Her yerden Windows

Yerinizden kalkmadan bilgisayarınıza ulaşmak ve üzerinde çalışmak mı istiyorsunuz? Bilgisayarınızı dünyanın öbür ucundan bile kontrol etmenizi sağlayan uzaktan erişim kolaylığı ile tanışın.

Her yerden Windows

Bu bölümde iki tür seçenek göreceksiniz. Bunlardan ilki Color Format olacaktır. Bu seçenek ile, uzaktaki bilgisayara bağlandığınızda ekranın ne kadar renk derinliğine sahip olması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Bu kısımda bulunan üç farklı seçenekten, sizin için en doğrusunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.

Bu kısımda bulunan bir diğer seçenek ise View Mode seçeneği. Uzaktaki bilgisayarla bağlantı kurduğunuzda, masaüstü ekran görüntüsünün bilgisayarınızın ekranında ne ebatta gözükmesi gerektiğini burada bulunan seçeneklerden birini işaretleyerek belirleyebilirsiniz.

Bağlantı seçenekleri: Gerekli tüm ayarları yaptıktan sonra, bağlanmak istediğiniz bilgisayara tam 4 farklı seçenek ile bağlanma imkanına sahipsiniz. Bu seçeneklere kısaca bir göz atalım.

İlk seçeneğimiz Full Control. Bu seçenek sayesinde, bağlanmak istediğiniz bilgisayarı, klavye ve fare kontrollerini de kullanarak tıpkı kendi bilgisayarınız gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek View modu. Bu seçenek ile bağlandığınız bilgisayarın ekranını yalnızca izleyebilir ve herhangi bir şekilde müdahale edemezsiniz. Telnet seçeneği ise tahmin ettiğiniz gibi Telnet bağlantısı gerçekleştirebileceğiniz bağlantı modu. Fakat bu seçeneğin çok fazla kullanılmadığını söylemekte fayda var. Son bağlanma seçeneği ise File Transfer bağlanma modu. Bu seçenek ile bağlantı kurduğunuz bilgisayardan dosya aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. Bu seçeneği yoğun olarak kullanacağınızı tahmin ediyoruz.

Bağlantıyı gerçekleştirmek: Artık bağlantınızı kurmak için gerekli tüm ayarlamaları yaptınız. Şimdi Remote Admin ana sayfasına gelin ve bağlantınızın üzerine çift tıklayın. Karşınıza iki ayrı kutucuğun çıkma ihtimali var. Eğer Enter Password iletişim kutusu ile karşılaştıysanız bağlanmak istediğiniz bilgisayarın şifresini (sizin daha önce belirlediğiniz şifre) girin ve bağlantıyı kurun. Karşınıza çıkan iletişim kutusunda “Connecting: 195.122.2.15” gibi bir ibare görüyorsanız, yazdığınız IP adresi yanlış ya da bağlandığınız bilgisayarda Remote Admin programı kurulu değil demektir.

Pcanywhere ile uzaktan online bağlantı sağlamak

Eğer evdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarınıza uzaktan erişimi internet üzerinden gerçekleştirmeye karar verdiyseniz, bunun için en doğru adreslerden biri de Pcanywhere. www.pcanywhere.com adresinden ulaşabileceğiniz GoToMyPC yazılımı, bağlanmak istediğiniz bilgisayara artık nerede olursanız olun, internet üzerinden erişim imkanı sağlamanıza imkan veriyor.

Kayıt işlemleri: Yapmanız gereken şeylerin başında tahmin ettiğiniz gibi kayıt olmak geliyor. Siteye girdikten sonra kayıt işlemi için, ana sayfada önerilen 30 günlük deneme sürümünü tıklayın. Hemen ardından kayıt işlemleri için gerekli bilgileri girebileceğiniz ekranı göreceksiniz. Bu ekrana bilgilerinizi doğru girmenizi tavsiye ederiz.

