanarak, rakibi ve de dostu Joel S. Engel'i arayarak ilk mobil telefonu üretme yarışını kazandıklarını ilan etti. Bir anlamda cep telefonlarının doğumunu ilan eden o anları hatırlayan Cooper şunları söylüyor: "Joel'den sonra başkalarını da aradım. Sokaktan karşıya geçerken New York'dan bir radyo muhabirini aradım. Bu büyük ihtimalle hayatımda yaptığım en tehlikeli şeylerden biriydi" diyor.

Cep telefonu teknolojisinin geldiği aşamayı da değerlendiren Cooper, servis sağlayıcıların ağların hızını arttırmak yerine daha güvenilir kılmaya çalışmaları gerektiğini belirtiyor. Bağlantı kopması gibi sorunların yakında ortadan kalkacağına inandığını söyleyen Cooper, cep telefonlarının gelecekte, kullanıcıların sağlık verilerini sürekli olarak takip ederek daha uzun ve sağlıklı yaşamamızı sağlayacaklarına inandığını da sözlerine ekliyor.

Cep telefonu teknolojisi ve kullanıcı sayısı, 40 yıl önce atılan bu alçakgönüllü adımın ardından inanılmaz bir gelişme gösterdi. Bugün dünya üzerinde altı milyar cep telefonu aboneliği olduğu, kullanımdaki telefon sayısının 2014'de dünya nüfusunu aşacağı tahmin ediliyor.

Okuyucu Yorumları