Hollywood Her Yerde!

Kullanışlı DVDx, tek bir tıklama ile DVD üzerindeki filmleri VCD biçimine dönüştürüyor ve yazmak için uygun bir hale getiriyor... Ayrıca halen ücretsiz olarak dağıtılıyor. CHIP, bu araçtan nasıl maksimum performans elde edebileceğinizi pratik ipuçlarıyla gösteriyor.

Hollywood Her Yerde!

6. Sürücüyü hızlandırmak ve alt yazıları görüntülemek

DVDx, verileri parçalar halinde direkt olarak DVD’den okur. Bu, DVD sürücüye fiziksel olarak ağır bir yük bindirir ve dolayısıyla ömrünü de kısaltır. Bunun için “Save your DVD Drive” seçeneğindeki değer için en azından 20 Mbyte atamalısınız. Böylece DVDx söz konusu veri gruplarını bilgisayarın hafızasına atacak ve ancak hafızadaki veriler işlendikten sonra DVD sürücüye yeniden başvuracaktır. Şayet 128 MByte’tan düşük bir sistem hafızasına sahipseniz, okunan verilerin saklanacağı yeri Location açılır listesinden “RAM” yerine “Hard Disk”i seçerek sabitdisk olarak değiştirebilirsiniz. Bu sayede işlenecek veriler hafıza yerine geçici olarak sabitdisk üzerine kaydedileceklerdir.

Subtitle alanında da ilginç seçenekler bulunur. Bazı filmler, konuşmaları farklı dillere tercüme etmek için, çeşitli nedenlerden ötürü bir türlü senkronize olarak ekrana gelemeyen alt yazıları kullanırlar. Bir DVD oynatıcısı yardımıyla filminizde bu tür bir özel alt yazı bulunup bulunmadığını kontrol edin ve Subtitle altındaki açılır listeden kullanmak istediğiniz alt yazıyı seçin. DVDx bunun sonucunda, seçilen alt yazıyı görüntü üzerinde ekrana getirecek ve video ile beraber kodlayacaktır. Ancak bu altyazılar video görüntülerinin bir parçası olarak işlem görecekleri için, ileride görüntülenmelerini engellemek mümkün olmayacaktır.

7. Video CD için doğru MPEG ayarları

Input Settings penceresini kapatın ve Settings/ Output Settings (sayfa s159’daki resim) komutunu çalıştırın. Sol üst köşede bulunan açılır listeyi kullanarak Video veya Super Video CD’ler için kullanılacak parametreleri belirleyebilirsiniz. Ayrıca DVDx, DVD filminizi alternatif olarak AVI biçiminde de kodlayabilir.Ancak burada varsayılan seçenek olarak VCD sunuluyor.

Kodlama biçiminin hemen altından Audio ve Video bilgilerinin aktarım oranlarını belirleyebilirsiniz. DVDx’in bunun için VCD talimatlarını kullanmasına rağmen isterseniz daha yüksek değerlere de çıkabilirsiniz. Sabit DVD oynatıcıların yüzde doksanından fazlası sadece Video ve Audio (1.374 KBit) aktarım oranlarının toplamının uygun olup olmadığını kontrol ederler.Yani bu sayede ses bilgisini “Audio Bitrate” altından 128 KBit’e düşürebilir ve Video bilgisini ise “1.246 KBit”’e çıkartarak görüntü kalitesini iyileştirebilirsiniz.

Ayrıca Motion Search seçeneğini de “High” olarak belirleyerek hızlı sahne değişimleri esnasında resim bloklarının oluşmasını engelleyebilirsiniz. AMD işlemcisine sahip kullanıcılar ise, “MMX Only” modu sadece Intel işlemciler tarafından kullanılabileceği için Calculation açılır listesinden “MMX+3D Now” seçeneğini işaretlemeliler.

Eğer bir Pentium 4 ile çalışıyorsanız programı Başlat/Programlar/DVDx/ DVDxP4 komutunu kullanarak açmalısınız. Bu sayede DVDx’in bu işlemci için özel olarak uyarlanmış bir versiyonu ile çalışabilirsiniz. Bu versiyon P4 işlemcilerinde yaklaşık yüzde 30’luk bir zaman kazancı sağlıyor.

8. Film çözünürlüğü ve büyüklüğünü belirlemek

DVDx, “Export Settings” altında PALVCD’ler için uygun olan 352x288 noktalık çözünürlük değerlerine sahiptir. Tüm filmin istediğiniz biçime dönüştürülmesi için Max Frame kutusunun yanında bulunan “Whole” düğmesine tıklamalısınız. Buranın üzerinde bulunan “Zoom” fonksiyonu ile widescreen filmlerin alt ve üst taraşarındaki siyah alanları küçültebilirsiniz.