Programı indirmek ve kurmak: Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan ve kendinize yeni bir hesap oluşturduktan sonra, artık sıra bilgisayarınıza indirmeye ve hemen ardından kurma işlemlerine geliyor. Kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfada yer alan Install GoToMyPC düğmesini tıkladığınız takdirde, yazılım bilgisayarınıza kurulmaya başlayacaktır.

Kurulum işlemi yaklaşık 2 dakika sürüyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra, bilgisayarınızın ekranında karşılaşacağınız kurulum aşamasını da tamamlayın. Tüm bu kurulum işlemlerinin ardından, görev çubuğunuzun sağ alt kısmında belirecek olan MY PC simgesini göreceksiniz. Bu simgeye tıkladığınızda karşınıza hesap adresinizi ve şifrenizi soracak bir diyalog kutusunu göreceksiniz. Artık bilgisayarınız uzaktan bağlanmaya hazır konuma gelmiş halde olacaktır.

Bağlantı ayarları: Bilgisayarınızda bulunan MYPC yazılımının ayarlarını, sağ alt köşede bulunan MYPC simgesine sağ tıklayarak Preferences kısmından yapabilirsiniz. Bu bölümde yer alan seçenekler, bağlantı sırasında kullanacağınız çeşitli ayarları içeriyor. Seçenekler kısmında yer alan ayarlar ile, Host bölümünden bağlandığınız bilgisayardaki masaüstü ayarlarını, Viewer bölümünden ekran boyutunu, kısayol tuşlarını, güncelleme seçeneğini ve kopyalama yapıştırma özelliklerini değiştirebilirsiniz. Security bölümü altında yer alan seçenekler ile de bağlantınızın güvenlik ayarlarını yapabilirsiniz.

İnternet üzerinden bilgisayarınıza ulaşmak için yapmanız gerekenler ise oldukça basit. www.pcanywhere.com sayfasına girerek oturum açın. Hesap adınız ve şifrenizi girdikten sonra, bağlantınız gerçekleşecek ve karşınızda bilgisayarınızın masaüstünü göreceksiniz. Artık istediğiniz işlemi yapmanız mümkün.

KISAYOL TUŞLARI

Çoğu zaman kullandığımız kısayol tuşları, yaptığımız işlemlerde oldukça rahatça kullandığımız türdendir. Uzak masaüstü bağlantısında biraz değişmiş gibi gözükseler de işlemlerinizi oldukça hızlandırıyorlar.

Alt + Page Up: Programlar arasında soldan sağa doğru geçiş yapar.
Alt + Page Down: Programlar arasında sağdan sola doğru geçiş yapar.
Alt + Insert: Başlatıldıkları sırada programlar arasında geçiş yapar.
Alt + Home: Başlat menüsünğ görüntüler.
Ctrl + Alt + Break: İstemci görüntüsünün pencere veya tam ekran biçiminde olmasını sağlar.
Ctrl + Alt + End: Windows Güvenlik iletişim kutusunu görüntüler.
Alt + Delete: Windows menüsünü görüntüler.
Ctrl + Alt + - (sayısal tüş takımından): İstemcide etkin bir pencerenin görüntüsünü Terminal sunucusu panosuna yerleştirir (yerel bir bilgisayarda PrintScrn tuşunun yaptığı görevi yapar).
Ctrl + Alt + + (sayısal tüş takımından): İstemcinin tüm pencere alanının bir görüntüsünü Terminal sunucusu panosuna yerleştirir (yerel bir bilgisayarda ALT+PrintScrn tuş bileşiminin yaptığı görevi yapar.)

İlkay Zaman
[email protected]

Bağlantı ayarlarınızı kaydetmek: Daha önce bağlandığınız ve kişiselleştirdiğiniz ayarlarınızı kaydetmek ve her bağlandığınızda bu ayarları kullanmak istiyorsanız ayarlarınızı kaydedin. Bu size hem kolaylık hem de zaman kazandıracaktır. Belirlediğiniz ekran boyutu, otomatik oturum açma bilgileri ve performans seçenekleri gibi ayarları, bağlantı penceresinin Genel kısmında bulunan Farklı Kaydet bölümünden kaydedebilirsiniz.

Bağlantıda başlatılacak programları belirlemek

Bu seçeneğin sadece terminal sunucuya bağlanıldığında kullanılabileceğini belirtmemizde fayda var. Diğer bir bilgisayara bağlantı yapıldığında, yalnız sizin seçtiğiniz programlar çalışacaktır. Başka veya yeni bir bağlantı sırasında bu programları tekrar gözden geçirebilir ve hangisinin çalışıp çalışmaması gerektiğine karar verebilirsiniz. Bağlantı yapmadan önce, uzak masaüstü bağlantısı kutusundan Seçenekler kısmına gelin. Karşınıza çıkacak olan iletişim kutusunda bulunan başlıklardan Programlar’ı tıklayın. Bu iletişim penceresinde, bağlanacağınız diğer bilgisayarda çalışmasını istediğiniz programları belirleyebileceğiniz Bağlandığında aşağıdaki programları başlat seçeneğini işaretleyin. Program yolu ve dosya adı kısmına sürücünün adını yazdıktan sonra iki nokta üst üste koyun. Bir ters kesme işareti yerleştirin (\). Dosyayı içeren klasörün ve alt klasörlerin isimlerini yazın. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her dosya ismini bir ters kesme işaretiyle ayırmak olacaktır. Son olarak bir diğer kutucuk olan Şu klasörde başlat bölümüne hangi klasörde başlamasını istiyorsanız onu yazın.

Dosya kopyalama ve yapıştırma: Öncelikle yerel bilgisayardan, uzak bilgisayara dosya kopyalama ve yapıştırma yöntemini uygulayalım. Bilgisayarım simgesine çift tıklayın.Windows Explorer diğer bilgisayarda açıldığında, bağlandığınız bilgisayardaki sürücüler ile sizin bilgisayarınızda yer alan sürücüler görüntülenir. Bağlandığınız bilgisayara aktarmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve Kopyala seçeneğini işaretleyin. Daha sonra Windows Gezgini penceresinden, dosyayı yapıştırmak istediğiniz uzak bilgisayarın konumuna gidin ve klasör simgesine sağ tıklayarak Yapıştır seçeneğini işaretleyin.

Bu işlemleri tam tersini, uzak bilgisayardan yerel bilgisayara dosya kopyalama ve yapıştırmak için kullanmanız yeterli olacaktır.

Remote Admin ile hedef bilgisayara uzaktan erişim

Uzaktan erişim programlarına örnek olarak gösterebileceğimiz programlardan ilki Remote Admin. Remote Admin programı, kolay kullanımı ve oldukça basit olması nedeniyle birçok kullanıcıların uzaktaki bilgisayarlarını yönetmek, uzaktan teknik destek almak ve vermek için tercih ettiği bir program.

Programın kullanımı: Remote Admin programını daha öncede belirttiğimiz gibi kullanım açısından oldukça basit bir yapıya sahip. Başlangıç aşamasında kurulumda belirlediğiniz en az 8 karakterli şifre ekranı, programı kurmuş olduğunuz bilgisayara bağlanırken karşınıza gelecektir. Program hakkında bilgi vermeye başlamadan önce belirtmemiz gereken en önemli nokta ise, yerel ağınızla uzaktan erişmek istediğiniz tüm bilgisayarlara da bu programı kurmanız gerektiği.