Dikkat ! DVDx sahip olduğu bir hata nedeniyle, eğer film 4:3 veya 16:9 biçiminde sunulmuyorsa, resim sayfa hareketlerinin hesaplanması esnasında maalesef yanlış sonuçlar elde edebiliyor. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için Zoom altından Custom’ı seçin.Ana pencerede artık DVD’den okunan resmin görüntüleneceği bir çerçeve ekrana gelecektir. Output Settings penceresini kapatmak için Apply düğmesine tıklayın ve daha sonra Settings/Crop/Edit Coordinates komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencereye “X1:0”, “X2:720”, “Y1:-100”, “Y2:676” değerlerini girin. Özel olarak girilen bu değerler sayesinde filminiz doğru resim yüksekliği kullanılarak ekrana gelecektir.

9. Filmi doğru bölmek: CD büyüklükleri

Şimdi Output Settings penceresini tekrar açın. Burada bulunan “Volume don’t exceed” altından filmi, kullanacağınız disklerin büyüklüğüne uygun olarak parçalara bölebilirsiniz. DVDx bunun için VCD’ler (“74 Min VCD”, “80 Min VCD”) ve “ISO Data” için farklı disk büyüklüklerini ayırt edebilir. VCD ve SVCD’ler daha az hata düzeltme eklentilerine sahip oldukları için, bir disk üzerine, aslında bir CD için mümkün olandan daha fazla bilgi yazmak mümkündür. Yani bu sayede VCD ve tabii Super Video CD’de (SVCD) 700 MByte’lık bir disk üzerine 800 MByte yazabilirsiniz.

Buna karşılık “ISO Data” seçeneğini kullanacak olursanız, DVDx yukarıda bahsedilen noktaya dikkat etmeyecek ve filmi, diskin imkan tanıdığı büyüklüğe göre parçalara ayıracaktır. Aynı zamanda bu ayrım işlemi film hareketi dikkate alınmadan basit bir şekilde yerine getirilecektir.

İkinci CD’nin yeni filmin yeni bir bölümü ile başlatılması ise daha pratik olacaktır. Bunun için medya büyüklüğü olarak “Custom Chapter”ı seçin ve hemen yanında bulunan Settings düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerinde listelenen bölümleri, Selected Size kutusundaki toplam büyüklük 740 (74 dakikalık disk) veya 800 MByte’ı (80 dakikalık disk) gösterene kadar yukarıdan aşağıya doğru seçin. Daha sonra Create Volume düğmesine tıklayın. İkinci CD’nin büyüklüğünü de belirlemek için biraz önceki işlemleri tekrar edin. DVDx bu sayede iki farklı video kaynağı oluşturacak ve bunları istediğiniz bölümden itibaren ayıracaktır. Pencereyi “Close” düğmesine tıklayarak kapatın ve daha sonra Output Settings penceresinde yaptığınız değişikliklerin uygulanması için Apply düğmesine tıklayın.

10. Videoyu kodlamak ve CD’ye yazmak

Kodlanan video dosyasının saklanacağı konumu ve ismini belirlemek için program ana penceresinden File/Select Output komutunu çalıştırın. MPEG Output başlığı altında bulunan Browse düğmesine tıklayın ve istediğiniz konumu belirtin. Son olarak filmin işlenmesi için Encode düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Filmin 1 GHz’lik bir işlemci kullanılarak istenen biçime dönüştürülmesi için film süresinin yaklaşık olarak 5,5 katı kadar zaman geçmesi gereklidir. Bu tahmini süre ile üçüncü adımda bahsedilen süre arasındaki fark ise, son ayarlar sayesinde VCD oluşturulurken optimum film kalitesi elde edileceği için ortaya çıktı. Artık oluşturulan video dosyalarını Nero (HeCHIP-Code Basic K‹T, www.nero.com/ en/index2.htm) veya WinOnCD (www. roxio.com) gibi bir CD yazma programının VCD projelerini kullanarak CD üzerine yazabilirsiniz.

Ancak CD’ye yazma esnasında kullandığınız programın filmi bir kez daha dönüştürmemesine dikkat etmelisiniz. Örneğin Nero’nun yeni bir versiyonunu kullanıyorsanız, dönüştürme işleminin VCD eklenmesi esnasında da gerçekleştirilmesi istenebilir. Bu sorguya olumsuz cevap verseniz dahi, Nero sorunsuz bir şekilde yazacaktır.

Alien dörtlemesindeki tüm bölümleri hangi High End Encoder ile işlediklerini, çoğalttıklarını ve kodladıklarını anlatırken, profesyonel kullanıcıların gözleri parlar. Ancak sözde kolay olan bu işlem, bir çok kullanıcı için bir sırdan ibarettir. Şayet DVD film kopyalama için yarım düzine farklı araç kullanmak istemiyorsanız, DVDx’i mutlaka denemelisiniz.