Yeni bağlantı kurmak: Öncelikle yapmanız gereken, Remote Admin Viewer’ı çalıştırmak olacak. Yeni bağlantı kurmak için Connection menüsünden New’i seçin. Bu kısımda karşınıza çıkacak olan diyalog kutusundaki Name of Entry kısmına, bağlanmak istediğiniz bilgisayarın ismini ya da o bilgisayara vermek istediğiniz herhangi bir ismi yazın. Diyalog kutucuğunun hemen alt kısmında bulunan IP Address or DNS Name bölümüne ise bağlanmak istediğiniz bilgisayarın IP adresini yazın. Şu ana kadar yaptığımız işlemler sayesinde, bağlanacağımız bilgisayarın bilgilerini girmiş ve bağlantı için hazır bir yeni hesap oluşturmuş bulunuyoruz.

Bağlantı özellikleri: Bağlantı hesabını oluşturduktan sonra, kuracağınız bağlantının özelliklerini dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz. Remote Admin Viewer ekranından, bir bağlantı hesabı seçin (birden fazla bağlantı hesabınız varsa eğer). Bağlanmak istediğiniz hesabı seçtikten sonra, Connection bölümünden Properties’e tıklayın. Burada karşınıza çıkacak olan iletişim kutusundan Remote Control/ View sekmesine tıklayın.

Yeni bağlantı oluşturmak: Uzak masaüstü bağlantısını gerçekleştirmeniz için öncelikle yeni bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Uzak masaüstü bağlantısı penceresinde yer alan Bilgisayar seçeneğinin karşısına bağlanmak istediğiniz bilgisayarın adını ya da IP numarasını yazın. Eğer bağlanmak istediğiniz bilgisayar yerel ağ üzerindeyse bilgisayarın adını yazmanız yeterli olacak. Farklı bir konumda bulunan bilgisayara bağlanmak içinse IP numarasını girmeniz gerekiyor. IP numarasını ya da bilgisayar adını girdikten sonra Bağlan düğmesine tıklayın. Aradığınız bilgisayara bağlantı aşaması tamamlandıktan sonra,Windows’a Oturum Aç iletişim kutusuyla karşılaşacaksınız. Karşınıza çıkan iletişim kutusuna kullanıcı adınızı, parolanızı ve etki alanınızı yazın. Etki alanı kısmını doldurmak mecburiyetinde değilsiniz. Bağlantı ayarları için, Uzak Masaüstü Bağlantısı iletişim kutusunda yer alan Seçenekler sekmesi oldukça zengin bir menü sunuyor diyebiliriz.

Görüntü ayarları: Uzak masaüstü bağlantısını gerçekleştireceğiniz bilgisayar için görüntü ayarlarını bu seçenek ile gerçekleştirmeniz mümkün. Görüntü bölümünde yer alan seçenekler ile, bağlantı sırasında diğer bilgisayarın masaüstü görüntüsünün kendi masaüstünüzde hangi ebatta yer alacağını belirleyebilirsiniz. Hemen altta bulunan Renkler kısmında, bağlantı sırasında görüntülemek istediğiniz renkleri seçebilirsiniz.

Yerel kaynakların seçimi ve kullanımı için gerekenler

Bu bölümde, bağlanacağınız bilgisayarda yer alan birçok yerel aygıtı rahatlıkla kullanmanıza imkan veren seçenekler, kısayol tuşlarının kullanımı ve seslerle ilgili seçenekler yer alıyor. Yerel kaynaklar bölümünde yer alan Uzak bilgisayar sesi seçeneği ile, bağlantı kurduğunuz bilgisayardaki sesleri algılama imkanı bulabilirsiniz. Dilerseniz Uzak bilgisayarda kalsın seçeneğini işaretleyerek, seslerin bağlandığınız bilgisayarda kalmasına da imkan verebilirsiniz. Klavye bölümünde yer alan, Windows tuş bileşenlerini uygula seçeneği sayesinde,Windows kısayol tuş bileşenlerini kullanmanıza imkan verecektir. Yerel bilgisayarda seçeneğini işaretlediğiniz takdirde, bu kısayol tuşları kendi bilgisayarınızda çalışacak şekilde ayarlanacaktır.