Özellikle Video CD’ler (VCD) için geliştirilmiş, tüm fonksiyonlara sahip olan bu aracın yanında, sadece ekstra bir CD yazma programına ihtiyacınız olacaktır. DVDx ile sevdiğiniz bir filmin kopyasını oluşturmak için geceler boyunca bilgisayar karşısında oturmak zorunda değilsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz en iyi ipuçlarını açıklıyoruz.

1. DVDx: eCHIP’ten yükleme ve kurulum

DVDx’in en son versiyonunu eCHIP Temmuz 2002’ten (HeCHIP-Code DVDtoCD) yükleyebilirsiniz. Ancak yine de üretici web sayfasını ziyaret etmek isterseniz bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Çünkü firma, sunucularının aşırı yoğunluğunu bahane ederek, aslında bedava olan programın indirilebilmesi için siteye cüzi bir ücret karşılığında üye olunmasını istiyor. Bu nedenle film sektörü ile ilgili haberlere, DVDx de dahil olmak üzere en son programlara ve bunAtölye: DVDx ile DVD’den Video CD’ye Hollywood Her Yerde! ların açıklamalarına ulaşabileceğiniz farklı web sayfalarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bunun için araştırmaya örneğin www.doom9.org veya www.digital-digest. com gibi internet adreslerinden başlayabilirsiniz. Bu yazı için (yazı bitimine kadar) en güncel versiyon olan 1.8a kullanıldı.

DVDx’i sisteminize kurmak için, sıkıştırılmış dosyayı istediğiniz bir klasör içerisine açın ve daha sonra Setup.exe dosyasını çalıştırarak kuruluma başlayın. Bunun sonucunda ekrana gelen açıklama ve soruları Next düğmesine tıklayarak geçin. DVDx’i farklı bir konuma kurmak istemezseniz, program standart olarak “Program Files/DVDx” klasörüne kurulacaktır.

2. DVD film verilerini açmak ve almak

DVD filmini sürücüye yerleştirin, DVDx programını açın ve File/Open DVD Root komutunu çalıştırın. Şimdi DVDx, DVD’yi yani disk üzerindeki film ile ilgili (IFO uzantısına sahip) bilgi dosyalarını araştıracaktır. Arama işlemi sonucunda, üzerinde bulunan video izlerinin listelendiği bir pencere ekrana gelecektir. Ancak bunun yerine “Browse Folder” penceresi de gelebilir. Bu pencere üzerindeki klasör listesinden DVD sürücüyü aktif hale getirin ve üzerindeki “VIDEO_TS” klasörüne tıklayın. DVDx şimdi bir kez daha aramaya başlayacaktır.

Arama işlemi sonucunda ekrana gelen Select Title penceresindeki en uzun video yüzde 99 ihtimalle DVD üzerindeki ana film olmalıdır. Liste içerisindeki bu öğeyi seçin ve Select düğmesine tıklayarak bu pencereyi terk edin. Şayet DVDx karmaşık bölüm ve dizin yapısı nedeniyle herhangi bir film bulamayacak olursa, alternatif olarak File/Open IFO komutunu çalıştırabilir ve daha sonra film dosyasını manuel olarak seçebilirsiniz. Eğer bu da sonuç vermezse, film dosyasının bulunması için başka bir yönteme daha başvurabilirsiniz. Bunun için DVD’yi DVDx ile çalışmadan önce sürücüye yerleştirin ve filmi ilk önce bir DVD oynatıcısı yardımıyla çalıştırın. Böylece normalde kilitli olan DVD’leri çözebilirsiniz. Bir oynatıcı yardımıyla etkinleşen filmi, dolaylı olarak DVDx için serbest bırakabilirsiniz. Sıra program ayarlarını değiştirmeye geldi. Önemli tüm parametrelere toplam iki farklı pencere üzerinden, "Input Settings” ve “Output Settings” üzerinden ulaşabilirsiniz. Her iki pencereyi de Settings menüsünden çalıştırabilirsiniz. Burada bir seçim yapmanız gerekiyor. Hızlı bir şekilde normal kalitede bir VCD mi oluşturmak istiyorsunuz, yoksa biraz zaman harcayarak en iyi sonuca mı ulaşmak istiyorsunuz. Bu yazı içerisinde her iki yöntemi de bulabilirsiniz.

Hızlı bir VCD için her şeyi 3 numaralı ipucunda bulabilirsiniz.
Optimum kalitede VCD için de 4 ile 9 arasındaki ipuçlarına göz atmalısınız.