Uzak bilgisayarda seçeneği ise, Windows kısayol tuşlarının her zaman diğer bağlandığınızda bilgisayarda kullanılmasını sağlayacaktır. Yalnızca tam ekran modunda seçeneği ise, kısayol tuşlarının tam ekran modunda olduğunda uzak bilgisayarda etkili olmasını sağlayacaktır. [Ctrl]+[Alt]+[Del] kendi bilgisayarınızda her zaman olduğu gibi yine varsayılandır.

Deneyim ayarları: Deneyim bölümünde yer alan seçenekler sayesinde bağlantı hızınızı seçip performansınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Kendinize en uygun bağlantıyı seçtikten sonra, alt bölümde yer alan seçeneklere bir göz atın. Bu seçenekler arasında, bağlantı sırasında uzak bilgisayarda kullanabileceğiniz bazı efekt ve uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamaların da performansınızı etkileyeceğini unutmamanız gerekiyor.

Size acilen gereken dosyalar çoğu zaman ya evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarınızdadır. Önemli bir toplantı sırasında, aradığınız dosyaya bir türlü ulaşamadınız ve yapmanız gereken şey o dosyaya bir şekilde erişmek, ama nasıl? Toplantıyı terk edip gitmeniz ya da dosyayı size birisinin ulaştırmasını istemeniz yakışık almayabilir. Bu tür sorunlarla zaman zaman hepimiz yüzleşiriz. İhtiyacınız olan dosyaya ulaşmak için, evdeki veya ofisinizdeki bilgisayarınızın başına oturmanız gerekmiyor. Tüm bunları yapmak yerine, neden uzaktan erişimin getirdiği kolaylıklardan faydalanmıyorsunuz?

Windows XP işletim sistemi bu işlem için kullanıcılarına bir program yardımıyla kolaylık getiriyor. Bu kolaylık sayesinde artık dilediğiniz başka bir bilgisayara (ister yerel ağ üzerinde olsun, ister yerel ağ dışında farklı bir yerde olsun) rahatlıkla ulaşabilmeniz ve dilediğiniz işlemleri gerçekleştirmeniz mümkün.

Windows XP’de Uzak Masaüstü Bağlantısı

Farklı iki bilgisayarın uzaktan birbiriyle bağlantı kurması için kullanıcılar genellikle çeşitli yazılımlar kullanıyorlardı. Bu tür programların varoluş sebebi, aslında kullanıcıların işletim sisteminde böyle bir seçenek bulunmamasıydı. Windows XP işletim sisteminde ise bu eksikliği işletim sisteminde yer alan “Uzaktan Masaüstü Bağlantısı” dolduruyor. Uzak Masaüstü Bağlantısı sayesinde, terminal sunucuya ya da Windows çalıştıran başka bir bilgisayarla bağlantı kurma imkanı bulabilirsiniz.

Uzak masaüstü bağlantısı yönetimi: Windows XP ile beraber gelen uzak masaüstü bağlantısı yönetimi Donatılar üzerinden yürütülüyor. Uzak masaüstü bağlantısına ulaşmak için Başlat menüsünden Programlar’a gelin ve buradan İletişim kısmından Uzak Masaüstü Bağlantısı simgesine tıklayın.

Bağlanmadan önce yapmanız gereken küçük ayarlar

Bilgisayarınızla uzak masaüstü bağlantısı sayesinde başka bir bilgisayara bağlanmak için, öncelikle sisteminizde küçük bir ayarlama yapmanız gerekiyor. Bu ayarın hem sizin hem de karşı taraftaki yani bağlanacağınız bilgisayardaki işletim sisteminde de yapılması şart. Bilgisayarım simgesine sağ tıklayarak Özellikler kısmına geçin. Buradan Uzak / Uzak Masaüstü bölümü altında bulunan, Kullanıcıların bu bilgisayara uzaktan bağlanmalarına izin ver seçeneğini işaretleyin.

Okuyucu Yorumları