3 Fast Food: Tek tıklama ile VCD

Artık DVD filminizi, VCD biçimine dönüştürmek için önünüzde hiçbir engel kalmadı. DVDx, OK düğmesine tıklayarak geçebileceğiniz Input Settings penceresini otomatik olarak ekrana getirecektir. Sadece Settings/Output Settings komutu ile ekrana gelen penceredeki Whole düğmesine tıklayarak Max Frame alanını etkinleştirmeniz gerekiyor. DVDx, bu sayede tüm filmi istediğiniz biçime dönüştürecektir. Diğer tüm temel ayarların konfigürasyonu ise VCD için özel olarak hazırlanmıştır. Output Settings penceresinde yaptığınız değişiklikleri Apply düğmesine tıklayarak onayladığınızda pencere de kapanacaktır. Ana pencere üzerindeki Select Output altında oluşturulacak dosyanın kaydedileceği hedef klasörü seçin ve dönüştürme işlemini Encode düğmesine tıklayarak başlatın. Bir gigahertz’lik bir işlemci ile 74 dakikalık disklere otomatik olarak ayrılmış VCD Stream’lerinin oluşturulması, film süresinin yaklaşık olarak iki katı kadar bir zaman alacaktır.

4. Mükemmellik ayrıntılarda saklıdır: Optimum VCD

Hızlı VCD oluşturma işleminden sonra DVDx’in de hataları olduğunu belirterek VCD’den maksimum performans almanızı sağlayacak adımlara geçiyoruz. Resim kalitesinin daha da arttırılabilecek olması veya filmin tam bir konuşmanın ortasında kesilmesi ihtimalinin bertaraf edilmesi, bunlardan bir kaçı olarak sayılabilir. Programdaki bir hata nedeniyle oluşturulan VCD’deki sayfa yapısı orijinali ile farklılıklar gösterebiliyor. Ancak tüm bu tutarsızlıklar tabii ki önlenebilirler.

DVDx’in söz konusu hataları yapmasını engellemek için ilk olarak Setting/Input Settings (bkz. s158’deki resim) komutunu çalıştırın. DVDx, bulduğu tüm filmleri Program Chains başlığı altındaki “Index” listesinde görüntüler. Şayet DVD’de sadece bir tane uzun metrajlı film bulunuyorsa, bu listede de sadece bir tane öğe olacaktır. Şayet bir TV dizisinin bir çok bölümü IFO dosyası ile ilişkilendirildiyse, istediğiniz bir tanesini seçebilirsiniz. Seyrek de olsa dönüştürülmesini istediğiniz filmi seçtikten sonra, yanında bulunan “Angle” listesinden açısını seçmeniz gerekebilir. Abyss gibi filmler, bir çok film versiyonunu tek bir video dosyası içerisinde birleştiren söz konusu izleme açılarını kullanıyor. Sizin için hangi açının önemli olduğuna, bir yazılım DVD oynatıcı ile karar verebilirsiniz.

DeCSS alanından ise, DVD üzerindeki filmin sabitdisk üzerine kopyalanırken sahip olduğu kopya koruması CSS’in (Content Scrambling System) dikkate alınmamasını sağlayabilirsiniz. Burada herhangi bir değişiklik yapmayın. Ancak istisna olarak, şayet DVDx filmin kopyalanmasını yarıda keserse “Use ASPI” seçeneğindeki işareti silmelisiniz. Bu, standart DVDROM sürücüsünü etkinleştirecektir.

5. Video ve ses kaydı için uygun ayarlar

Input Settings penceresi üzerinde bulunan Audio alanından istediğiniz ses izini, yani seslendirme dilini seçebilirsiniz. Türkçe senkronizasyonunu mu yoksa orijinal seslendirme dilini mi tercih edersiniz? DVD için tipik olan 48 kHz’in 44 kHz dönüştürme işlemini yeterli derecede kalite sunan “Normal” olarak bırakın. Volume altındaki ses kayıt yüksekliği değeri de yeterlidir. Ancak buna rağmen filmin sesinin düşük olduğunu düşünüyorsanız buradaki değeri “4” veya “5” olarak değiştirebilirsiniz.

Standart olarak işaretli olan “Dolby Surround” ise DVD’nin normalde ayırt edilmeyen altı farklı ses kanalını karıştırarak oda için yeterli kalitede bir stereo ses kaydı oluşturuyor. Video parametreleri için temel ayarlar üzerinde değişiklik yapmaya gerek yoktur. DVDx’in resim ve ses dudak senkronizasyonu esnasında hata yapma ihtimalini göz önünde bulundurarak pencerenin altındaki Misc alanındaki “Audio/Video synchronisation” seçeneğini de işaretlemelisiniz.

Okuyucu Yorumları